Työ romanilasten hyväksi vaatii sitkeyttä

Sina Urmas työskentelee kummilasten parissa romaniyhteisöissä. Kuvassa hänen kanssaan bosnialainen Andela.Lapsen oikeuksien loukkaukset, kuten aliravitsemus, ihmiskauppa, henkilöllisyystodistuksen puuttuminen, teinityttöjen avioliitot, hyväksikäyttö, kotiväkivalta sekä lukutaidottomuus, ovat totta kymmenien tuhansien romanilasten elämässä.

Romaneja on Euroopassa noin 10 miljoonaa. Monissa Euroopan maissa heitä syrjitään ja halveksitaan avoimesti. Romanit asuvat usein syrjässä muusta väestöstä, epäinhimillisissä olosuhteissa.

Fida toimii romanien parissa yhdessä Elämä ja Valo -järjestön kanssa 11:ssä itäisen Euroopan maassa. Järjestöjen tekemä Yhdelle vähimmistä -työ tavoittaa tuhansia perheitä. Tavoitteena on erityisesti lasten aseman paraneminen ja kerjäämisen kierteen katkaiseminen.

Lapset päätyvät kerjäämään

Kosovossa työskentelevä Fidan kummilapsityön neuvonantaja Sina Urmas kertoo, että romaniyhteisöissä köyhyys periytyy sukupolvelta toiselle.

– Koska vanhemmat ovat kouluttamattomia ja perheet elävät köyhyydessä, lapsi joutuu usein kerjäämään sen sijaan, että hänellä olisi mahdollisuus käydä koulua. Tytöt naitetaan keskimäärin 15-vuotiaina. Lapsikauppa on todellinen ongelma. Myös päihdeongelmat ovat yleisiä. Lapset joutuvat kokemaan väkivaltaa ja seksuaalista hyväksikäyttöä.

Urmas työskentelee Kosovon pääkaupungissa Pristinassa ashkali-romanien parissa. Kaksi vuotta sitten Fida aloitti alueella kummilapsityön, joka keskittyy auttamaan ashkali-lapsia kouluun. Romaniyhteisöjen vanhemmat ovat usein lukutaidottomia. Siksi lasten koulunkäyntiä tuetaan läksykerhojen ja tukiopetuksen avulla.

Fidan Itä-Euroopan kummilapsihankkeiden tulokset ovat rohkaisevia.

– Kun aloitimme, keskimäärin 40 prosenttia romanikylien lapsista kävi koulua Albaniassa ja 50 prosenttia Bosniassa. Albaniassa luku nousi työmme tuloksena 79 prosenttiin. Bosniassa lukema nousi 100 prosenttiin, mihin vaikutti myös valtion lainsäädäntö, Urmas iloitsee.

Lastensuojelu nostaa päätään

Albaniassa, Bosniassa ja Kosovossa romanien työttömyysprosentti on lähes sata. Työttömyyden on todettu lisäävän lasten kaltoinkohtelun riskiä.

– Teimme kyselyn ashkali-yhteisössä, ja 80 prosenttia naisista kertoi, että perheissä ilmenee väkivaltaa, Sina Urmas toteaa.

Fida on viime vuosina kouluttanut Balkanin kumppaniseurakuntiaan lastensuojeluun ja lasten hyväksikäytön ennaltaehkäisyyn. Romaniperheitä muun muassa rohkaistaan olemaan yhteydessä viranomaisiin. Ennen moni ei uskaltanut ottaa yhteyttä poliisiin.

– Viranomaiset eivät vieläkään välttämättä suhtaudu romaneihin vakavasti, vaan välissä pitää olla joku ”valtaväestöstä” lyömässä nyrkkiä pöytään, että alkaa tapahtua. Tämä toivottavasti muuttuu, Urmas huokaa.

Koulutetut seurakunnat ovat nyt alueillaan edelläkävijöitä, jotka valmentavat myös muita tahoja lastensuojeluun. Esimerkiksi Bosnian Banja Lukan evankelinen seurakunta on antanut neuvontaa paikallisille järjestöille.

Hengellinen herääminen on muutosvoima

Kaikkein tärkeimpänä romanilasten tulevaisuuden kannalta Urmas pitää yhteisöjen hengellistä heräämistä. Fida varustaa evankelisten seurakuntien lapsityöntekijöitä toimimaan romanilasten kanssa. Lapsille järjestetään kerhoja, kesäleirejä ja pyhäkouluja, joissa he saavat kuulla sanoman rakastavasta Jumalasta.

Hengellisellä tuella ja kristillisellä sanomalla on suuri merkitys romaneille. Seurakunta saattaa olla ainoa yhteisö, jossa romanien ihmisarvo tunnustetaan ja heidät hyväksytään.

