Tiistai 19. tammikuuta.
Nimipäivää viettää Heikki, Henrik, Henrikki
Julkaistu 18.8.2016 00:00

Ugandan puskat ja kaupungit tulivat tutuiksi nuorille

Kuvassa tiimi matkustaa kalastajakylään.Kuvittele aikainen aamu, jona heräät tavallisesti auringonnousun aikaan aloittamaan päivän työt pellolla elämän perustarpeiden turvaamiseksi. Lähetät pienet lapsesi hakemaan vettä kaukaa kaivolta, jonka matkan pienet kädet kuljettavat vettä 20 litran astioissa takaisin kyläyhteisöön.

Aika kuluu, mutta lapsia ei kuulu takaisin vaikka kouluunkin pitäisi ehtiä jo seitsemäksi.

Selviää, että Itä-Afrikassa toimiva sissiliike on kidnapannut väkivaltaisesti kaikki vedenhaussa olleet kylän lapset lapsisotilaiksi. Sydämesi särkyy, etkä usko ikinä enää tapaavasi lapsiasi. Ainoa toivosi on rukoilla ihmettä, joka toisi lapset takaisin.

Tällaisia kohtaloita on Uganda täynnä. Olosuhteet ovat jo valmiiksi äärimmäisen haastavat suuren köyhyyden, aliravitsemuksen ja kuolleisuuden tähden. Samoin kuin Jumala on asettanut meille lähetyskäskyn koskemaan kaikkia kansoja, on hän kutsunut meidät auttamaan heikommassa asemassa olevia lähimmäisiä. Pertti ja Heidi Söderlund toteuttavat oman kutsumuksensa kautta upealla tavalla Afrikassa Jumalan asettamaa tehtävää, johon me nuoret pääsimme osallistumaan.

”Enemmän ugandalaisia kuin monet paikalliset”

Saalem X Uganda sai alkunsa kesällä 2015 Söderlundien vieraillessa Helsingin Saalemin jumalanpalveluksessa. Samaisessa kokouksessa seurakunnan kansainvälisen työn pastori kertoi sydämelleen tulleesta ajatuksesta lähetysmatkoista, joissa tavalliset seurakuntalaiset voisivat koota tiimin vieraillakseen lähettien luona lähetyskentällä. Tästä innostuimme ja mietimme, että Uganda voisi olla monestakin syystä juuri sopiva kohde. Aloitimme käytännön valmistelut, tapasimme keskenämme, rukoilimme säännöllisin väliajoin ja keräsimme varoja pitämällä lähetyskahvioita.

Heinäkuussa 2016 koitti kaksi ihmeellistä viikkoa ja yli 2 000 kilometriä maastureiden kyydissä matkaamista ympäri Ugandan pompputeitä. Meitä lähti seitsemänhenkinen tiimi –  Peter Forsman, Jenny Jolkkonen, Ari Kattainen, Maija Laitinen, Liina Luoto, Pauliina Perttula ja Petra Perttula – tutustumaan Söderlundien työhön.

Kiersimme Ugandan helluntaiseurantien (PCU) puska- ja slummikirkoissa, kyläkouluissa ja syrjäisissä kylissä. Tutustuimme myös Heidin tekemään työhön entisten lapsisotilaiden ja orpolasten parissa Fidan kummiohjelmassa. Lähettipariskunta on tehnyt arvokasta työtä jo yli kahden vuosikymmenen ajan. Jotkut paikalliset sanovat, että Pertti ja Heidi ovat enemmän paikallisia kuin monet ugandalaiset itse.

”Rytmi sai valtaansa”

Matkamme aikana pääsimme seuraamaan lähetystyötä aitiopaikalta sekä pääsimme näkemään sen ilot ja surut. Leikitimme lapsia, rukoilimme yhdessä 700 vangin kanssa, rohkaisimme entisiä lapsisotilaita ja kohtasimme satoja paikallisia ihmisiä vauvasta vaariin. Vierailimme useissa erilaisissa tilaisuuksissa kouluissa ja seurakunnissa, joissa todistimme omasta elämästämme ja lauloimme muutaman ylistyslaulun. Pienen alkukankeuden jälkeen afrikkalaisten rytmi sai meidätkin valtaansa antautuessamme koko sydämestämme tanssimaan ja laulamaan yhdessä paikallisten kanssa.

Tie paikallisten luo ei aina ollut helppo, sillä muutamaan otteeseen reittimme kävi niin kapeaksi ja umpeen kasvaneeksi, ettei sitä tieksi edes voi kutsua. Näiden polkujen takaa löysimme hymyileviä kasvoja ja vieraanvaraisia koteja. Tapasimme orpoja, entisiä lapsisotilaita ja kirkkojen pastoreita. Vierailujemme aikana löysimme itsemme hyvin usein täyttämässä lautasiamme yhä uudelleen höyryävistä padoista, joiden sisältä löytyi mitä herkullisimpia ruokia. Ruuan tarjoaminen vieraille oli paikallisille hyvin tärkeää, ja kiitollisina söimme kaiken, mitä eteemme kannettiin. Samalla saimme loistavan tilaisuuden seurata paikallisten perheiden arkea.

”Elämää muuttava kokemus”

Osallistuimme myös entisille lapsisotilaille ja heidän perheilleen tarkoitettuun seminaariin, jossa kukin kerroimme pienen rohkaisevan tarinan elämästämme ja siitä, miten Jumala on meitä johdattanut. Päätimme todistuksemme meille jo tutuiksi tulleisiin ylistyslauluihin, jotka saivat kuulijamme tanssimaan ja laulamaan kanssamme. ”Yes Lord!”, kajahti suoraan  sydämistämme Herran puoleen lausuessamme hiljaisen kiitoksen siitä, että olimme vastanneet myöntävästi kutsuun lähteä Ugandaan.

Lähetysmatkamme mukanaan tuomat kokemukset ovat elämää muuttavia. Saimme oppia lähetystyön merkityksestä, sillä Jumala on kutsunut meidät jokaisen toteuttamaan lähetyskäskyä huolimatta siitä, olemmeko kotimaassa vai ulkomailla. Meillä jokaisella tulee olla lähetin sydän ja mielenlaatu, jolloin olemme avoimia toteuttamaan päivittäin Jumalan tahdon ja jakamaan ihmisille Jeesuksen rakkaudesta.

Ainoa toivo kansoille on löydettävissä Kristuksessa. Astutaan rohkeasti siihen tehtävään, johon Jumala on meidät kutsunut.

Matkan verkkosivut, joissa paljon kuvia ja kuulumisia: www.saalem.fi/uganda


Peter Forsman, Saalem X Uganda -tiimi

Jaa
Usko, rukous ja läheiset auttavat pastoreita jaksamaan poikkeustilanteessa
Maahanmuuttajatyö vakiintumisvaiheessa – haasteena aidon monikulttuurisuuden saavuttaminen
Maailma mullistui – mitä nyt? Moni löytää poikkeuksellisesta vuodesta 2020 myös hyvää
Joulun hyvä uutinen
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!