Maanantai 13. heinäkuuta.
Nimipäivää viettää Ilari, Lari, Joel, Joel
Julkaistu 5.11.2018 07:22

Työnimi-kampanja nostaa esille romanien syrjinnän

Monet työnantajat pitävät romanitaustaa haittatekijänä. Juhannuskonferenssista otetun kuvan henkilöt eivät liity juttuun. Kuva: Arto Lehikoinen

Diakonia-ammattikoulun koordinoima Työnimikampanja on aiheuttanut pientä kohua. Neljä tunnettua suomalaista hakivat töitä käyttäen tyypillistä romaninimeä mutta omia ansioluetteloitaan kokeillakseen, miten nimi vaikuttaa työnsaantiin. Yksikään yli 50 hakemuksesta ei johtanut haastattelukutsuun.

 

Projektipäällikkö Mikael Mertsi Ärling kertoo, että kampanjan tavoitteena on edistää romaniväestön työllistymistä ja herättää keskustelua. Pääkohderyhmänä ovat työnantajat ja yrittäjät. Hänen mukaansa nimeen usein konkretisoituu romanien kohtaama syrjintä työmarkkinoilla.

 

– Moni romanitaustainen on sanonut, että työhaastatteluihin pääsemiseksi on pakko vaihtaa nimi, Ärling kertoo.

 

Kysyttäessä kokemuksia romanien työllistymisestä esimerkiksi helluntaiseurakuntiin ei Ärlingillä ole tiedossa selviä syrjintätapauksia. Elämä ja Valo ry:n toiminnanjohtaja Rainer  Frisk sen sijaan on kuullut tapauksista, joissa seurakunnassa vastuutehtävään hakenut henkilö on arvioitu seurakunnan sisäisessä keskustelussa muuten sopivaksi, mutta romanitaustaa on pidetty haittatekijänä.

 

– Romanien koulutustason noustessa ja sen myötä useampien pyrkiessä myös seurakuntien tehtäviin saamme tarkempaa kuvaa työllistymismahdollisuuksista, Frisk toteaa.

 

 

Petri MäkiläJaa
"Rasismi voi päättyä meidän elinaikanamme"
Vähän erilainen leiri
Kristityksi kääntynyt teinipoika surmattiin Intiassa
"Opin kuulemaan selkeämmin Jumalan ääntä" – Yhteyden kaipuu on nuorille iso syy hakeutua opetuslapseuskouluun
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!