Yhteyspäivillä pohdittiin Suomen hengellistä tilannetta

Uusia työkaluja jo paljon

Kysymys ei ole vain työmuodosta tai työntekijän pyörittämästä uudenlaisesta toiminnasta, Hengen uudistus kirkossamme ry:n toiminnanjohtaja Timo Pöyhönen kuvaili muutosta luterialaisessa kirkossa. Kuva: Jari SippolaHengen uudistus kirkossamme ry:n toiminnanjohtajan, pastori Timo Pöyhösen mukaan

Suomen evankelisluterilaisen kirkon piirissä on parin viime vuoden aikana alkanut

syntynyt runsaasti uusia jumalanpalvelusyhteisöjä.

 

Jumalanpalvelusta ollaan modernisoitu rohkeasti yhdessä seurakuntalaisten kanssa. Samalla seurakuntiin on syntynyt erilaisia pienryhmätoimintoja, kuten Alfa-kursseja.

 

 

”Aktiivista uudistamista”

– Seurakunta nähdään aiempaa useammin yhteisönä, jota rakennetaan yhdessä seurakuntalaisten kanssa. Kysymys ei ole vain työmuodosta tai työntekijän pyörittämästä uudenlaisesta toiminnasta. Uskon, että tässä asiassa meillä luterilaisilla on edelleen paljon opittavaa vaikkapa helluntaiseurakunnilta, Pöyhönen pohti Espoossa pidetyn Suomen Evankelisen Allianssin järjestämän yhteyspäivän tiimoilta.

 

Uudenlaisia jumalanpalvelusyhteisöjä ja kohtaamispaikkoja alkoi syntyä evankelis-luterilaisessa kirkossa 1990-luvun edetessä. Tällöin alkunsa saivat muun muassa Helsingissä toimiva Verkosto ja Tampereella toimiva Palatsiseurakunta. Pöyhösen mukaan uusi sukupolvi haluaa viedä jumalanpalvelusyhteisöjen rakentamisen seuraavalle tasolle.

 

– Evankelis-luterilaisissa seurakunnissa ei ole ollut vuosikymmeniin näin aktiivista uudistumista. Muutaman viime vuoden aikana olen kohdannut kymmeniä eri puolilla Suomea toimivia pastoreita, joita Jumala on puhutellut. He haluavat tehdä seurakuntatyötä aiempaa yhteisöllisemmin ja missionaarisemmin.

 

Pöyhönen toteaa, että kaikki papit eivät ole kiinnostuneita yhteisöllisemmästä työotteesta.

 

– Eikä tarvitsekaan olla. Ihmisillä on erilaisia kutsumuksia. Erilaiset linjat eivät ole ristiriidassa keskenään, vaan kysymys on kirkon rikkaudesta.

 

 

Tiiviimpää yhteistyötä

Espoossa Albergan kartanossa torstaina 24. lokakuuta järjestetyn yhteyspäivän teemana oli  Suomen hengellinen todellisuus 2022. Tapahtumaan osallistui noin 55 johtajaa ja vastuunkantajaa laajasti eri kirkkokunnista.

 

Tilaisuuden taustamateriaalina olleen Usko ja Suomi 2018 -tutkimuksen mukaan monet uskovina itseään pitävät eivät lue Raamattua, eivät rukoile eivätkä näe Jeesuksen lähetyskäskyn toteuttamisen koskevan heitä itseään.

 

Suomen Evankelisen Allianssin tiedotussihteeri Jari Sippola sanoo, että olennainen askel muutokseen on uskovien tiiviimpi yhteys ja yhteistyö.

 

– Käytännön yhteistyötä pitää syventää, jos haluamme Suomen hengellisen tilanteen olevan parempi kolmen vuoden päästä. Se vaatii johtajilta tiiviimpää verkostoitumista niin valtakunnallisesti kuin paikallistasolla. Johtajien tulee näyttää esimerkkiä evankeliumin henkilökohtaisessa kertomisessa ja opetuslapseuttamisessa sekä haastaa rohkeasti seurakuntaansa liikkeelle.

