Torstai 2. heinäkuuta.
Nimipäivää viettää Maria, Mari, Maija, Meeri, Maaria, Marika, Maiju, Maikki, Kukka-Maaria, Maria, Marika, Maja, Maj, Mary
Julkaistu 27.8.2015 16:05

Usko voi varjella köyhyyden kokemukselta

Suomessa eletään niukkoja aikoja, ja eniten aiotaan leikata jo muutenkin tuen varassa eläviltä. Korson helluntaiseurakunnan evankelista Marja Kauhanen pitää erityisesti eläkkeensaajien asumistuen laskemista yleisen asumistuen tasolle ”katastrofaalisena”.

 

– Se tulee vaikuttamaan ruokajonoihin, seurakuntansa ruokajakelussa usein mukana oleva Kauhanen toteaa.

 

Hänen mielestään jonot ovat merkki siitä, ettei yhteiskunnan tuki vähävaraisille ole riittävää.

 

– Meillä on erillinen ruokajako lapsiperheille, ja silloin seurakunnan edessä on noin viidetkymmenet lastenvaunut, Kauhanen havainnollistaa.


Hän arvioi köyhyyden olevan erityisen haitallista juuri lapsille, joille erilaisuuden kokemus voi olla musertava.

Samasta asiasta puhuu Ristin Voiton haastattelema Saara (nimi muutettu), kun hän kertoo elämäntilanteensa vaikutuksesta kolmeen teini-ikäiseen lapseensa.

– Itse selviän aika vähällä, mutta entä jos lastani syrjitään, kun hänellä ei ole merkkitennareita tai älypuhelinta? Muistavatko lapseni nuoruudestaan vain sen, että aina syötiin ruokajakelusta haettua leipää?

 

Ulkopuolisuuden tunne valtaa Saaran silloin, kun seurakuntalaiset puhuvat ulkomaanlomistaan. Tai kun puhujapöntöstä lähetyskokouksessa sanotaan, että ”me hyväosaiset suomalaiset voimme varmasti antaa runsaan lahjan kärsiville lähimmäisillemme”.


– En tietenkään vastusta lähetys- tai kehitysyhteistyötä, mutta köyhiä ja avuntarvitsijoita on usein ihan siinä samassa kirkonpenkissä – ei vain Papua-Uudessa-Guineassa tai Eritreassa.

 

Myös Marja Kauhanen soisi seurakuntakulttuurin muuttuvan ymmärtäväisemmäksi erilaisia elämänkohtaloita ja -tilanteita kohtaan.

 

– Ikävä kyllä sellaista ajattelua on, että ”kaikillahan on rahaa”.

 

Kauhanen tuo kuitenkin esiin myös asian toisen puolen: uskoon tuleminen ja uskossa oleminen voi varjella ihmistä niin, että hänen elämänsä on myös taloudellisesti tyydyttävämpää kuin ei-uskovan.

 

– Kun ihminen raitistuu, alkaa rehelliseksi, löytää kutsumuksensa ja elämä säännöllistyy, muutos voi näkyä taloudellisena menestyksenä. Köyhyys on usein myös sisäsyntyinen tunne: jos on kiitollinen pienistä asioista eikä edes lähde mukaan kulutuskilpailuun, voi elää ihan onnellista elämää.

 

 

Anna Lehtinen

 

Lue Marja Kauhasen ja "Saaran" haastattelut kokonaisuudessaan .Jaa
Ennen puhuttiin liikaa, nyt asiasta vaietaan – Sanoma Jeesuksen paluusta tärkeä
Vähän erilainen leiri
Kristityksi kääntynyt teinipoika surmattiin Intiassa
"Opin kuulemaan selkeämmin Jumalan ääntä" – Yhteyden kaipuu on nuorille iso syy hakeutua opetuslapseuskouluun
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!