Perjantai 22. tammikuuta.
Nimipäivää viettää Visa
Julkaistu 24.6.2015 15:22

Toinen toisellemme -työssä vahvistetaan puolisoiden keskinäistä suhdetta

Halu nähdä vaivaa toisen parhaaksi palkitsee paitsi puolisoa myös itseä, Mantsiset muistuttavat. Kuva: Martti HavukainenJoensuulaisten Tarja ja Kimmo Mantsisen perheessä on jo vuosia toivottu kesälomat niin, että pariskunnalla on mahdollisuus päästä mukaan avioliittoleirille Keuruulle.

Helluntaiseurakuntien Toinen Toisellemme -avioliittotyön johtoryhmän puheenjohtajapari on toiminut vuodesta 1998 lähtien heinäkuisella avioliittoleirillä ohjaajana. Samalla leiri on ollut heille oman aviosuhteen merkittävä huoltopaikka.

– Yhdessä tekeminen ja elämän pohtiminen toisten avioparien kanssa on lujittanut avioliittoamme sen eri vaiheissa, Kimmo Mantsinen sanoo.

Jokainen leiri on vahvistanut myös pariskunnan näkyä avioliittotyön tarpeellisuudesta.

Mantsisten avioliittotyötaival alkoi kuten monen muunkin. Ensin osallistuttiin avioliittoleirille, josta saatiin niin paljon hyvää omaan parisuhteeseen, että sitä haluttiin jakaa toisillekin.

– Olimme olleet joitakin vuosia naimisissa, ja kaikki oli periaatteessa hyvin, mutta varsinkin Tarja kaipasi suhteeltamme jotain enemmän, Kimmo Mantsinen kertoo.

Arjen pyörityksessä keskustelu ja kohtaaminen olivat vähentyneet, ja siihen Tarja toivoi muutosta. Osallistuminen oman seurakunnan
avioliittoleirille sytytti molemmissa halun hoitaa keskinäistä suhdetta. Toinen Toisellemme -työhön Mantsiset päätyivät oltuaan ensin mukana oman seurakunnan avioliittotyössä ja erään syvässä aviokriisissä olevan pariskunnan tukena.

– Jumala armossaan auttoi niin, että tuo jo eroprosessissa ollut aviopari löysi tien toistensa luokse. Meitä kokemus rohkaisi auttamaan myös muita.

Tietoa, työkaluja ja vertaistukea

Suomessa solmitaan vuosittain noin 27 000 avioliittoa. Noin 13 000 liittoa päätyy eroon. Maamme avioeroluvut ovat Euroopan korkeimpia.

– Aikamme avioerotilastot ovat tosi surullista kuultavaa. Monet haluavatkin nähdä vaivaa välttääkseen karikoita. Erityisesti nuoret parit arvostavat sitä, että he saavat tietoa ja työkaluja avioliiton hoitamiseen, Kimmo Mantsinen sanoo.

Toinen Toisellemme -työssä painottuu nimenomaan ongelmien ennaltaehkäisy. Vuosittain järjestetään avioliittoleiri ja -viikonloppu sekä kahdesti vuodessa Matkalla avioliittoon -viikonloppu seurusteleville pareille. Myös muutama vuosi sitten käynnistetty 50+-avioliittoviikonloppu varttuneemmille pareille on saanut erittäin hyvän vastaanoton.

Toinen Toisellemme -työ on vertaistukeen perustuvaa avioliittotyötä. Tapahtumat rakentuvat pääsääntöisesti luennoista, ajatustenvaihdosta pienryhmissä ja keskusteluista oman puolison kanssa. Niissä käydään läpi avioliiton ydinasioita, kuten puolisoiden erilaisuutta ja tarpeita, tunteita ja käyttäytymistä, kommunikaatiota, seksiä, ristiriitojen rakentavaa ratkaisua, kriisejä ja niiden käsittelyä sekä anteeksiantamusta kristillisen avioliittokäsityksen pohjalta.

Marika Anttila


Haastattelu on julkaistu kokonaisuudessaan .


Jaa
Ranska laajentaa tiedonkeruuta maata ehkä uhkaavista yksilöistä – muutos huolettaa evankelisia
Lisäsivätkö profetiat presidentinvaihdospettymystä?
Maahanmuuttajatyö vakiintumisvaiheessa – haasteena aidon monikulttuurisuuden saavuttaminen
Maailma mullistui – mitä nyt? Moni löytää poikkeuksellisesta vuodesta 2020 myös hyvää
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!