Tiistai 19. tammikuuta.
Nimipäivää viettää Heikki, Henrik, Henrikki
Julkaistu 1.3.2016 00:00

”SVKN:n ja SEN:n fuusio selvittämisen arvoinen”

Suomen Helluntaikirkon toiminnanjohtaja Esko Matikainen pitää Suomen vapaakristillisen neuvoston ja Ekumeenisen Neuvoston yhdistämistä selvittämisen arvoisena asiana.

Suomen Baptistikirkko esitti vapaakristilliselle neuvostolle vuonna 2010, että yhteistyöelin järjestäytyisi Ekumeenisen Neuvoston alaisuuteen  omaksi jaostokseen. Ehdotus ei tuolloin saanut kannatusta, mutta viime viikon Ristin Voitossa SVKN:n hallituksen puheenjohtaja, Baptistikirkon kirkkokunnanjohtaja Jari Portaankorva totesi, että nyt on hyvä hetki tutkia tätäkin vaihtoehtoa uudelleen.

SVKN:n toiminta on parhaillaan murrosvaiheessa. Järjestön hallitus päätti viime syksynä toimintojen uudelleen järjestämisestä ja osa-aikaisen  pääsihteerin toimen päättämisestä ensi kesään. Syynä on jäsenyhteisöjen halu leikata järjestön kuluja.

– Yhdistyminen voisi olla yksi mahdollinen ratkaisu. Toki se vaatisi vielä paljon miettimistä, Esko Matikainen toteaa.

– SEN:n yhteydessä edunvalvontamme ja yhteiskunnallinen vaikuttamisemme olisi joka tapauksessa varmasti vahvempaa ja äänemme kuuluvampi kuin tähän asti saati sitten, kun resurssimme vähenevät.

Ruotsissa ja Norjassa vapaakristillisten kirkkojen yhteistyöjärjestöt ovat 2000-luvulla järjestäytyneet kansallisten kristillisten neuvostojen yhteyteen. Esimerkiksi Ruotsissa neuvosto koostuu kirkkoperheistä, joilla on sekä yhteistä että omaa toimintaa.

Ongelmallinen näky ykseydestä


SVKN:n jäsenyhteisöistä Metodistikirkko, Vapaakirkko ja Pelastusarmeija ovat Ekumeenisen Neuvoston jäseniä ja helluntailaiset, adventistit ja Baptistikirkko tarkkailijajäseniä.

Helluntailiikkeen osalta keskeinen syy täysjäsenyydestä pidättäytymiseen on ollut SEN:n sääntöihin kirjattu tavoite ”Kristuksen kirkon näkyvästä ykseydestä”. Helluntailaiset ovat pitäneet tavoitetta epärealistisena ja teologisesti ongelmallisena.

– Jos vapaakristillisenä kirkkoperheenä saisimme SEN:n sisällä riittävän vahvan autonomian ja pystyisimme olemaan mukana ilman, että meidän täytyy sitoutua tähän tavoitteeseen, yhdistyminen voisi olla mahdollinen, Matikainen pohtii.

Ekumeenisen Neuvoston pääsihteeri Mari-Anna Pöntinen pitää neuvostojen yhdistämisehdotusta tervetulleena. Hän ei myöskään heti tyrmää autonomiatoivetta ainakaan tarkkailijajäsenyysstatuksen osalta: jo nyt osa tarkkailijajäsenistä osallistuu toimintaan vahvasti.

– Pitäisin erittäin hyvänä sitä, että myös Suomessa olisi vain yksi ekumeeninen kattojärjestö. SEN:ssä nykyisten jaostojen organisointi on parhaillaan muutenkin pohdinnassa, ja nyt voisi siksikin olla hyvä aika tarkastella tätä asiaa.


Heikki Salmela

Jaa
Usko, rukous ja läheiset auttavat pastoreita jaksamaan poikkeustilanteessa
Maahanmuuttajatyö vakiintumisvaiheessa – haasteena aidon monikulttuurisuuden saavuttaminen
Maailma mullistui – mitä nyt? Moni löytää poikkeuksellisesta vuodesta 2020 myös hyvää
Joulun hyvä uutinen
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!