"Emme lokeroi tätä pelkästään baptistien toiminnaksi"

Suomen Raamattuinstituutti aloittaa syksyllä

Suomen Raamattuinstituutti aloittaa Turun baptistiseurakunnan tiloissa.

Suomen Raamattuinstituutti syntyi eri baptistitahojen yhteistyönä – lähetyslinja osoittautumassa suosituimmaksi.

Suomen Raamattu-instituutti aloittaa toimintansa syyskuussa Turussa. Instituutti on syntynyt Suomen eri baptistitahojen yhteistyönä. Suomen Raamattu-instituutin rehtori Pauli Rahkonen kertoo, että uusi oppilaitos on otettu vastaan erittäin kiinnostuneesti. Koko tutkinnon suorittavia opiskelijoita on kymmenkunta.

– Erillisiä kursseja ottavia ilmaantuu koko ajan lisää.

Suomen Raamattuinstituutti tulee osaltaan vastaamaan baptistiseurakuntien tarpeisiin saada uusia työntekijöitä eläköityvien tilalle. Rahkonen tähdentää silti, että opiskelijat ovat tervetulleita riippumatta kirkkokunnasta ja siitä, suuntaavatko he baptistien työkentälle.

– Emme lokeroi tätä pelkästään baptistien toiminnaksi. 

Opiskelu tapahtuu toistaiseksi Turun baptistiseurakunnan kanssa yhteisissä tiloissa. Verkko-opintoihin ja monimuoto-opiskeluun on järjestetty mahdollisuus. 

Tällä hetkellä Suomen Raamattuinstituutti hakee kansanopistostatusta ja akkreditointimahdollisuutta soveltuvan yliopiston kanssa. Tulevaisuudessa opintoja on tarkoitus laajentaa BA- ja MA-tutkinnoiksi. 

Raamatun tutkinta keskiössä

Suomen Raamattuinstituutti tähtää erityisesti Raamatun itsenäisen tutkimisen opettamiseen. 

– Me emme opeta teologiaa ollenkaan, vaan yritämme opettaa ihmiset itse tutkimaan Raamattua, Pauli Rahkonen sanoo. 

– Sen tähden painotamme alkukielten ja Raamatun maiden historian ja arkeologian opetusta.

– Myöskin kristillisyyden historian opetus painottuu vahvasti alkuseurakunnan aikaan, toteaa Rahkonen. 

– Tutkimme Raamattua yhdessä joka päivä. Yritämme panna käytäntöön kaiken, mitä on opittu. 

Joka päivä pidetään myös rukouskokous.

– Ymmärrämme, että jos ei ole Pyhän Hengen voimaa, niin kaikki muu on turhaa. 
Suomen Raamattuinstituutissa kreikkaa opettaa Novum-sarjan vastaavana toimittajana työskennellyt Matti Liljeqvist, muita teoreettisia aineita Pauli Rahkonen. Rahkonen on Turun baptistiseurakunnan pastori, Uusi elämä Jeesuksessa -lehden päätoimittaja ja filosofian tohtori. Hän on toiminut muun muassa Jerusalemin heprealaisen yliopiston vierailevana tutkijana arkeologian laitoksella.

Lähetyslinja kiinnostaa eniten

Suomen Raamattuinstituutissa voi opiskella kolmella eri linjalla: seurakuntalinjalla, lähetyslinjalla tai evankelistalinjalla, joista kukin on vuoden mittainen. Lisäksi on mahdollisuus erillisiin kursseihin. Kurssi muodostuu neljästä kuusi viikkoa kestävästä jaksosta, ja jaksoja voi suorittaa myös yksitellen. 

Lähetyslinja on Pauli Rahkosen mukaan herättänyt opiskelemaan haluavien joukossa eniten kiinnostusta.

– Lähetys- ja seurakuntalinjalla ei ole muuta eroa kuin työharjoittelu, joka lähetyslinjalaisilla on lähetyskentällä.

Työharjoittelu ajoittuu tammi–helmikuulle.

Evankelistalinjalla painottuu käytännönläheisyys. Pauli Rahkonen harmittelee sitä, ettei seurakunnilla nykyään usein ole varaa palkata kuin pastori. 

– Evankelistoista meillä olisi suuri pula.

Suomen Raamattuinstituutin ohjelmassa on perjantaisin vierailuluentoja, jotka koskevat käytännön seurakuntatyössä tarvittavia taitoja. Näihin kuuluvat muun muassa sielunhoito, katutyö, kokoustekniikka, puhujataito, lähetystyö, evankeliointi, lapsityö, nuorisotyö, vankilatyö, perhe- ja avioliittotyö sekä miesten- ja naistentyö. 

Suomen Raamattuinstituuttia ei pidä nimensä puolesta sekoittaa Suomen Raamattuopistoon – jälkimmäinen on Kauniaisissa sijaitseva luterilaisen kirkon piirissä toimiva oppilaitos.

