Torstai 28. tammikuuta.
Nimipäivää viettää Kaarlo, Kalle, Kaarle, Mies
Julkaistu 17.6.2019 02:00
Laulava pastori vie toivon sanomaa

Unelmana rakkauden parantamat perheet

Roberto Brandão on kokenut erilaisissa esiintymistilanteissa, että laululla on voima avata sydämiä. Miehen uunituoretta levyä on tarkoitus viedä myös hänen synnyinmaahansa Brasiliaan. Kuva: Saku Tiainen

Kesän kynnyksellä Brandãon perhe sai päätökseen ison urakan, muuton Vantaalta Järvenpäähän. Tavarat ovat löytäneet paikkansa uudessa kodissa. Keski-Uudenmaan kristillinen koulu on vain kävelymatkan päässä, mikä helpottaa suuresti arkea, kun perheen koululaiset palaavat opintielle elokuussa.

 

Kahvipöydässä on tarjolla muun muassa brasilialaisia kana- ja juustopalloja, kerrassaan suussasulavia herkkuja. Esikoistytär Sara pistäytyy tervehtimään vierasta – halaamalla. Suomalaisbrasilialaisessa perheessä vieraat otetaan lämpimästi vastaan.

 

Kokkaaminen on Brandãoilla isän ja tyttären yhteinen intohimo. Harrastus vei Saran Nelosen Junior Master Chef -kilpailuun pari vuotta sitten, ja uusia reseptejä syntyy kaiken aikaa.

 

Toinen isän ja tyttären yhteinen juttu on musiikki. He ovat laulaneet paljon yhdessä. Sara on mukana myös isänsä levyllä, joka on juuri valmistunut julkaistavaksi  Juhannuskonferenssissa Keuruulla.

 

 

Isät jääneet taka-alalle

Perhe on Roberto Brandãolle sydämenasia. Eikä vain oma perhe vaan tämä yhteiskunnan perusyksikkö ylipäätään. Suomeen kotiutunut brasilialainen on pannut surukseen merkille avioerojen suuren määrän, lastensa elämästä sivuun jääneiden isien ja yksinhuoltajaäitien vaikeat elämäntilanteet sekä lasten lisääntyvän pahoinvoinnin.

 

– Unelmani on nähdä enemmän parantumista perheiden keskellä. Rukoilen, että Jumalan rakkaus pääsisi vaikuttamaan erityisesti isien kautta. Minusta tuntuu, että sotien jälkeen äidit ovat kasvaneet vahvoiksi mutta isät ovat jääneet jotenkin taka-alalle.

 

Kun Brandão jakaa ajatuksiaan, puheesta aistii myötätunnon suomalaisia miehiä kohtaan. Saunan lauteilla ja muissa turvallisissa tilanteissa hän on päässyt kuulemaan miesten syvimpiä tuntoja.

 

– Nyt tarvitaan suurta muutosta ja Jumalan parantavaa voimaa. Kunpa hänen rakkautensa saisi pyyhkäistä koko Suomen yli niin, että se pääsisi perheiden kautta leviämään kaikille elämänalueille, Brandão toivoo.

 

 

Ihmeet jokapäiväistä elämää

Roberto Brandão kasvoi nuorimpana yhdentoista sisaruksen sarjassa. Vaatimattomissa oloissa eläneet Brandãot olivat ennen vanhempien uskoontuloa katolilaisia.

 

Vuosia ennen Roberton syntymää yksi perheen pojista sairasti epilepsiaa. Äiti etsi kuumeisesti parannuskeinoa. Radio-ohjelma, jossa kerrottiin Jumalan parantavasta voimasta, sai hänet menemään ohjelmasta vastanneeseen pieneen helluntaiseurakuntaan. Äiti ilmoitti, että hän kääntyisi samaan uskoon, jos poika paranisi. Seurakunta nousi rukoilemaan, ja ihme tapahtui. Epilepsiakohtaukset loppuivat kuin seinään.

 

Äiti piti sanansa ja toi koko perheensäkin mukanaan seurakuntaan. Isä vaikuttui Jumalan rakkaudesta niin, että juopottelusta tuli taakse jäänyttä elämää. Isästä tuli pastori ja uusien seurakuntien perustaja.

 

Roberto tuli uskoon viisivuotiaana ja varttui Brasiliaa vallanneen herätyksen keskellä ilmapiirissä, jossa Jumalan vaikuttamat yliluonnolliset ihmeet olivat normaalia, jokapäiväistä elämää. Herätys kasvoi kasvamistaan, eikä sille näy loppua vieläkään. 

 

 

Rukousten nainen

Aikuistuttuaan Roberto Brandão muutti Englantiin opiskelemaan ensin kieltä ja sitten Raamattua. Kensington Templen raamattukoulussa hän tapasi rukoustensa naisen, suomalaisen Annamari Hyvärisen. Kihlaus solmittiin Englannissa ja hääjuhlaa vietettiin Suomessa.

