Tieteen ja uskon suhde kiinnosti Joensuussa

Jari Jolkkonen ja Esko Valtaoja.

Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksen sali täyttyi kuulijoista, kun piispa, dosentti Jari Jolkkonen ja avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja keskustelivat uskon ja tieteen suhteesta.

 

21. marraskuuta järjestetyssä tilaisuudessa ei koettu suurta draamaa, sillä molemmat ilmaisivat kannattavansa tieteen ja uskonnon välistä rakentavaa vuoropuhelua.

 

– Niillä on toki eroja, kuten se, että toinen tahtoo selittää maailmaa ja toinen pelastaa sen. Me koemme kuitenkin todellisuuden jakamattomana, Jolkkonen sanoi.

 

Valtaoja on tullut tunnetuksi agnostikkona, joka keskustelee sekä kristittyjen että ateistien kanssa.

 

– Sillanrakentajan ongelma vain on se, että ammutaan sekä mahaan että selkään, hän nauratti katsojia.

 

 

Puhutaanko samasta asiasta?

Jolkkonen kritisoi tiedeuskoon äärimmillään kuuluvaa ajatusta siitä, että tiede vastaa perimmäisiin kysymyksiin. Valtaoja puolestaan kritisoi tiedeusko-käsitettä. Miehet tulivatkin siihen tulokseen, että suurimpia esteitä vuoropuhelun välillä kohdataan jo käsitteitä määriteltäessä. Mitä on tiede, mitä on usko tai uskonto ja mitä totuus?

 

Valtaoja haastoi Jolkkosta kysymällä, miksi kristinuskon totuudet pitäisi hyväksyä paremmin kuin vaikkapa hindulaisuuden. Toisaalta hän näki uskonnot ytimeltään samanlaisina, mitä Jolkkonen puolestaan vastusti.

 

– Älkää uskoko, jos joku sanoo, että lopulta kaikki uskonnot puhuvat samaa. Niiden välillä on suuria eroja.

 

Valtaoja päätyi toteamaan, ettei hän halua kiistää uskonnon henkilökohtaista merkitystä.

 

– Isoäidiltäni minulle on jäänyt kunnioitus uskoa kohtaan, paitsi silloin, kun sen seuraukset eivät ole hyviä. Kuten Jeesus sanoi, hedelmistään puu tunnetaan.

 

Tilaisuuden järjestivät Karjalan teologinen seura ja Veritas Forum.

 

 

Säde Loponen
48/2018

UutisetJordaniassa Katja Köykkä eli rinnallakulkijana läpi sodan kauhut ja äitien surun.
PääkirjoitusSuomi on kulutusyhteiskunta, vaikka sen määritelmä onkin yhtä viileä ja synkkä kuin marraskuu. Kulutusyhteiskunta tarkoittaa vaurasta ja yltäkylläistä yhteiskuntaa, jossa keskeistä on kulutt...
Miten onFidan Bisnestiimi on jo pitkään yhdistänyt yrittäjiä, joille lähetystyö on sydämen asia.

Koordinaattori Hannu Suni, mielikuvissa yrittäjät puhuvat tapaamisissa paljon li...
UutisetLapsiperheitä on kaikkialla. Yhteiset tilanteet herkistävät myös seurakunnan sanomalle.
UutisetMinttukirkon historiankirjat välittävät kuvaa ideoivasta ja rohkeasta seurakunnasta.
UutisetItä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksen sali täyttyi kuulijoista, kun piispa, dosentti Jari Jolkkonen ja avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja keskustelivat uskon ja tieteen suhte...
UutisetLankeemusten yleisin syy on elämän salakavala kahtia jakautuminen.
KolumniMarraskuun toinen sunnuntai, erityisen merkityksellinen. Niin kauan kuin oma isä elää, se on hänen päivänsä, rakkauden ja kiitollisuuden täyttämä. Vuosien myötä entistä tärkeämmäksi on käynyt...
MuutHaastava sairaus ei lannistanut Jere Sandellia. Jumalan sanasta hän ammentaa voimaa, rohkeutta ja toivoa pimeisiin päiviin.
PikavisiittiJärjestelmäarkkitehti ja vanhimmistoveli Jooram Mäkinen ottaa tehtävänsä vakavasti, vaikka elämässä muuten on koko ajan jokin vitsi meneillään.
MielipideOnko yleinen tapa saanut hämärtää mielemme ja sydämemme niin, että Luukkaan evankeliumissa (2:1–20) kerrottu enkelien ja taivaallisen sotajoukon sanoma Vapahtajan syntymästä onkin kadonnut sen myötä,...
MielipideHuomattavimmat erot luterilaisessa ja helluntailaisessa kastekäytännössä näkyvät seuraavissa sanapareissa: Lapsikaste – uskovien kaste, valelukaste – upotuskaste, vanhempien uskontunnustus – oma...
MielipideVapaakristillisten seurakuntien toiminnassa tapahtui 1980-luvun loppupuolella merkittävä muutos. Silloin sunnuntain päiväkokouksia alettiin kutsua jumalanpalveluksiksi. Tässä mentiin mielestäni...
MuutLuonnon keskellä Outi Rossi hiljentyy ja ihmettelee Jumalan luomistyön kauneutta. Rukouksessa syntyy sanoja ja säveliä.
Johtaja-ainesta
Unelmana rakkauden parantamat perheet
Kutsu kantaa yhä
Kun pastorista tuli kiinteistönvälittäjä
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!