”Kenties joskus saan johtaa ryhmää jonnekin”

Valmennusaktio avaa silmiä lähetystyölle

Tiia Alastalo ymmärsi Albaniassa muun muassa rohkaisun tärkeyden. - Jokaisen maan ja kansan on saatava kuulla, miten tärkeä ja rakas se on Jumalan silmissä. Ei ole itsestäänselvyys, että kansat näkevät itsensä niin. Kuva: Ani-Sofia Hietala

Hymy nousee Eveliina Rissasen kasvoille, kun hän kertoo kokemuksistaan Albanian valmennusaktiossa toukokuussa.

 

– Päällimmäisenä jäi mieleen Albanian nuorten hengellinen innostus, aktiivisuus ja alttius palvella seurakuntaa sekä ihmisiä. Rissanen opiskelee IK-opistolla ja on Siilinjärven helluntaiseurakunnan kantavia voimia.

 

– Lähetystyö on kutsu, jonka Jumala on asettanut sydämelleni, ja tämä matka on yksi askel kohti tuota unelmaa, Rissanen summaa.

 

Monet haluaisivat aktioon mutta kokevat, ettei heillä ole osaamista, uskallusta tai kontakteja lähetyskentille.

 

– Valmennusaktio on yksi hyvä keino poistaa näitä esteitä, sanoo Fidan aktiovastaava Juha Lehtonen.

 

 

Ovi lähetystyön elämäntapaan

Fida on järjestänyt valmennusaktioita neljänä vuonna peräkkäin: Espanjaan, Turkkiin, Saksaan ja nyt viimeksi Albaniaan. Valmennusaktio eroaa hieman perinteisestä seurakunta-aktiosta.

 

– Kohderyhmänä ovat ne henkilöt, jotka voivat toimia seurakunnissaan lyhytaikaisen lähetystyön moottoreina. Vaikka tähän mennessä tiimit ovat koostuneet pääasiassa nuorisotyön vastuuhenkilöistä, se ei ole välttämätöntä. Aktiotyö on kaikenikäisten juttu, Juha Lehtonen huomauttaa.

 

Lehtosesta on ollut hienoa seurata valmennusaktioiden vaikutusta.

 

– Mukana olleet ovat toteuttaneet aktioita omissa seurakunnissaan, ja muutamille tämä on ollut sykäys pitkäaikaiseen lähetystyöhön, hän toteaa.

 

Lehtosen mukaan valmennusaktiot lisäävät ymmärrystä lähetystyön monimuotoisuudesta. Ne ovat saaneet yhä useamman nuoren syttymään asialle ja lähtemään viemään evankeliumia eteenpäin pelottomasti ja uusin tavoin. Eivätkä ne vaikuta vain lähteviin yksilöihin.

 

– Uskon myös, että lähetystyöllä on vahvistava vaikutus paikalliselle seurakunnalle Suomessa, Lehtonen lisää.

 

 

Teoria ja käytäntö rinnakkain

Viikon aktion aikana tiimi tutustuu kohdemaan erilaisiin vaihtoehtoihin tehdä lyhytaikaista lähetystyötä. Lisäksi perehdytään aktiotyön perusteisiin.

 

– Teoria ja käytäntö kulkevat vahvasti käsi kädessä koko viikon ajan. Tärkeänä elementtinä valmennusaktiossa on paikallisten lähetystyöntekijöiden ja seurakuntien pastoreiden mukanaolo, Juha Lehtonen kertoo.

 

– Lähetit tuntevat maan kulttuurin, kielen ja hengellisen tilanteen. Ja toisaalta paikalliset pastorit ovat tärkeitä linkkejä tulevaisuuden aktioita ajatellen.

 

Intensiivinen viikko on vain yksi osa valmennusaktiota. Puolen vuoden järjestelyt Suomessa ja kohdemaassa kuuluvat jokaiseen aktiomatkaan. Lisäksi aktiokokemus jättää moniin pitkäaikaisen jäljen. Onkin todettava, että vaikka aktio rikastuttaa lähettien arkea ja tuo heille hetkeksi lisäresursseja, eniten se vaikuttaa itse aktiolaisiin.

 

 

Paljon uusia valmiuksia

Eveliina Rissanen oppi Albaniassa monia asioita, kuten sen, että aktiotilaisuuksissa tilanteet muuttuvat nopeasti. Rissanen suunnittelee jo aktion järjestämistä omassa seurakunnassaan.

