Tiistai 19. tammikuuta.
Nimipäivää viettää Heikki, Henrik, Henrikki
Julkaistu 19.5.2017 12:49

Valmistujaisissa katsottiin eteen ja taakse

Ahkera työ palkittiin lukukauden päätösjuhlassa. Isossa Kirjassa valmistui tänä keväänä 50 tutkintoa. Kuva: Juha Juurikkamäki

Keuruun helluntaiseurakunnan rukoushuone täyttyi lauantaina 13. toukokuuta juhlakansasta, kun eri linjoilta ja opintokokonaisuuksista valmistuneet opiskelijat saivat todistuksensa. Tänä keväänä valmistuivat myös ensimmäiset Ison Kirjan  yhteistyökumppanin Alphacrucis Collegen tutkinnon suorittaneet, vaikka tutkintoaan juhlivien joukossa oli vielä myös Walesin yliopiston opiskelijoita.

 

Vuonna 2015 solmitun yhteistyösopimuksen myötä Iso Kirja on nykyisin australialaisen Alphacrucis Collegen (AC) etäkampus, jossa voi suorittaa kansainvälisesti tunnustettuja teologian tutkintoja suomen kielellä.

 

 

Ydinarvot johtavat kohti päämäärää

Rehtorin sijainen Tanja Laulainen sanoi tervetulosanoissaan maailman olevan muutoksessa, joka haastaa kaikkia elinikäiseen oppimiseen.

 

Juhlapuheen viidellekymmenelle valmistuneelle piti AC:n Chief Academic Officer, tohtori David Perry.

 

– Helluntailaisuuteen kuuluu eteenpäin meneminen, mutta myös menneisyys voi toimia innoittajana. Se muistuttaa, että olemme osa suurta kokonaisuutta, David Perry sanoi.

 

Hän otti esimerkin viestijuoksusta, jossa edellinen juoksija luovuttaa viestikapulan seuraavalle ja näin kapula kulkeutuu maaliin. Hän kehotti Paavalin sanoin kuulijoita valitsemaan päämääränsä ja harjoittamaan itsekuria sen saavuttamiseksi.

 

– Määritä ydinarvosi, jotka johtavat sinua joka askeleella kohti maalia, Perry kehotti.

 

Opiskelijan puheenvuoron juhlassa piti Tampere3-yliopiston dekaani Pauli Kuosmanen. Hänen puheensa noudatteli samaa teemaa.

 

– Kiitos Ison Kirjan opettajille. Te ette tyrmänneet epäilyjämmekään, vaan kohtelitte meitä tasapuolisesti. Opetitte meidät etsimään vastauksia ja teitte meidät entistä riippuvaisemmiksi Raamatusta, Kuosmanen tiivisti opiskeluiden antia.

 

 

Isän ja pojan laatuaikaa opintojen parissa

Yksi valmistujaisjuhlan ilonaiheista oli 72-vuotiaan Matti Kuosmasen ja hänen 49-vuotiaan Pauli-poikansa samanaikainen valmistuminen. Tampereen teknillisessä yliopistossa tiedekunnan dekaanina toimiva Pauli Kuosmanen yllätti isänsä ilmoittautumalla samaan koulutusohjelmaan tämän kanssa. Molemmat suorittivat Walesin yliopiston Master of Theology in Ministerial Studies -tutkinnon sekä Iso Kirja -opiston pastoraalityön tutkinnon.

 

– Saimme viettää opistolla hyvää isän ja pojan yhteistä laatuaikaa monena viikonloppuna, Matti Kuosmanen hymyilee.

 

Matemaattisten aineiden opettajana elämäntyönsä tehnyt ja nykyisin Jyväskylässä asuva Matti Kuosmanen on elävä esimerkki itseään jatkuvasti kehittävästä, elinikäisestä oppijasta. Kuulovammastaan ja -vaikeuksistaan huolimatta hän selviytyi hienosti englannin kielellä ylemmästä korkeakoulututkinnosta.

 

- Oli hienoa valmistua yhtä aikaa, Kuosmasen Matti-isä (vas.) ja Pauli-poika toteavat opiskelu-urakan jälkeen.– Opiskelu oli haasteellista mutta antoisaa, Matti Kuosmanen arvioi.

 

– Se vahvisti käsitystäni Raamatusta Jumalan sanana ja auktoriteettina.

 

Vireä eläkeläinen kertoo arvostavansa Ison Kirjan korkeatasoista ja Jumalan sanalle uskollista opetusta.

 

– Opettajilla oli taito opettaa monipuolisesti. He eivät tarjonneet asioista yhtä ainoaa oikeaa käsitystä vaan esittelivät muitakin tulkintamahdollisuuksia. Myös opiskelutoverit olivat ihania ja auttavaisia, Matti Kuosmanen kiittelee.