– Ilman Jumalan rakkauden ulottuvuutta tämä työ olisi melko lohdutonta, Urmas kertoo.

– Seurakunnat ovat alkaneet näyttää aitoa lähimmäisenrakkautta romaneja kohtaan, ja tämä saa muutosta aikaan. Täällä Itä-Euroopassahan on paljon eihengellisiä järjestöjä, jotka tekevät työtä EU-tukirahoilla, mutta tulokset ovat olleet melko laihoja. Uskon, että heiltä on puuttunut aito rakkaus romaneja kohtaan. Tämä työ vaatii sitkeyttä, Urmas pohtii.

Itä-Euroopan romanien parissa on jo usean vuoden ajan nähty herätystä. Uskoontulo on muuttanut monen perheen arjen, kun päihdeongelmat jäävät.

– Tietenkään kaikki ei muutu heti, mutta olen nähnyt toivon syttyvän ihmisten silmiin heidän jättäessään elämänsä Jumalan käsiin. Silloin ihminen saa uutta voimaa vaikeuksien keskelle, Sina Urmas summaa.


Kati Koski-Kujala


Eurona pääsi turvaan


Seitsemänvuotiaan albanialaistyttö Euronan (nimi muutettu) isä on väkivaltainen alkoholisti. Perheen ainut tapa selvitä on kerjätä.

Hiljattain tuli ilmi, että Euronaa on kohdannut myös toisenlainen kärsimys. Hänen veljensä on hyväksikäyttänyt häntä seksuaalisesti.

Fidan kummilapsiohjelman tukemana Eurona on siirretty turvaan. Hän pääsi asumaan nuorten tyttöjen kotiin, jossa hänestä pidetään huolta ja hän saa oppia kirjoittamaan ja lukemaan. Kotiin jäänyt perhe saa säännöllistä ruoka-apua, ja seurakuntalaiset vierailevat perheen luona.

Tule kummiksi romanilapsille: www.toivonkipina.fi.


48/2016

PääkirjoitusSuomen itsenäisyyspäivää vietetään 6. joulukuuta vuonna 1917 tapahtuneen itsenäistymisen kunniaksi. Tätä merkittävää päivää juhlitaan tänäkin vuonna monin perinteisin menoin. Siniristilippu nousee sal...
Miten onHyvinkään ja Imatran helluntaiseurakunnissa on vastikään koettu herätystä, jossa yhteensä vähintään 150 henkilöä on ilmaissut haluavansa Jeesuksen elämänsä Herraksi

Molemmissa tapauksissa valta...
MuutLauluja-evankelista Nina Åström vastasi syksyllä julkaistussa elämäkertakirjassaan kuulijoidensa esittämiin kysymyksiin. Kysymyksiä tehneiden kesken arvottiin lahjapaketti, joka sisältää Aikamedian ju...
UutisetLähetystyössä tarvitaanuutta näkyä lähteä ja lähettää, ja tähän pyritään vastaamaan jälleen ensi maaliskuussa järjestettävässä Tellus-lähetyskonferenssissa. Konferenssin isäntänä toimii tämän vuoden t...
UutisetKirkon kannalta pahin skenario olisi sellainen, että siitä eroavat ensi vuonna sekä ne, jotka pitävät piispojen ja kirkon kantaa liian vanhanaikaisena, että ne, jotka pitävät kirkkoa liian liberaalina...
UutisetTurun tuomiokirkossa on otettu käyttöön mobiilisovellus, jonka avulla voi katsella, millaisia muutoksia uskonpuhdistus aiheutti kirkkoon ja kansan elämään. Asiasta uutisoi YLE.

Sanan seppä -sov...
UutisetRaamattu lupaa, että Jumala ei muutu, vaikka maalliset lait ja hengelliset tilanteet muuttuvat.

Näin totesi Venäjän Helluntaikirkon Karjalan piispa Fjodor Akimenko Suomen helluntaiseuraku...
UutisetValko-Venäjän, Ukrainan, Bulgarian ja Unkarin oppimattomista romaneista on kasvamassa pyhä- ja esikoulujen opettajia.
UutisetItä-Euroopassa romanilapset kohtaavat kaltoinkohtelua ja syrjintää. Fida ja helluntaiseurakunnat tekevät työtä heidän oikeuksiensa hyväksi.
UutisetKristittyjä ei ole kutsuttu näyttämään juutalaisille tietä pelastukseen ja Jumalan luokse, linjasi Saksan suurin protestanttinen kirkkoliitto EKD synodaalikokouksessaan.