 

Sippola toteaa, että seurakuntien tueksi on olemassa monia hyviä työkaluja, joita ovat esimerkiksi Alfa- ja Kairos-kurssit, Xee-koulutus, MyFriendsvalmennusyhteisö ja Community Bible Study -pienryhmätyökalu.

 

– Ehkä näiden työkalujen kesken voitaisiin kehitellä yhteistyötä, joka auttaisi seurakuntia opetuslapseuttamisessa. Uskovia tulee myös innostaa Raamatun lukemiseen ja Pyhästä Hengestä tulee opettaa syvällisemmin.

 

 

Juhana Unkuri
46/2019

UutisetKirjallisuuspäällikkö Anniina Jakosen mielestä Raamattu on ylivertainen teos.
UutisetUuden toimintakeskuksen vihkiäisistä muodostui riemullinen kiitosjuhla, jossa seurakunta tarttui rohkeasti 2000-luvun mahdollisuuksiin.
UutisetKansanedustaja Päivi Räsäsen teksteihin kohdistuneet tutkintapyynnöt ovat herättäneet laajaa mediahuomiota niin Suomessa kuin ulkomailla. Tapausten myötä eri elämänkatsomuksia edustavat ihmise...
PääkirjoitusOlemme astuneet liberaalin, moniarvoisen valtakunnan rajalle. Kansanedustajan ja kirkkovaltuutetun Päivi Räsäsen sanoista Raamattuun ja homoseksuaalisuuteen liittyen on syntynyt keskustelu, j...
UutisetLuterilaisissa seurakunnissa löytyy nyt uutta missionäärisyyttä.
UutisetToissa viikonlopun Ilta Conferencen kävijämäärä kohosi yli kahteen tuhanteen nuoreen. Seinäjoen helluntaiseurakunnan sali oli aivan täynnä läpi tapahtuman.

– Oli kyllä mie...
UutisetKarjalassa katsotaan myös tulevaisuuteen luottavaisesti.
UutisetYoutubessa näkyvät The Bible Project -raamattuanimaatiot kiinnostavat eri-ikäisiä, mutta niitä katsovat erityisesti 18–35-vuotiaat nuoret miehet.

Amerikkalaiset ystävykset Timothy...
KolumniEtiopian pääministeri Abiy Ahmed sai äskettäin Nobelin rauhanpalkinnon. Suurta kansainvälistä arvostusta herättävä nimitys lankesi toistamiseen hengellisen vakaumuksensa avoimesti tunnustava...
PakinaAikuisiällä ystävystyin naisen kanssa, joka oli käynyt samaa koulua kuin minä. Emme vielä tuolloin olleet varsinaisesti tunteneet toisiamme, eikä minulla ollut erityisiä muistikuvia hänestä ko...
ArtikkelitSuomalaisen diakonian teologiaan on vaikuttanut useita aatevirtauksia, jotka ovat syntyneet historian mukana kehittyneistä teologisista ajattelu- ja tulkintamalleista. Taustalla ovat varhaiskr...
PikavisiittiFidalla logistiikkapäällikkönä työskentelevä Jukka Kärkkäinen iloitsee siitä, että vointi sallii taas lentopallon pelaamisen paikallissarjassa – rukouksessa on voimaa.
MielipideKirjoitan aiheesta nyt, kun mielet eivät ole virittyneitä vaalitilanteesta suomalaisessa yhteiskunnassa. Omassa toimintaympäristössäni käydään tulisesti jo alkanutta repivää vaalikampanj...
MielipideVuoden kristillinen kirja -kilpailun finalistit olivat tänäkin vuonna mielenkiintoinen kattaus eri tyylilajeja ja aihepiirejä. Niinpä päätin lähteä paikan päälle kuulemaan kilpailun voittajan...
MuutTunnin mittainen elokuvakonsertti tarjoaa kauneutta ja dramatiikkaa.
Korhoset kaikista köyhimpien asialla
Messiaanisen juutalaisen identiteetti ei avaudu helposti
”Oma onnellisuus ei ole muiden vastuulla”
Lähetysinnostus leviää
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!