Lauantai 6. maaliskuuta.
Nimipäivää viettää Tarmo
Julkaistu 20.8.2015 15:21

Ukrainan kriisi muutti maan seurakuntien lähetystyön suuntaa

Ukrainalaiset paikkaavat entisen Jugoslavian alueen lähetystyöntekijävajetta. Kiovan raamattuinstituutin lähetyslinjalla opintoihin kuuluu muun muassa kielten opiskelua ja harjoittelujakso kentällä. Kuvassa linjan oppilaita. Kuva: Daniel KarplykYksi Ukrainan kriisin aiheuttamista hengellisen työn muutoksista on maan seurakuntien lähetystyön suunnan kääntyminen Venäjältä muun muassa entisen Jugoslavian alueelle.

Ukrainan suurimman helluntailiikkeen, Ukrainan Helluntaikirkon, seurakunnat ovat lähettäneet kahdenkymmenen vuoden aikana yli 300 lähetystyöntekijää Venäjälle. Nyt moni heistä on tullut kriisin takia takaisin kotimaahan, kertoo ruotsalaisen yhteiskristillisen idäntyön järjestön Ljus i Österin kansainvälisen työn johtaja Rauli Lehtonen.

Paluumuutto Venäjältä takaisin Ukrainaan koskee etupäässä aivan viime vuosina työnsä aloittaneita lähetystyöntekijöitä. Venäjällä työskentelee edelleen runsaasti ukrainalaisia sananjulistajia, ja monilla heistä on myös Venäjän kansalaisuus.

Varsinkin Siperian ja Venäjän Kaukoidän seurakunnissa ukrainalaispastoreita on runsaasti. Vaikka heihin luotetaan seurakunnissa, evankelioimistyössä kansallisuudesta on maiden välisen poliittisen kriisin puhkeamisen jälkeen ollut paikoin haittaa.  Myös Venäjän viranomaiset tuntevat epäluuloa ulkomaalaisia ja etenkin ukrainalaisia lähetystyöntekijöitä kohtaan, mikä on vaikeuttanut uusien työntekijöiden lähettämistä.

Lähetyskoulussa opiskellaan kieliä


Ukrainan Helluntaikirkon alaisuudessa toimivan Kiovan raamattuinstituutin yhteyteen perustettiin kolme vuotta sitten Ljus i Österin tuella lähetyskoulu.

– Oppilaita on kolmen kuukauden kurssilla ollut joka vuosi noin kolmekymmentä, Rauli Lehtonen kertoo.

Jo toissa vuonna lähetyskoulun ohjelmaan otettiin eteläslaavilaisten kielten ja turkin kielen opiskelu.

Balkanin ja Keski-Aasian lisäksi Ukrainan kriisi on suunnannut maan lähetysjohtajien ajatuksia yllättäen myös Länsi-Euroopan suurkaupunkien venäläisvähemmistöihin.

– Seurakunnat näkevät nyt suurten kaupunkien venäjänkielisen väestön kokonaan uusin silmin. Suuria venäläisyhteisöjä on muun muassa Lontoossa, Pariisissa, Valenciassa ja Ateenassa, Rauli Lehtonen kertoo.


Eero Ketola

Juttu on kokonaisuudessaan luettavissa .

Jaa
Syyrian seurakunnat nousevat sodan raunioista – kirkon johtaja: Epätoivossa olen oppinut, että Herramme toteuttaa jumalallista tarkoitustaan
Help ry – kaksi vuosikymmentä helluntaiseurakuntien työntekijöiden asialla
Sattumaa vai suunniteltua? Jumalauskon perusteita arvioimassa
Keravan helluntaiseurakunnassa kokoonnutaan ryhmissä – iso rakennus luo mahdollisuuksia
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!