 

Pauli Kuosmasella on tekniikan tohtorin oppiarvon lisäksi plakkarissaan jo useita muitakin korkeakoulututkintoja. Tiedekunnan luotsaamisen ja seurakuntavastuiden ohella professorilla riitti intoa myös Raamatun opiskeluun.

 

– Oli antoisaa syventyä sen mielenkiintoisiin teemoihin asiantuntijoiden opastuksella, Pauli Kuosmanen sanoo.

 

– Suurin osa kirjoitustyöstäni oli varsin korkealentoista, sillä se tapahtui lentokoneissa. Kokemus tieteellisen tekstin tuottamisessa toki nopeutti kirjoitustyötäni merkittävästi.

 

Pauli Kuosmanen kertoo pitävänsä Isoa Kirjaa lämminhenkisenä ja hengellisenä kurssikeskuksena.

 

– Yksi opintojen parhaista anneista oli tutustua toisiin opiskelijoihin. Olimme todella erilaisia, ja se oli valtava rikkaus oppimistapahtumissa.

 

– Opettajat olivat päteviä ja haastoivat oppimaan. Heidän elävä uskonsa heijastui suhtautumisessa opettamiseen ja meihin oppilaisiin. Herätysliikkeemme olisi korkea aika oppia kunnolla hyödyntämään Isoa Kirjaa.

 

Yhteinen valmistuminen isän kanssa oli Pauli Kuosmaselle hieno ja ainutlaatuinen kokemus.

 

– Olen todella ylpeä isästäni, joka tuossa iässä lähti opiskelemaan maisterin papereita vieraalla kielellä.

 

 

Etäopintojen joustavaa jaksottamista

Bachelor of Arts in Bible and Theology -tutkinnon (GU) suorittaneen tamperelaisen Tina Katon opiskelu alkoi jo Belgiassa 1990-luvulla. Opiskelujen loppuun viemistä hidastivat välillä perheen perustaminen ja kahden lapsen syntymä korvatulehduskierteineen.

 

– Jatkoin opintoja lasten ehdoilla hiljalleen työn ohessa vuodesta 2004, Katto kertoo.

 

– Mieheni on aina tukenut minua opinnoissani, ja GU mahdollisti niiden joustavan jaksottamisen.

 

Tina Katon opiskelua raskauttivat välillä myös äidin, isän ja veljen kuolemat hautajaisineen, mutta muun muassa Taina Karhu ja Jouko Ruohomäki Isosta Kirjasta kannustivat jatkamaan opinnot sitkeästi loppuun.

 

Nyt tutkinnon valmistuttua Katto on kiitollinen Ison Kirjan tarjoamasta etäopiskelumahdollisuudesta

 

– Pidin Gu:n kautta opiskelua itselleni suorastaan ”helmenä”, hän sanoo.

 

 

”Pala sydäntä jäi Isoon Kirjaan”

Yksi valmistuneista opiskelijoista oli vuonna 1992 Suomeen vanhempiensa mukana muuttanut kiinalainen Leevi Liu. Hän aloitti diplomi-insinööritutkintonsa jälkeen Global Universityn etäopinnot 2008. Vuoden 2011 syksyllä Liu kävi vaimonsa kanssa Ison Kirjan Lähetyslinjan, ja nyt hän sai valmiiksi Second Bachelor of Arts -tutkinnon erityisalana kulttuurienvälinen viestintä.

 

Tampereen Nokian toimistolla ja myös Kiinassa asiantuntijatehtävissä työskennellyt nuori mies toimii nykyisin yrittäjänä.

 

– Sain GU:n opinnoista paljon eväitä sekä työhöni että seurakunnassa palveluun, Liu kuvailee.

 

 

– Opiskelu antoi minulle ennen kaikkea ymmärrystä Raamatun tulkinnasta sekä kokonaisvaltaisen kuvan uskovan elämästä. Samalla olen saanut käyttää oppimaani muiden opettamiseen ja kohtaamiseen.

 

Liu kertoo olleensa pitkään sitä mieltä, ettei ikinä opiskelisi Isossa Kirjassa, jonka hän näki takapajuisena sisäpiiriyhteisönä. Oma myönteinen opiskelukokemus kuitenkin muutti käsityksen täysin.

 

– Sain kokea Isossa Kirjassa uudenlaisen uskovien yhteyden. Opiskelu antoi minulle valmiuksia toimia hengellisessä palvelustehtävässä ja muokkasi minua ihmisenä. Uskon, että opiskelemani sisältö on auttanut minua kasvamaan hengellisesti myös enemmän Kristuksen kaltaiseksi. Ja nyt minusta tuntuu, että pala sydäntäni on jäänyt Isoon Kirjaan.

 

Liu painottaa tervettä tasapainoa akateemisuuden ja Pyhän Hengen voitelun välillä.

