Maanantai 25. tammikuuta.
Nimipäivää viettää Paavo, Pauli, Paavali, Paul
Julkaistu 16.12.2015 00:00

Unkarin koulutyöhön eväitä Suomesta

Kouluneuvotteluihin Budapestissä osallistuivat opetusministeriön virkamiehet, Unkarin EU-asioiden hoitaja ja kristillisen Allianssin johtaja. Takana pöydän päässä opetusneuvos Pekka Iivonen.Budapestissa järjestettiin marraskuussa korkean tason suomalais-unkarilainen seminaari, jossa käsiteltiin Suomen ja Unkarin kouluopetuksen malleja, uskonnonopetusta sekä seurakuntien ja koulujen tekemää yhteistyötä.

Unkarin Helluntaikirkon järjestämän seminaarin osanottajajoukko oli arvovaltainen. Mukana oli muun muassa kolme Unkarin opetusministeriön johtavaa virkamiestä, maan EU-asioista vastaava tohtori Pataki Mihály, kristillisen Allianssin ja eri kirkkokuntien johtajia, Unkarin helluntailiikkeen koulutyön ykkösmies Jánosi Ferenc sekä lukuisia opetusalan henkilöitä – yhteensä lähes 50 osanottajaa.

Suomesta valtiollisen tason seminaariin osallistuivat opetusneuvos Pekka Iivonen Opetushallituksesta ja koulupastori Leevi Ahopelto helluntaiseurakuntien Koulupalvelusta.

Iivonen oli seminaarin pääpuhuja. Hän käsitteli esityksessään Suomen ja Unkarin koulutusjärjestelmien toimintamalleja sekä koulujen uskonnonopetusta. Iivonen otti esille myös Suomen helluntaiseurakuntien Koulupalvelun hyvänä esimerkkinä siitä, miten seurakunnat voivat toimia koulujen kumppanina kasvatustyössä.

Leevi Ahopelto oli kutsuttu seminaariin esittelemään helluntaiseurakuntien Koulupalvelun toimintaa ja sen yhteistyötä opetustoimen johdon kanssa.

– Sosialistisen kansantasavallan aikana Unkarin helluntailaiset tottuivat näkymättömään rooliinsa yhteiskunnassa, ja heille kehittyi varauksellinen suhde valtioon. Nyt eletään uutta aikaa. Helluntaikirkko on saanut Unkarissa hoidettavakseen monia kouluja, ja se on avannut helluntailaisille aivan uusia yhteiskunnallisen vaikuttamisen mahdollisuuksia, Ahopelto kertoo.

Uskonnonopetuksen ja koulutyön laajaa kehittämistä

Vuosi sitten Leevi Ahopelto vei suomalaista koulutyön osaamista Latviaan ja vieraili myös maan parlamentissa duumassa. Nyt ovet avautuivat Unkariin, jossa Budapestin seminaarin lisäksi Ahopellon vierailukohteita olivat muun muassa Kecel, Kiskörös, Soltvadkert, Kalocsa ja Kunszent.miklós. Näiden paikkakuntien seurakunnissa pidettyjen tilaisuuksien lisäksi kiinnostavia kohtaamisia järjestyi myös Unkari-Suomi-seuran teeilloissa. Kouluvierailuja Ahopelto teki ala- ja yläkouluihin, lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin.

Ahopellon mukaan Unkarin  Helluntaikirkon koulutyötä tullaan kehittämään jatkossa kolmella eri sektorilla: koulupalvelun toiminnassa, koulujen opetussuunnitelmatyössä ja uskonnonopetuksessa. Tavoitteena on, että myös muihin kirkkokuntiin kuuluvat oppilaat voisivat osallistua oman uskontonsa opetukseen Helluntaikirkon hallinnoimissa kouluissa.

– Tämä vierailu ja seminaari olivat vasta ensimmäinen askel kehittämistyössä, Ahopelto sanoo.

– Unkarin helluntailiikkeelle ovat avautuneet ennennäkemättömät mahdollisuudet toimia maassaan todellisena yhteiskunnallisena vaikuttajana.


Ruut Ahonen

Jaa
Karhulan helluntaiseurakunnan pastori Marjaana Rauma: ”Seurakuntien on turhaa kärvistellä yksinään”
Mitä kristityn tulisi ajatella koronarokotteesta? 
Maahanmuuttajatyö vakiintumisvaiheessa – haasteena aidon monikulttuurisuuden saavuttaminen
Maailma mullistui – mitä nyt? Moni löytää poikkeuksellisesta vuodesta 2020 myös hyvää
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!