Raamatullista avioliittoa pidettiin luovuttamattomana

Suviseuroissa lähes 80.000 osallistujaa

Muhoksen pellot täyttyivät Suviseurojen osallistujista. Kuva: Suviseurojen kuvapalvelu.
Pohjoismaiden suurin hengellinen tapahtuma, vanhoillislestadiolaisten Suviseurat pidettiin 28.6.–1.7. 2019.

Tapahtuma kokosi Muhokselle, Pohjois-Pohjanmaalle yli 79 000 sanankuulijaa. Perjantaiaamuna klo 10 nostettiin salkoihin 19 maan liput kertomaan, missä kaikkialla Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys (SRK) tekee lähetystyötä. Seuravieraita paikalla oli 30:sta eri maasta ja puheita tulkattiin yhdeksälle eri kielelle.

Piispa Keskitalo vetosi uskonnonvapauden puolesta

Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo vetosi avajaispuheessaan yhteiskunnan lainlaatijoihin, päättäjiin ja virkamiehiin, että uskonnonvapauslakia alettaisiin tulkita nykyisen käytännön sijasta myös myönteisestä näkökulmasta käsin. Nyt tilanne on se, että päiväkodeissa, kouluissa ja mediassa halutaan tietoisesti painottaa lain tarkoittavan vapautta uskonnosta. Keskitalo myönsi sen sitäkin tarkoittavan. Mutta on väärin tasapuolisuuden nimissä, jos lailla ei haluta ymmärtää olevan merkitystä nimenomaan vapautena uskomiseen ja meille suomalaisille erityisesti oman uskontomme, kristinuskon harjoittamiseen. 

Piispa Keskitalo toivoi, että vanhoillislestadiolaisen liikkeen parissa olevat lukuisat päättäjät kuntatasolla, seurakuntien luottamuselimissä, kirkolliskokouksessa sekä eduskunnassa huolehtisivat uskonnonvapauslain myönteisen puolen toteutumisesta. 

Suviseurojen aikana kuultiin 32 saarnaa, jotka kestivät puolesta tunnista kolmeen varttiin Puheiden välissä veisattiin virsiä ja Siionin lauluja. Sunnuntaina Suviseurojen puhujia jalkaantui Muhoksen ympäristökuntien kirkkoihin pitämään jumalanpalveluksissa saarnoja.

Kymmeniätuhansia  lapsia ja nuoria

Suviseuroissa ei ole järjestetty mitään erityisesti lapsille tai nuorille suunnattua ohjelmaa. Tällainen järjestelmä tuntuu erikoiselta, kun katselee 225 hehtaarin alueella kuljeskelevia kymmeniätuhansia lapsia ja nuoria, joita voisi oma ohjelma kovastikin kiinnostaa. Heidän joukossaan on valtaisa määrä vain serkkujaan tai kavereitaan tapaamaan tulleita, joille hengellinen ohjelma olisi varmasti tarpeellista. Pelkkä roskien keruu, jäätelönmyynti ja seurustelukumppanin haeskelu tuntuu riittämättömältä. 

Paikallisilla rauhanyhdistyksillä on pyhäkoulut ja raamattuluokat, ja heidän omissa kansanopistoissaan toimivat huippuunsa koulutetut lapsi- ja nuorisokuorot. Vierailija jääkin miettimään, miksi vastaavanlaista toimintaa ei ole Suviseuroissa.

Jyrkkyys muihin nähden katoamassa

Vuosikymmenten myötä Suviseuroistakin voi huomata, että lestadiolaisten äärimmäinen jyrkkyys muiden kirkkokuntien uskoviin nähden on vähin erin hiipumassa taka-alalle. Tämä on seurausta itsenäisesti ajattelevien, pitkälle opiskelleiden nuorten huomiosta, että ”vain yhden oikean uskonsuunnan” teoria on kaatumassa omaan mahdottomuuteensa Raamatun opetuksen vastaisena. 

Lestadiolaiskirjailija-äidinkielenopettaja Pauliina Rauhala on menestysteoksillaan Taivaslaulu ja Synninkantaja saanut monien silmät avautumaan Jumalan lasten monimuotoisuuden ja rikkauden havaitsemiseen pois sellaisesta näköalattomuudesta, joka on usein ahdistanut näihin saakka valtaosaltaan koko sadantuhannen vanhoillislestadiolaisen ajattelua. 

SRK:n johtokunta järjesti tapahtumassa toimittajille tilaisuuden, jossa sai myös kysellä mieltä askarruttavista asioista. Esille nousi muun muassa liikkeen antama avioliitto-opetus rippikouluissa sekä oman henkilökohtaisen Raamatun lukemisen merkitys. 