 

– Ellei Pyhä Henki vaikuta sanojen kautta ihmisen henkeen, opiskeltu teologia voi ylpistää ja muuttua lankeemukseksi. Kutsumusta varten tulee kuitenkin varustautua. Raamatun opiskelu on antoisinta silloin, kun palvelee samalla seurakunnassa ja pystyy laittamaan opitun suoraan käytäntöön.

 

 

Kirsi-Klaudia Kangas, Leevi Launonen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iso Kirja -opistosta 2017 valmistuneet opiskelijat

 

Iso Kirja -opiston tutkinnon, Walesin yliopiston validoiman tutkinnon ja Global Universityn tutkinnon suorittaneet opiskelijat


Alphacrucis Collegen Bachelor of Ministry sekä Iso Kirja -opiston seurakuntatyön tutkinto, erikoistumisalueena seurakuntatyö

Heikkilä Eerikki, Orimattila

Karjalainen Markus, Ullava

Karjalainen Tuuli, Ullava

Siimes Joni, Keuruu

 

Iso Kirja -opiston seurakuntatyön tutkinto, erikoistumisalueena seurakuntatyö

Mykkänen Heidi, Oulu

Sutinen Marko, Hamina

 

Iso Kirja -opiston seurakuntatyön tutkinto, erikoistumisalueena lähetystyö

Lintinen Annika, Keuruu

 

University of Walesin Diploma of Higher Education in Theology and Ministry

Kuusela Samuel, Keuruu

Nickel Thomas, Keuruu

 

Bachelor of Arts in Theology and Ministry (Church Ministry) sekä Iso Kirja -opiston seurakuntatyön tutkinto, erikoistumisalueena seurakuntatyö

De Villiers Sean, Jyväskylä

Haarala Veli-Pekka, Järvenpää

Kakriainen Antti, Mikkeli

Lomba Renaud, Lieksa

Mäensivu Jessika, Tampere

Talasmäki Tuomo, Kankaanpää

Sipilä Anita, Tampere

Ojaniemi Mikko, Tampere

 

Bachelor of Arts in Theology and Ministry (Missions) sekä Iso Kirja -opiston seurakuntatyön tutkinto, erikoistumisalueena lähetystyö

Autio Mikko, Keuruu

Lappalainen Mikael, Tohmajärvi

Raunio Johanna, Lohja

Långström Jani, Hanko

 

University of Walesin Post Graduate Diploma sekä Iso Kirja -opiston pastoraalityön tutkinto

Kivimäki Päivi, Ähtäri

Ilomäki Satu, Multia

Ylenius Petri, Kirkkonummi

 

University of Walesin Master of Theology in Ministerial Studies sekä Iso Kirja -opiston pastoraalityön tutkinto

Tuokkola Valtteri, Tampere

Kattainen Ari, Tuusula

 

University of Walesin Master of Theology in Ministerial Studies, Deaconate and Development sekä Iso Kirja -opiston pastoraalityön tutkinto

Barnes Mia-Lotta, Oulu

Lahti Mikko, Kouvola

Pursiainen Anna-Maria, Jyväskylä

 

University of Walesin Master of Theology in Ministerial Studies, Biblical Interpretation in the Church sekä Iso Kirja -opiston pastoraalityön tutkinto

Aksila Jari, Kokkola

Castillo Juan, Oulu

Havukainen Jonna, Keuruu

Jokisaari Juha-Mikko, Kuopio

Kasari Kari, Rauma

Kuosmanen Matti, Jyväskylä

Kuosmanen Pauli, Kangasala

Rautaniemi Markus, Tampere

 

 

 


Global Universityn tutkinnot

 

Bachelor of Arts in Bible and Theology

Katto Tina, Tampere

Ovaskainen Kimi, Lehtimäki

 

Bachelor of Arts in Bible and Theology, Missions Concentration

Valtiala Linnea, Unkari

 

Second Bachelor of Arts in Bible and Theology

Höykinpuro Vuokko, Vimpeli

Korhonen Heidi, Tampere

Kujansuu Jaana, Kankaanpää

Lallukka Jouni, Helsinki

Lind Sami, Tampere

Nummensalo Jan, Seinäjoki

Saarni Lauri, Kambodza

 

Second Bachelor of Arts in Intercultural Studies

Liu Leevi, Tampere

 

Master of Arts in Biblical Studies, Broad Field Plan

Raassina Kristiina, TurkuJaa
Usko, rukous ja läheiset auttavat pastoreita jaksamaan poikkeustilanteessa
Maahanmuuttajatyö vakiintumisvaiheessa – haasteena aidon monikulttuurisuuden saavuttaminen
Maailma mullistui – mitä nyt? Moni löytää poikkeuksellisesta vuodesta 2020 myös hyvää
Joulun hyvä uutinen
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!