 

– Sain paljon käytännön vinkkejä siihen ja myös pyhäkouluun.

 

Joensuulaiseen Tiia Alastaloon kolahti se, miten suurta pitkäjänteisyyttä lähetystyö vaatii.

 

– Opin, kuinka tärkeää on yhteistyö paikallisten toimijoiden kanssa nimenomaan pitkällä aikavälillä. Meidän tulee kysyä, mikä tukee heitä pitkäaikaisesti eikä ole vain laastari tämän hetken tarpeisiin.

 

Teemu Hynynen Kajaanista sai aktiosta mukaansa paljon eväitä kulttuuri- ja johtamistaidoista lähtien.

 

– Haasteista selviää joustamalla, hyvällä kommunikaatiolla ja rohkeudella. Myös Jumala on olennainen osa niiden ylittämisessä. Kenties joskus saan johtaa ryhmää jonnekin, Hynynen summaa.

 

Seinäjokelainen Ani-Sofia Hietala koki Albanian-reissulla oppineensa paitsi aktiotyön vahvasta opetuslapseuttavasta vaikutuksesta myös itsestään ja Jumalasta.

 

– Valmennusaktio antoi loistavia työkaluja viedä aktioita itse kohteisiin mutta myös tuoda aktio- ja lähetystyötä enemmän esille seurakunnassa, ja näitä aion hyödyntää, Hietala lupaa.

 

Vuoden 2020 valmennusaktioon voi hakea lähettämällä sähköpostia osoitteeseen o.

 

 

Juha Lehtonen, Ruut Ahonen
24/2019

UutisetPäivi Tuokkola iloitsee menetysten keskellä 5–50–5 000-näyn toteutumisesta.
PääkirjoitusOletko koskaan miettinyt tehtävää, jonka Herra sinulle antoi? Meillä kaikilla on yhteinen tehtävä. Paavali sanoo: ”Kristuksen puolesta me siis olemme lähettiläitä, ja Jumala kehottaa meidän...
UutisetKun kokousmeininkiä katsoo ensin kotinäytöltä, syntyy halu päästä itsekin paikalle, Avainmediassa uskotaan.
UutisetJuhannuskonferenssissa on ohjelmaa kaikenikäisille.
UutisetAlustuksia, keskustelua, rukousta, saunomista ja kävelytreffejä merenrannalla – kaikkea tätä on luvassa Oulun helluntaiseurakunnan avioliittopäivässä 15. kesäkuuta. Ohjelmassa on alustuksia ri...
UutisetMoni osallistuja suunnittelee jo aktion järjestämistä kotiseurakunnassaan.
KolumniOlen juuri laskeutunut Kambodžaan, Phnom Penhin lentokentälle. Avattuani terminaalissa puhelimeni huomaan ruotsalaisen ystäväni lähettämän poikkeuksellisen tekstiviestin: ”Ari, tänään minäkin...
UutisetDiakoniatyöntekijä Jussi Hyvösaho haastaa uskovia avartumaan, jotta kaikki kokisivat itsensä tervetulleiksi seurakuntiin.
ArtikkelitMyös herätyskristillisyydellä on rasistista historiaa. Esimerkiksi Etelän baptistit yrittivät 1800-luvulla sinnikkäästi perustella Raamatulla afrikkalaisten pitämistä orjina. Helluntaiherätysk...
MuutAnteeksiantaja nähdään kasvaneempana ihmisenä. Anteeksipyyntö taas on myös oikeudenmukaisuuskysymys.
PikavisiittiVastoinkäymiset ovat opettaneet pastorina työskentelevää Jani Alankoa kuuntelemaan ihmisten iloja ja suruja.
MielipideEija Saarenmaa kysyi Ristin Voiton 18/2019 kolumnissaan, pitäisikö seurakunnan huolestua
ns. Matteus-vaikutuksesta. Kolumnisti käsittelee ”silkkihansikkaita käyttäen” aseman ja val...
MielipideAikamme henki näyttää olevan monin tavoin hajaannusta ja vastakkainasetteluja luova. Tuntuu siltä, että on menty ojasta allikkoon. Ennen ei keskusteltu ja asioita haudattiin maton alle. Nyt ol...
MuutKun koko omaisuus kulkee mukana ja elämä on yksinkertaista, tuntee vapautta myös suhteessa Jumalaan.
Johtaja-ainesta
Unelmana rakkauden parantamat perheet
Kutsu kantaa yhä
Kun pastorista tuli kiinteistönvälittäjä
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!