Perjantai 17. tammikuuta.
Nimipäivää viettää Anton, Antto, Anttoni, Toni
Julkaistu 15.1.2020 11:07

Uskonnottomuus vähenee - tosin ei Suomessa

Vaikka Suomessa uskonnottomien osuus väestöstä kasvaa, maailmanlaajuinen tilanne on täysin toinen. Yhä suurempi osuus maailman väestöstä tunnustaa jotain uskoa. Selkeää maallistumista tapahtuu vain läntisessä Euroopassa sekä Pohjois-Amerikassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa.

 

Kristittyjen määrä kasvaa niukasti nopeammin kuin maailman väkiluku, muslimien määrä selvästi nopeammin.

 

Vuoden 2015 tilastoissa jotain uskoa tunnusti viisi kuudesosaa maailman asukkaista. Kristittyjä oli väestöstä vajaa kolmannes ja muslimeja noin neljäsosa. Kolmanneksi suurimman ”uskontoryhmän” muodostivat uskonnottomat, joihin lukeutui joka kuudes ihminen maailmassa.

 

Tutkija Kimmo Ketola Kirkon tutkimuskeskuksesta näkee, että uskonnottomuuden osuuden vähentymiseen liittyy esimerkiksi se, että kommunismin ja Neuvostoliiton romahdus ovat tehneet tilaa uskonnoille.

 

– Jos katsotaan todella pitkällä aikavälillä, niin 1960–1970-luku oli ehkä sellainen piste historiassa, jolloin maailma oli kaikkein vähiten uskonnollinen, Ketola toteaa STT:lle.

 

Vuonna 2018 Suomessa uskontokuntiin kuulumattomia oli 27,4 prosenttia väestöstä eli noin 1 511 000 henkilöä. Luku pitää kuitenkin sisällään myös rekisteröimättömien uskonnollisten järjestöjen jäsenet. Maahanmuuttajien uskontotilastoissa uskontokuntien rekisteröimättömyys korostuu.

 

 

Inkeri TuikkaJaa
Intialaiset kiittävät lähetyssaarnaajia
”Kulttuurierot tuovat  tuplasti ongelmia ja hyvää”
Sairaalapappi on läsnä ilon ja kaipauksen hetkellä
Korhoset kaikista köyhimpien asialla
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!