 

Ajatuksissa oli lähetystyö Afrikassa, mutta Jumalapa yllättikin Roberton puhumalla työstä hyvin kylmässä maassa. Tuo maa oli Suomi. Vuonna 2006 Brandãot muuttivat Annamarin kotiseudulle Luumäelle. Karjalaiset miet, siet ja myöt jäivät mukaan Roberton oppimaan suomen kieleen.

 

Myös oman seurakunnan perustamisen Brandãot kokivat selkeästi Jumalalta tulleeksi asiaksi. Sadonkorjuuseurakunta syntyi vuonna 2007. Nykyisin Brandãot johtavat vuonna 2015 perustettua kansainvälistä Harvest Church Vantaa -seurakuntaa.

 

– Tarkoituksena ei ole eristäytyä muista. Päinvastoin, olemme jatkuvasti tehneet yhteistyötä eri seurakuntien kanssa, Brandãot sanovat.

 

 

”Kunnioitan suomalaista mielenlaatua”

Latinokulttuurissa ihmiset elävät tunteet edellä. Suomessa Roberto Brandão on tutustunut toisenlaiseen mentaliteettiin. Hän sanoo kunnioittavansa suomalaista mielenlaatua suuresti.

 

– Brasiliassa ihmiset heittäytyvät avoimesti ja innolla uusiin ihmissuhteisiin. Ystävyys ei kuitenkaan välttämättä kestä. Suomalaiset ovat aluksi varautuneempia, mutta kun ystävyys on kerran syntynyt, siihen voi myös luottaa.

 

Pahasti korruptoituneessa Brasiliassa kasvanut Brandão ihailee suomalaista rehellisyyttä, mutta uskovien keskuudessa hän on törmännyt sen kääntöpuoleen. Pienikin erhe voi synnyttää valtaisan syyllisyyden, joka saattaa kulkea mukana vuosikausia. Kuitenkin Jumala odottaa syli avoinna ja valmiina antamaan anteeksi.

 

– Jumalan luo voi aina mennä, ja siitä voi sitten jatkaa rehellisyyden kanssa eteenpäin.

 

Brandão on löytänyt suomalaisesta kristillisyydestä paljon arvokasta. Erityisesti voimakas sitoutuminen uskoon puhuttelee häntä.

 

– Suomalainen sitoutuminen on todella kaunista. Olen saanut täällä hyvää esimerkkiä Jeesuksen seuraamisesta. Ulosanti on kyllä hitaampaa, mutta kun suomalainen ilmaisee ajatuksiaan, hänen sanansa ovat painavia.

 

Brandão on pohtinut, miksi Suomessa ei ole viime vuosina nähty esimerkiksi parantumisihmeitä samassa mittakaavassa kuin Brasiliassa. Yhden syyn hän arvelee olevan siinä, että Brasiliassa ihmiset turvautuvat hädässään Jumalaan, koska kaikille ei ole tarjolla  toimivaa terveydenhoitojärjestelmää ja sosiaaliturvaa. Etenkin köyhillä alueilla brasilialaiset kääntyvät asioissaan ensimmäiseksi lapsenomaisella luottamuksella Jumalan puoleen.

 

– Toki elävä Jumala voi koskettaa ihmisiä Suomessakin, kun vain tavoittelemme sitä, Brandão tähdentää.

 

 

Laulu muuttaa elämää

Muutama vuosi sitten Roberto Brandão lauloi lastensa kanssa karaokea laivalla Ruotsinristeilyllä. Kuulijoiden joukossa oli nainen, joka oli päättänyt tehdä itsemurhan. Brandãon laulu herätti naisessa toivon ja sai hänet jatkamaan elämää. Nainen kertoi tästä itse.

 

– En saarnannut, en antanut lentolehtistä enkä tehnyt muuta vastaavaa. Minä vain lauloin. Koin Jumalan puhuvan, että minun tulisi käyttää saamaani lauluääntä ja loistaa hänen valoaan sitä kautta.

 

Kokemus vei Brandãon mukaan The Voice of Finland -ohjelmaan sekä moniin kohtaamisiin ja esiintymistilanteisiin, jotka olisivat muuten jääneet toteutumatta.

 

– Suomi tarvitsee toivon sanomaa. Ihmiset ovat vailla Jumalan rakkautta, ja meidän uskovien pitää mennä heidän luokseen osoittamaan sitä heille, Brandão sanoo.

 

 

 

Kuka

Roberto Brandão

» Järvenpäässä asuva pastori ja laulaja

» Perhe: vaimo Annamari sekä lapset Sara, 12, Amanda, 9, ja Daniel, 5

» Osallistui Nelosen The Voice of Finland -kilpailuun vuonna 2018

» Levyt: Heavenly (omakustanne 2016), You know the Way (Aikamedia 2019)

» Harrastaa kokkausta

 

 

 

Sirpa JuvonenJaa
Marssimusiikkia ja kapinan tuntua – kun rummut tulivat seurakuntaan
Mitä kristityn tulisi ajatella koronarokotteesta? 
Maahanmuuttajatyö vakiintumisvaiheessa – haasteena aidon monikulttuurisuuden saavuttaminen
Maailma mullistui – mitä nyt? Moni löytää poikkeuksellisesta vuodesta 2020 myös hyvää
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!