Uusia seurakuntia Helluntaikirkkoon

Seurakunnan toimintarakenteen juridista muutosta on käsitelty avoimesti ja seurakuntalaisten näkemyksiä kuunnellen. Kuva Raahen helluntaiseurakunnasta. Kuva: Olavi Alatalo

Suomen Helluntaikirkko (SHK) elää 15-vuotisen toimintahistoriansa voimakkainta laajentumisen vaihetta. Yhdyskunnan perustamisen jälkeen sen kasvu alkoi hiipua, kun järjestäytymisen muodosta tuli herätysliikettä jakanut kiistakysymys. Viime vuosien sopuisasta ilmapiiristä huolimatta Helluntaikirkon jäseneksi on 2010-luvulla liittynyt vuosittain vain muutamia uusia seurakuntia.

 

Syksyllä 2016 tilanne muuttui. Helluntaikirkon toiminnanjohtajaa on pyydetty sen jälkeen vierailulle noin 40 helluntaiseurakuntaan eri puolille maata ja SHK:n hallitus on saanut käsiteltäväkseen runsaasti uusia jäsenhakemuksia. Kuluneen vuoden aikana helluntailiikkeessä on perustettu 17 uutta yhdyskuntaseurakuntaa.

 

Seurakuntien rekisteröitymisprosesseja on vauhdittanut Poliisihallituksen tiukka kanta rahankeräys- ja kokoontumislain tulkintaan. Sen mukaan yhdistyspohjalla toimivat seurakunnat tarvitsevat kolehdin keräämiseen erillisen rahankeräysluvan tai niiden tulee siirtyä toimimaan uskonnollisen yhdyskunnan alla.

 

 

”Asioista käytiin seikkaperäistä keskustelua”

Helluntaiseurakunnilla on meneillään kahdenlaisia hallinnollisia muutosprosesseja: Osa niistä on päättänyt perustaa Helluntaikirkkoon kuuluvan yhdyskuntaseurakunnan. Osa siirtää sen kautta hoidettavaksi myös kaiken hallinnollisen toiminnan, kuten seurakunnan työsuhteet, työnantajavelvoitteet sekä taloudelliset varat ja vastuut, joita on perinteisesti hoidettu ry-pohjalla.

 

Yhdyskuntaseurakunnan perustamisesta ovat tänä vuonna päättäneet muun muassa Isonkyrön, Imatran, Jämsän, Rautavaaran, Seinäjoen, Kälviän, Raahen, Siilinjärven, Myyrmäen  ja Lappeenrannan helluntaiseurakunnat. Viimeisimpänä päätöksen teki viime viikolla Kotkan helluntaiseurakunta.

 

Kälviän Siion ry:n hallituksen puheenjohtaja Eero Ranta-Ylitalo kuvaa oman kotiseurakuntansa prosessia, joka on tyypillinen monille muillekin:

 

– Yhdistyksen ylimääräinen kokous teki 1.10. yksimielisen päätöksen yhdyskuntaseurakunnan perustamisesta ja Helluntaikirkkoon liittymisestä. Myöhemmin yhdistyksen kokous päättää yhdistyksen toiminnan ja varojen siirtämisestä uudelle yhdysseurakunnalle. Alustavien suunnitelmien mukaan siirtoajankohta olisi keväällä 2018.

 

Useissa seurakunnissa päätöstä on kypsytelty jo pitkään, ja siksi ratkaisu juridisen toimintarakenteen muuttamisesta on sujunut varsin yksituumaisesti. Näin myös Kälviällä.

 

– Itse prosessi kesti reilun vuoden. Sen aikana pidettiin kaksi ylimääräistä yhdistyksen kokousta ja useita seurakuntainfoja. Lisäksi seurakuntalaisille jaettiin esitemateriaalia. Hallitus ja vanhimmisto valmistelivat asiaa monissa kokouksissa ja konsultoivat useita asiantuntijoita. Asioista käytiin vilkasta ja seikkaperäistä keskustelua. Prosessin edetessä hallituksen ja vanhimmiston kanta selkiytyi yksimieliseksi esitykseksi perustaa yhdyskuntaseurakunta, Eero Ranta-Ylitalo taustoittaa.

 

Myös Rautavaaralla päätös syntyi avoimen keskustelun ja harkinnan jälkeen.

 

– Päätös yhdyskuntaseurakunnan perustamisesta oli yksimielinen. Muistakaan asioista ei ole tarvinnut äänestää, kertoo Rautavaaran helluntaiseurakunnan pastori Ilkka Roininen.

 

 

Toimintarakenteen muutoksesta myös äänestyksiä

Keuruun, Turun ja Kuopion helluntaiseurakunnat, jotka ovat kuuluneet monia vuosia Helluntaikirkkoon, päättivät tänä syksynä siirtää myös kaiken toimintansa juridisesti ja taloushallinnollisesti yhdistykseltä yhdyskuntaseurakunnalle. Yhdistyslain mukaan tällainen päätös edellyttää vähintään kolmen neljäsosan enemmistöä.