– Aikovatko lestadiolaiset pysyä kirkon yhteydessä, mikäli nyt esiintyvä suuntaus saa vallan ja kirkko virallisesti luopuu käsityksestään avioliitosta vain miehen ja naisen välisenä? 

– Emme harjoita tulevaisuuden ennustelua, emmekä pidä tapoinamme nousta barrikadeille tai esittää julkilausumia paheksumistamme asioista. Mutta omassa liikkeessämme avioliitto miehen ja naisen välisenä Jumalan säätämyksenä on meille luovuttamaton asia, SRK:n johtokunnan puheenjohtaja Matti Taskila kertoi.

Teksti: Juhani Happonen 
28-29/2019

MuutHarri Kröger elää mielenkiintoisia vaiheita ja kirjoittaa siitä, mistä puhuu.
Uusien alkujen päiviä niin henkilökohtaisessa elämässään kuin juutalaistyössä elävä Harri Kröger on kiitollinen mies. K...
MielipideOlen huomannut, että joillekin uskoville on vaikeaa suhtautua Pride-ajatteluun taipuneisiin ihmisiin neutraalisti ja ilman voimakkaita omien negatiivisten tunteiden ilmaisuja, puhumattakaan, että heis...
MielipideTiesittekö, että eliöstöjen hormonitoimintaa häiritseviä kemikaaleja saattaa päästä ihmisenkin elimistöön mitä uskomattomimmilla tavoilla. Esimerkiksi erilaiset kierrätettävät muovipullot, rasiat, jop...
PikavisiittiVirpi Mesiäislehto iloitsee naiseuteen ja vammaisuuteen liittyvien tabujen vähittäisestä murtumisesta työalueellaan itäisessä Afrikassa.
Lapsena ajattelin, että minusta tulee isona opettaja...
ArtikkelitTapasin konferenssissa Keuruulla tuttuja, joiden kanssa ensikontakti on jo 52 vuoden takaa. Kun pieni, pyöreä 6-vuotias poika pääsee isoveljensä ansiosta alaikäisenä lastenleirille, niin siinä rakenne...
KolumniTämän vuoden Juhannuskonferenssi sen todisti: helluntailaisia haukutaan turhaan. Juhlilla ei näkynyt sen enempää repivää hengellisyyttä kuin kiiltokuvanaamareita tai uskontoväkivaltaa. Sen sijaan niin...
UutisetPudasjärven rukouspiiri kasvaa ja kansainvälistyy.
Kun Cele Mushombe Ruzibi saapui vaimonsa ja kuuden lapsensa kanssa Pudasjärvelle syyskuussa 2015, helluntaiseurakunnan rukouspiirissä oli vaja...
UutisetPohjoismaiden suurin hengellinen tapahtuma, vanhoillislestadiolaisten Suviseurat pidettiin 28.6.–1.7. 2019.
Tapahtuma kokosi Muhokselle, Pohjois-Pohjanmaalle yli 79 000 sanankuulijaa. Perjantai...
UutisetPuistoblues-tapahtuman aikana järjestettävät Järvenpään helluntaiseurakunnan perinteiset telttajuhlat vaihtuivat pari vuotta sitten Puistogospel-tapahtumaksi.

Tänä vuonna mukaan oli kutsuttu my...
UutisetRaahen helluntaiseurakunta järjesti poikkeuksellisen tilaisuuden 16. kesäkuuta normaalin sunnuntain päiväkokouksen sijaan.
Seurakunta kokoontui Raahen Härkätorin puistossa, jossa on esiinty...
UutisetTalkooväki vähenee ja ikääntyy – leirikeskusten ylläpitoon kaivataan uusia keinoja.
Suomen helluntaiseurakunnilla on omistuksessaan viitisentoista leirikeskusta. Huoltotöitä tekevät talkoilla p...
PuheenaiheValoisat kesäyöt, perheen yhdessäolo ja saunominen ulkopelien jälkeen on Päivölän perusfiilis. Se lataa lomailevan opettajan sielun.
Harri Savolainen on tullut edellisenä yönä Ruotsis...
Pääkirjoitus”Kiitä vaan aina Jeesus-nimen voimaa, kiitä vaan, se tuo rauhan sydämeen.” Mika Karolan laulama vanha laulu on soinut mielessäni jo muutaman viikon – sellaisella hiljaisella tavalla se muistuttaa usko...
Swahilista tuli rukouspiirin yleisin äidinkieli
Kun vuoden työ kiteytyy viiteen päivään
Johtaja-ainesta
Unelmana rakkauden parantamat perheet
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!