Torstai 9. heinäkuuta.
Nimipäivää viettää Ilta, Jasmin, Nanna, Nanny
Julkaistu 29.2.2016 21:58

Uhkausviestit varjostavat kristillistä satelliittikanavaa

Yhteispohjoismaisin voimin perustetulla Kanal Hayatilla näytetään muun muassa musiikkivideoita. Kanavan ohjelmaprofiilion pehmeämpi kuin Ristin Voitossa runsaasti esillä olleella arabiankielisellä, avoimesti islamia haastavalla Al Hayatilla. Turkin ja arabian hayat-sana tarkoittaa elämää.”Tulin uskoon Kanal Hayatin kautta. Kävin kasteella ja perheeni hylkäsi minut. Haluaisin tavata toisia Kristukseen uskovia ja palvella Herraa.”

Antalyasta Etelä-Turkista tullut puhelinsoitto on yksi niistä kymmenistätuhansista katsojapalautteista, joita kristillinen Kanal Hayat -satelliittikanava on viime vuosina saanut.

Vuodesta 2007 toiminut, turkiksi, azeriksi ja turkmeeniksi ohjelmia lähettävä kanava on kasvattanut suosiotaan vuosi vuodelta. Turkin evankelisten kristittyjen lukumäärä on 2000-luvulla yli kolminkertaistunut noin 10 000:een, ja monen uuden uskovan kääntymyksessä kristillisillä ohjelmilla on ollut merkittävä rooli.

Kanal Hayatin lisäksi kieliryhmän jäseniä evankelioi Sat-7-kanavaperheeseen lukeutuva Sat-7 Türk. Facebook- ja Youtube-tilastojen perusteella Kanal Hayat on kanavista toistaiseksi selvästi suositumpi.

Maan evankelisen yhteisön kokoon nähden kanavan ohjelmia onkin katsottu varsin runsaasti: pelkästään Kanalhayatplay- Youtube-kanavan kautta lähes 800 000 kertaa.

– Paikallisten evankelisten pastoreiden mukaan Kanal Hayat on paras evankeliointimenetelmä: se tuottaa eniten uskovia ja kastettuja, Avainmedian toiminnanjohtaja Niilo Närhi kertoo.

Avainmedia on yksi yhteispohjoismaisena yhteistyönä perustetun kanavan taustaorganisaatioista ja vastaa omalta osaltaan sen rahoituksesta sekä huolehtii kanavan nettilähetyksistä.

Ohjelmatuotannosta vastuu on siirtynyt yhä vahvemmin turkkilaisille evankelisille seurakunnille, joiden lukumäärä on niin ikään kasvussa.

– Seurakuntia on jo yli 140. Lisäksi maassa toimii joukko mediatyön kautta syntyneitä pieniä kotiryhmiä. Turkissa on tällä hetkellä suuret mahdollisuudet evankelioida median kautta, joulukuussa ohjelmantekijöitä Istanbulissa tavannut Närhi kertoo.

Tyypillinen yhteydenottaja: nuori mies

Monien muiden kristillisten kanavien tapaan ohjelmisto sisältää muun muassa raamatunopetus- ja lastenohjelmia, raamattuelokuvia sekä suoria lähetyksiä, joihin ihmiset voivat soittaa. Erityisen hyvän vastaanoton sai sarja, jossa kuultiin noin sadan kristityksi kääntyneen turkkilaisen henkilökohtaiset todistukset.

Tuorein uutuus ovat viime viikolla alkanut kurdikieli kurmanzilla tehty sarja.

Vaikka kanavan pääkohdealue on noin 80 miljoonan asukkaan Turkki, työn kautta uusia kotiseurakuntia on syntynyt myös ainakin Turkmenistaniin. Myös palautteita ja yhteydenottoja tulee eri maista, kuten Azerbaidžanista, Egyptistä, Venäjältä sekä Saksasta.

Tyypillinen yhteyttä ottava katsoja on 20–40-vuotias muslimimies. Useimmiten hän on hyvin kiinnostunut kristinuskosta ja Jeesuksesta  sekä haluaa vastauksia kysymyksiinsä, tilaa hengellistä materiaalia tai toivoo tapaamista seurakunnan edustajan kanssa.

Ohjelmatuotannon rinnalla turkkilaisilla kristityillä onkin iso rooli palautteisiin vastaamisessa ja uskoon tulleiden opastamisessa seurakuntayhteyteen. Tällä hetkellä Kanal Hayatilla työskentelee 3–4 palkattua jälkihoitotyöntekijää. Lisäksi työhön osallistuu vapaaehtoisia.

– Jälkihoitotyö on täysin seurakuntien käsissä, ja valtaosa evankelisista yhteisöistä on siinä mukana, Niilo Närhi toteaa.

– Mikäli kyse on Turkista tulleesta yhteydenotosta ja alueella ei ole seurakuntaa, lähimpänä oleva pyrkii perustamaan sellaisen.

Isisin lippuja

Kanal Hayat poikkeaa Avainmedian johtamasta arabiankielisestä Al Hayatista siinä, ettei sen ohjelmissa haasteta islamia samalla tavalla vaan keskitytään perusevankeliumin julistamiseen. Linjaus johtuu pitkälti siitä, että useimmat ohjelmissa esiintyvät henkilöt itse asuvat Turkissa.

Pehmeämmästä sävystä huolimatta sekä kanavan että evankelisten seurakuntien elämää varjostavat uhkausviestit ja väkivaltaisten hyökkäysten mahdollisuus.

Viime vuoden lopulla viidelletoista protestanttiselle seurakunnalle tai niiden johtajille lähetettiin tappouhkauksia. Viesteissä on Isisin lippuja, ja poliisi uskoo viestien tulleen Isisiin kytköksissä olevilta henkilöiltä. Monet kyseisistä pastoreista esiintyvät myös Kanal Hayatin ohjelmissa.

– Jälkihoitotyöntekijöiden mukaan viime vuosi oli kanavan historian hedelmällisin ja paras mutta myös kaikkein rankin. Kanavan väki on kokenut painostusta, sairastumisia ja muita hankaluuksia, Niilo Närhi kertoo.

– Onneksi uhkailu ei ole edennyt tekojen asteelle.

Painostusta ja tappouhkauksia joutuvat kokemaan myös monet vastakääntyneet. Moni heistä on saanut läheisiltään kuulla olevansa hain, petturi. Kristinuskon valta-alueisiin aikoinaan lukeutuneessa Turkissa on kaikkiaan noin 150 000 kristillisiin kirkkoihin kuuluvaa.

www.kanalhayat.tv


Heikki Salmela


Jaa
"Rasismi voi päättyä meidän elinaikanamme"
Vähän erilainen leiri
Kristityksi kääntynyt teinipoika surmattiin Intiassa
"Opin kuulemaan selkeämmin Jumalan ääntä" – Yhteyden kaipuu on nuorille iso syy hakeutua opetuslapseuskouluun
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!