Kahdestakymmenestä lute...
UutisetSeurakunnat, jotka ovat teologisesti konservatiivisia ja joissa kannatetaan Raamatun kirjaimelliseen lukemiseen perustuvia uskonkäsityksiä, kasvavat opillisesti liberaaleja seurakuntia nopeammin, ilme...
UutisetLähes seitsemän vuotta vankilassa ollut baptistiuskova on vapautettu vankilasta Uzbekistanissa. Alun perin kymmeneksi vuodeksi vankeuteen tuomittu Tohar Haydarov, 33, päästettiin ehdonalaiseen vapaute...
MielipideOletko sinä yrittänyt itsemurhaa? Entä onko joku läheisesi yrittänyt tai tehnyt itsemurhan?

Teen aiheesta käytännöllisen teologian pro gradu -tutkielmaa Itä-Suomen yliopistoon. Kerään omaisten...
MielipideOletko koskaan ajatellut tervehtimisen merkitystä ja sitä, mitä yleensäkin toisen ihmisen aito huomioiminen saa aikaan lähimmäisen elämässä?

Omasta kokemuksestani voin kertoa, että tervehtimise...
MielipideKristillisessä mediassa ja laajemminkin näytetään skeptikko-nimitystä käytettävän epäuskonsa tunnustavista. Alkuperäinen skeptisismi on kuitenkin tietämättömyyden tunnustamista.

Skeptisismin pe...
MielipideRV-lehtemme puuttuu vain harvoin politiikkaan. Nyt kun on valittu maailman vaikutusvaltaisin johtaja, on ymmärrettävää, että siitä on kirjoitettu myös RV:ssä.

Yllättävää on ollut se, että kirjo...
MielipideMerkittävin raamatullinen sota lähes kahteen vuosituhanteen oli kuuden päivän sota kesäkuussa 1967, jolloin Jerusalem valloitettiin kokonaan Israelille. Tämä sota sisältää Suomen osalta erikoisen mutt...
KolumniPuhuvat itsetunnosta. Siitä, joka suomalaisilla on huono, heikko ja peräti hukassa. Siksi me täällä Pohjan perillä puhumme korkeintaan pakkoruotsia emmekä esimerkiksi amerikkaa tai ranskaa. Siksi emme...
MuutRaamattu ohjaa vaalimaan kaikkien ikäryhmien keskinäistä yhteyttä. Tämän pitäisi näkyä myös seurakunnan jumalanpalveluksissa.
PakinaAlakouluikäisenä kiinnostuin rukoilemisesta. Olin oppinut äidiltä Isä meidän -rukouksen, mutta halusin viedä homman seuraavalle tasolle. Kokosin jakkaralle kotialttarin ja asettelin sille kaikki aihep...
MuutSinikka Sandberg, Porin-mummu, asustelee omakotitalossaan ja toivottaa jälkikasvunsa iloisena tervetulleeksi, olivatpa tulijat läheltä tai kaukaa. Mummussa asuu ilo ja rauha yhtä aikaa ja viisaus, jok...
MuistolleMonet halusivat osansa formulalääkärin suosiosta.
PuheenaiheKovia kokenut pieni romanityttö on elävä esimerkki Fidan viemän avun vaikutuksesta.
PuheenaiheMauri Tiittanen on esimerkki siitä, että yhdeksänkymppisenäkin voi palvella lahjoillaan.
UutisetAito kristillinen isänmaanrakkaus torjuu tiukan nationalismin ja antaa tilaa eri kansallisuuksille, kulttuureille ja uskonnoille, Suomessa vieraillut brittiasiantuntija muistuttaa.
PikavisiittiTansaniassa lapsuutensa viettänyt Mika Karjalainen on kotiutunut Savoon. Suomalaisessa kulttuurissa hän arvostaa erityisesti ihmisten rehellisyyttä ja vaatimattomuutta.

Työskentelen projektiass...
MuutLuterilainen pastori Tapio Syrjätie ei olisi lähtenyt ”valtakunnan hommiin” ilman armolahjoja (Uusi Tie 46/16).

Saarnaa valmistellessaan hän rukoilee sekä ymmärrettävästi että kielillä. Inspira...
MuutTenorilaulajat Lasse Riutamaa ja Reijo Ikonen tietävät vuosikymmenten kokemuksellaan, mitä klassisen musiikin esittäminen vaatii.
Rauhan Majatalo kutsuu hiljentymään
Kutsumuksena lähetystyö – Tedderit pääsivät pitkän odotuksen jälkeen lähtemään Etiopiaan  
Åström konsertoi platinalevyn merkeissä
Ihmissuhdeongelmiin haetaan apua 
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!