 

Kuopiossa päätös tehtiin yksimielisesti, Turussa ja Keuruulla ratkaisusta jouduttiin äänestämään.

 

– Keuruulla yhdistyksen ylimääräinen kokous päätti syyskuussa purkaa yhdistyksen ja siirtää sen varat ja vastuut rekisteröidylle Suomen Helluntaikirkkoon kuuluvalle helluntaiseurakunnalle. Asiasta käytiin hyvä keskustelu, ja sen jälkeen siitä äänestettiin suljetulla lippuäänestyksellä. Äänistä 84 prosenttia oli siirtoesityksen puolesta, yhdistyksen hallituksen ja seurakunnan vanhimmiston puheenjohtaja Martti Pohjoisvirta kertoo.

 

Keuruulla siirto toteutuu vuoden 2018 alussa.

 

Myös Turun helluntaiseurakunnassa juridisen toimintarakenteen muutoksesta äänestettiin. Tulos oli 86 prosenttia puolesta ja 14 vastaan. Kuopiossa yhdistyksen kokouksessa tehtiin hallituksen esitykselle vastaehdotus, joka ei kuitenkaan saanut kannatusta.

 

 

”Muutosten läpivieminen johtajuuden testi”

Yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Sami Pakkala Seinäjoen helluntaiseurakunnasta katsoo, että yhdistysrakenteen aika seurakunnissa on nyt ohi.

 

– Virallisen aseman saaminen uskonnonvapauslain alla on monille helluntailaisille myös periaatteellisesti tärkeä asia, hän lisää.

 

Ilkka Roinisen mukaan muutoksen läpivieminen on johtajuuden, paimenuuden ja hengellisen mielenlaadun testi. Hän korostaakin aktiivisen tiedottamisen ja paineettoman ilmapiirin luomista päätöksenteossa.

 

– Toisaalta on tarpeen – väittelyyn lankeamatta – käsitellä myös asiaan liittyviä seurakuntalaisten pelkoja, olkoot ne sitten aiheellisia tai aiheettomia, hän lisää.

 

Roininen kertoo iloitsevansa Helluntaikirkon johtajan Mika Yrjölän selkeästä lausunnosta heti valintansa jälkeen:

 

– Hän sanoi, että Helluntaikirkko ei määrää, millaisiksi seurakuntien on tultava, vaan seurakunnat määrittelevät sen, millaisen Helluntaikirkon ne haluavat.

 

 

Leevi Launonen

 
47/2017

TeemaMiten voisin muistaa maailman tarpeita mutta saada omanikin kuuluviin?
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaMitkä ovat kolme tärkeintä esirukousvastaustasi? Neljä henkilöä vastaa.

Petri Viinikkala


1. Aikuisuuden kynnyksellä koetin elää hyvää elämää ja kelvata Juma...
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaKristuspäivä tuo tuhannet kristityt yhteen rukoilemaan.
TeemaMalmin Saalem -seurakuntaan kuuluvat Anneli ja Jorma Lahikainen ovat saaneet tehtäväkseen sytyttää rukoustulta ympäri Suomen.
UutisetAmerikkalaisargentiinalainen lähettipariskunta rohkaisee Pohjolan kansaa näkemään itsensä Jumalan silmin.
PääkirjoitusSynti voidaan määritellä pohjimmiltaan epäuskoksi, joka on riippumattomuutta Jumalasta. Tällöin ihminen ei tunnusta tarvitsevansa Jumalaa – ei hänen anteeksiantoaan, armoaan eikä hänen an...
Miten onAikamedian julkaisemaan lehtiperheeseen kuuluu kuusi säännöllisesti ilmestyvää lehteä. Niistä Ristin Voitto on helluntailiikkeen viikkolehti ja muut harvemmin ilmestyviä aikakauslehtiä, j...
UutisetVuosien odotteluvaihe on monissa helluntaiseurakunnissa päättynyt, ja nyt ympäri maata tehdään ratkaisuja uskonnolliseen yhdyskuntaan liittymisestä.
UutisetVuosittainen Nenäpäivä-keräys huipentui 10. marraskuuta Nenäpäivä-show’hun Ylen TV2-kanavalla. Hyväntekeväisyyskampanjan tuotto nousi illan aikana 2,3 miljoonaan euroon.


