Lauantai 6. maaliskuuta.
Nimipäivää viettää Tarmo
Julkaistu 27.5.2015 00:00

"Toivoisin seurakuntiin oivallusta siitä, että ihminen on tärkeä"

Vuonna 1988 Commonwealth Bible Collegessa Australian Katoombassa oli sata opiskelijaa, heidän joukossaan myös Jukka Tuovinen, nykyinen Ison Kirjan lähetyslinjan vastaava opettaja.

 

Raamattukoulussa opiskelu oli Tuoviselle välivaihe. ”Suomessa syntynyt mutta Australiasta kotoisin oleva” perheenisä oli ollut Suomessa yhdeksän vuotta seurakuntatyössä ja oli nyt lähdössä vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa lähetyskentälle Papua-Uudelle-Guinealle. Viisumiasioiden viivästyminen antoi Tuoviselle mahdollisuuden opiskeluun.

 

– Olin käynyt raamattuopiston kurssin Katinalassa – jossa tapasin Kaijan – mutta Suomessa ei ollut tarjolla enempää sellaista koulutusta, josta olisin voinut ammentaa pastorin työhön.

 

– Luin Australian raamattukoulussa juuri niitä aineita, joissa minulla oli aukkoja. Sain myös apua raamattukoulun perustamiseen.

Jukka Tuovinen huomauttaa, ettei hän suinkaan ole ainoa suomalainen, joka on opiskellut Australian suurimmassa vapaakristillisessä oppilaitoksessa.


Voimakkaasti kasvanut oppilaitos

Commonwealth Bible College on nykyiseltä nimeltään Alphacrucis College (AC). Sen taustayhteisö, helluntailiike Assemblies of God in Australia, on myös vaihtanut nimeä ja tunnetaan nykyisin Australian Christian Churchesina (ACC).

 

Jukka Tuovisella on sormensa pelissä siinä, että Iso Kirja -opisto tarjoaa syksystä alkaen Alphacrucis Collegen tutkintoja. Ajatus yhteistyöstä syntyi, kun Tuovinen ja Ison Kirjan rehtori Pasi Parkkila vaimoineen poikkesivat lomamatkan lomassa katsomassa AC:n uusia tiloja Parramattassa Sydneyssä. Ehdotus yhteistyöstä tuli AC:n rehtorilta Stephen Fogartyltä.

 

– Ajattelinkin, että AC voisi olla mahdollinen yhteistyökumppani. Tiesin, että oppilaitos on kasvanut ja että heillä on hyvä taso, Jukka Tuovinen kertoo.

 

Kahdeksankymmentäluvun lukemista Australian AoG:n raamattukoulu on ottanut aimo harppauksen: silloisessa sadan opiskelijan opinahjossa kouluttautuu nyt noin kaksituhatta opiskelijaa. Kymmenessä viime vuodessa määrä on kymmenkertaistunut. Kasvun avaimia ovat olleet oppilaitoksen profiilin nostaminen, toisten liikkeiden palveleminen, uusien tutkintojen tarjoaminen sekä verkko-opiskelumahdollisuuksien laajentaminen. Alphacrucis Collegen lähiopintoja voi nykyään opiskella kolmessa kaupungissa Australiassa sekä Uuden-Seelannin Aucklandissa. Verkko-opintoja suoritetaan ympäri maailmaa.

 

Kesäkuun alussa AC sai Australian koulutusviranomaiselta luvan myös tohtoritason tutkintoihin.


Kun vieras astuu ovesta

Australiansuomalainen Jukka Tuovinen muutti pohjolasta maapallon toiselle puolelle lapsuudenperheensä mukana yhdeksänvuotiaana. Hänen isäänsä puhutteli paikallisen helluntaiseurakunnan ilmapiiri. Iloa, vapautta ja armolahjojen toimintaa koetaan Jukka Tuovisen mukaan Australian helluntaiseurakunnissa myös tänä päivänä.

 

– Isä koki löytäneensä saman helluntailaisuuden, jollaista oli ollut Suomessa kotikokousten kulta-aikaan.

 

Siinä helluntaikokemusta painottavassa ilmapiirissä Jukkakin sai elää lapsuuttaan ja nuoruuttaan – ja tulla myös uskoon.

 

– Australian helluntailaisuus on minulle kotoista. Minusta se on myös helluntailaisempaa kuin helluntailaisuus Suomessa. Täällä helluntaiherätykseen on vaikuttanut suomalaisuuden lisäksi voimakkaasti luterilaisuus.

 

– Australian seurakunnissa karismaattisuus ei tarkoita suunnittelemattomuutta. Kokoustoiminta on hyvinkin jämäkkää, ja seurakunnat järjestävät erilaisia tilaisuuksia, joilla on eri tarkoitukset. Ennen kaikkea toivoisin Suomen seurakunnissa oivallettavan, että ihminen on tärkeä. Käytännössä se näkyy esimerkiksi siinä, miten seurakuntalaiset suhtautuvat ovesta sisään astuvaan kenties vieraaseen ihmiseen.

 

Kaikki myöntävät, että helluntailiike Suomessa elää murroksen aikaa. Jukka Tuovinen on vakuuttunut, että Australian kristityt voivat auttaa suomalaisia muutoksen läpi. Huomio pitää kohdistaa niin yksilöön kuin yhteisöön, hän kiteyttää.

 

– ACC ja AC keskittyvät siihen, miten tavoittaa parhaassa toimintaiässä olevat nuoret aikuiset ja puhutella heitä. Ehkä voimme saada Australiasta uutta näkyä, virikkeitä ja ajatuksia.

 

– Seurakunnan pitäisi toimia niin, että se on tärkeä paikkakunnalleen. Siihen tarvitaan eteenpäin menevää ja myönteistä toimintafilosofiaa.

 

 

Anna LehtinenJaa
Syyrian seurakunnat nousevat sodan raunioista – kirkon johtaja: Epätoivossa olen oppinut, että Herramme toteuttaa jumalallista tarkoitustaan
Help ry – kaksi vuosikymmentä helluntaiseurakuntien työntekijöiden asialla
Sattumaa vai suunniteltua? Jumalauskon perusteita arvioimassa
Keravan helluntaiseurakunnassa kokoonnutaan ryhmissä – iso rakennus luo mahdollisuuksia
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!