Pauli Rahkonen kertoo, että nimiin liittyviä sekaannuksia ei ole ainakaan vielä ilmennyt.

Yhteisvoimin ensi kertaa

Suomen Raamattuinstituutti on syntynyt Baptistilähetyksen, Suomen Baptistikirkon ja Kokkolan seudun baptistiseurakuntien yhteistyönä. Vastaavaa juuri näiden tahojen yhteistä raamattuopistoa ei ole aiemmin ollut. Yhteiset kesäjuhlat sen sijaan on järjestetty tänä vuonna ja viime vuonna. 

Suomen Baptistikirkolla oli vuosikymmenien ajan oma raamattuopistonsa, jossa vaikutti muun muassa Jouko Neulanen, arvostettu sananjulistaja ja opettaja yli kirkkokuntarajojen. 

Opisto toimi viime vuosiin asti tarjoten esimerkiksi verkkokursseja. 1980-luvulla oppilaita oli Rahkosen mukaan vielä kohtuullisen paljon.

Erilaista lyhytkurssitoimintaa puolestaan ovat järjestäneet esimerkiksi Baptistilähetys ja Kokkolan seudun riippumattomat baptistiseurakunnat. Paljon osanottajia keräsivät aikanaan Espanjassa pidetyt lähetyskurssit.

Inkeri Tuikka
30/2019

UutisetKihniöllä Osuuspankin tapahtumatorilla soi heinäkuisena lauantaina hengellinen musiikki jo kuudettatoista kertaa. Tapahtuma jatkui puolesta päivin iltamyöhälle, ja ryhmät ja musiikkigenret vai...
UutisetRauhallinen lepopaikka täyttyi viikoksi lasten naurusta.
Mäntän helluntaiseurakunnan perinteinen lastenleiri pidettiin ensimmäistä kertaa Vilppulan Evankelistakodilla. Paikka osoittautui erinom...
UutisetEnemmän kuin joka kymmenes lontoolainen on islaminuskoinen. Seurakunnat ovat aktivoituneet viime vuosina lähetyskentälle omassa kaupungissaan.Whitechapelin metroaseman seutu Lontoossa tunnetaa...
MielipideSaimme olla Juhannuskonferenssissa Aikamedian lehtipisteellä työssä. Mieleemme nousi muutamia ajatuksia tavattuamme suuren määrän konferenssivieraita ja keskusteltuamme heidän kanssaan.
Jees-lehteä...
MuutPidetty gospeltulkki ja monen rakastetun laulun tekijä Kale, Kalevi Vaija, menehtyi yllättäen perjantaiaamuna 5. heinäkuuta. Hän ei toipunut muutamaa päivää aiemmin saamastaan sairaskohtauksesta....
PikavisiittiIntian-matkalla turistien suosimassa hindutemppelissäkin järjestyi luonteva hetki esirukoukselle – Mimmi Pekurinen on oppinut luottamaan johdatukseen.
Minulta kysytään jatkuvasti, mik...
PakinaKuin prinssi Ruusunen näin unta, että heräsin satavuotiaasta unesta ja lähdin ulos maailmaan auvoisen tietämättömänä kaikesta tapahtuneesta kuin kananpoika.
Koplottelin puukengissäni pitkin katuja,...
UutisetSuomen Raamattuinstituutti syntyi eri baptistitahojen yhteistyönä – lähetyslinja osoittautumassa suosituimmaksi.
Suomen Raamattu-instituutti aloittaa toimintansa syyskuussa Turussa. Institu...
Kolumni”Rohkaiseva kokemus”.
Tämän arvion kuulin monesta suusta Juhannuskonferenssin jälkeen. Kolmen surkean juhannuksen jälkeen ilmat viimein suosivat suurtapahtumaa ja väki löysi tiensä Keuruulle. ...
PääkirjoitusUseimmat meistä painivat monien henkistä ja hengellistä elämää rasittavien arjen asioiden kanssa. Vaikka monet asiat ympärillämme ovat viimeisten vuosikymmenten aikana parantuneet, monet ongelmat ovat...
UutisetJoskus paluu Afrikkaan on tuntunut enemmän lomalta kuin lomajakso Suomessa.Lähetystyöntekijä Heidi Söderlund vietti miehensä Pertin kanssa pari aktiivista kesäkuukautta Suomessa.
Pari...
Hekkalat tuovat toivoa Ukrainan romaneille – "Työ onnistuu vain, jos teemme yhteistyötä paikallisten kanssa"
"Vastuullinen vapaus on hyvän elämän perusta" – Miksi, Suomi, olet… niin onnellinen?
Kun toivoa ei enää ole – "Jumala pitää minusta enemmän kiinni kuin minä hänestä"
Jumalan äänen kuulemista oppimassa 
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!