Lauantai 23. tammikuuta.
Nimipäivää viettää Eine, Eini, Enni
Julkaistu 28.7.2016 07:00

Tutkijat: seurakunta-aktiivisuus vähentää itsemurhariskiä

Tutkimustieto uskonnollisen osallistumisen ja terveyden välisestä yhteydestä sai jälleen vahvistusta, kun amerikkalainen tutkijaryhmä totesi aktiivisten kirkossakävijöiden itsemurhariskin olevan selvästi keskimääräistä pienempi. 

Tutkimuksessa seurattiin lähes 90 000 naissairaanhoitajan elämäntapaa ja terveyttä yli kymmenen vuoden ajan. Tutkijoiden mukaan vähintään kerran viikossa uskonnollisessa tilaisuudessa käyvien henkilön itsemurhariski oli vain viidennes verrattuna niihin, jotka eivät osallistuneet tällaisiin tilaisuuksiin lainkaan. 

Myös uskontokuntien välillä oli isoja eroja: aktiivikatoliset naiset tekivät itsemurhan vielä paljon protestanttisia uskonsisaria harvemmin. 

Tutkijoiden mukaan osa itsetuhoisuuseroista selittyy sillä, että aktiiviseurakuntalaiset käyttivät vähemmän alkoholia, olivat vähemmän masentuneita ja heillä oli vahvempia sosiaalisia suhteita kuin niillä, joilla uskonnollinen osallistuminen oli vähäistä tai sitä ei ollut ollenkaan. Myös yhteisöjen itsemurhanvastaisella opetuksella on merkitystä. 

– Uskonnonharjoittamista koskevia päätöksiä ei luonnollisestikaan tehdä terveyssyistä eikä uskonnollisia uskomuksia omaksuta itsemurhan ehkäisemisen vuoksi, tutkimusta johtanut Tyler J. VanderWeele toteaa Reutersille

– Silti niille, joilla jo on uskonnollinen vakaumus mutta jotka eivät osallistu hengellisiin tilaisuuksiin, tutkimus asettaa kysymyksen, että josko he ehkä menettävät jotakin voimallista, joka liittyy yhteiseen uskonnolliseen kokemukseen. 


Jaa
Ranska laajentaa tiedonkeruuta maata ehkä uhkaavista yksilöistä – muutos huolettaa evankelisia
Mitä kristityn tulisi ajatella koronarokotteesta? 
Maahanmuuttajatyö vakiintumisvaiheessa – haasteena aidon monikulttuurisuuden saavuttaminen
Maailma mullistui – mitä nyt? Moni löytää poikkeuksellisesta vuodesta 2020 myös hyvää
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!