–...
UutisetJokaiselle luterilaisen kirkon piispalle tehdään omanlainen piispankaapu kantajansa toiveiden mukaisesti. Toissa viikolla vihitty Helsingin piispa Teemu Laajasalo toivoi sinistä kaapua,...
UutisetVirtain helluntaiseurakunnassa pidetään Alfa-kurssia poikkeuksellisen tehokkaana tapana suuntautua seurakunnan ulkopuolelle.
UutisetKankaanpään helluntaiseurakunnan lähetystorilla järjestettiin lokakuun lopulla vintage-muotinäytös Suomi 100 -teemalla. Esillä oli yli 30 suomalaista asustetta menneiltä vuosikymmeniltä...
UutisetKirkon yhteisvastuukeräys tuotti tänä vuonna reilut kolme miljoonaa euroa. Rahat kerättiin ihmiskaupan uhrien auttamiseksi Suomessa.


– Eurojen lisäksi tärkeä tulos on piilossa olev...
UutisetKyselytutkimus selvitti protestanttisuuden tilaa Ranskassa.
UutisetSukupuoli-identiteetistä käytävä keskustelu Euroopassa on saamassa uuden vivahteen. Saksa lanseeraa ensi vuonna syntymätodistuksiin kolmannen sukupuolen. Asiasta päätti maan perustuslakit...
UutisetKaakkoiskiinalaisen Huangjinbun kristittyjä kehotetaan korvaamaan Jeesus-julisteensa presidentti Xi Jinpingin kuvilla, jos he mielivät vapaaksi köyhyydestä ja sairauksistaan.

...
UutisetRaamatunkäännöstyöhön keskittyvä Yhdysvaltain Wycliffe Bible Translators täyttää 75 vuotta.

Lähetysjärjestön perusti amerikkalainen Cameron Townsend, joka yritti myydä espanjankielisiä Raamatt...
MuutBenja & Freidiba Boodos -yhtyeen ensilevyltä kuulee välittömästi, että kyse on poikkeuksellisen hyvin resursoidusta tuotannosta. Bändi tykittää Mennään etsimään -avausraidan täy...
KolumniTällä viikolla RV:ssä puhutaan paljon rukouksesta ja rukousvastauksista.Suurin osa niistä on tullut nimenomaan siksi, ettäjotakin asiaa on pyydetty Jumalalta. Ohimenevä haikailu olisi

tuski...
Muut”Kiitos”, ”ylistys” ja ”palvonta”. Kolme ladattua sanaa, joista meillä on vielä paljon oppimista.
PakinaEn itse muista tätä tilannetta, mutta äitini muistaa. Olin alle kouluikäisenä kaupassa hänen kanssaan. Mieleni teki nakkeja, ja sanoin sen ääneen. Äiti oli sitä mieltä, että nakkeja ei...
ArtikkelitJournal suljeof the Plague Year (suom. Ruttovuosi) on Daniel Defoen romaani vuodelta 1722. Maailmankirjallisuuden ensimmäinen menestyskirjailija Defoe (1660–1731) tekee puolifiktiivises...
MuutEdesmenneen lähetystyöntekijän työ jatkuu: uusia ihmisiä menee kasteelle ja pastoreita lähtee kentälle.
PikavisiittiEriarvoisuus pohdituttaa matkoillaan erilaisiin ihmisiin tutustunutta taiteilijaa.
MuutTT Hanna Ranssi-Matikaisen mukaan aviopuolisoiden tunnesuhteen säilyttämiseksi parilla pitäisi olla yhteistä aikaa 10–15 tuntia viikossa (hs.fi 13.11.).


Eikä se tarkoita vierek...
MielipideEutanasia-aloitteen myötä on virinnyt keskustelu laadukkaan saattohoidon tärkeydestä. Alan parhaat asiantuntijat ovat varsin yksituumaisesti vakuuttaneet, että hyvän saattohoidon ulottam...
MielipideVeikko Tanska kirjoitti Ristin Voiton numerossa 45 ajankohtaisesta asiasta, suhtautumisesta turvapaikanhakijoihin. Haluaisin tarkastella lähemmin joitakin näkökohtia kirjoitukseen liittye...
PakinaKun vaimoni Tarja täytti 30 vuotta, meidän tuolloin nelivuotias Johannes-poikamme kauhisteli asiaa tokaisten spontaanisti äidille: ”Kolmekymmentä vuotta! Äiti, voi olla, ettet enää kaua...
MuutSuomalaisten apua kaivataan yhä Venäjän Karjalan seurakuntien parissa.
MuutMonen toimen mies tuo toivoa ja rohkaisua auttamistyöllään pohjoiskorealaisille lähimmäisilleen.
Hekkalat tuovat toivoa Ukrainan romaneille – "Työ onnistuu vain, jos teemme yhteistyötä paikallisten kanssa"
"Vastuullinen vapaus on hyvän elämän perusta" – Miksi, Suomi, olet… niin onnellinen?
Kun toivoa ei enää ole – "Jumala pitää minusta enemmän kiinni kuin minä hänestä"
Jumalan äänen kuulemista oppimassa 
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!