”Nyt on meidän aikamme lähettää”

Suomalaisen työn viisikymppisiä juhlittiin Papualla

Papua-Uusi-Guinea on noussut muutamassa vuosikymmenessä kivikaudelta nykyaikaan. Juhlassa iloittiin saarivaltioon muodostuneesta helluntailiikkeestä, jonka synnyssä suomalaisilla on tärkeä osuus. Kuva: Eero Ketola

Suomalaisten helluntailähettien työ Papua-Uudella-Guinealla täyttää tänä vuonna viisikymmentä vuotta. Juhlaviikko lokakuussa alkoi johtajuuskonferenssilla ja huipentui nelipäiväiseen suurtapahtumaan.

 

Juhlat järjestettiin Kokopossa Uuden-Britannian saarella, lähellä paikkaa, jossa ensimmäiset suomalaislähetit Raakel ja Kari Harri sekä Martta ja Lauri Pesu aikanaan aloittivat työn.

 

– Olemme vastaanottaneet 50 vuotta. Nyt on aika lähettää, julisti ALC-kirkkokunnan johtaja Iose Iamba.

 

 

Pienten alkujen päivät

Juhlaviikolla käytiin läpi työn historiaa.

 

Papualla järjestettiin aluksi ulkoilmakokouksia toreilla, kaduilla ja satamassa, ja myös lähettien vuokraaman kotitalon kokoushuoneeksi muutetussa alakerrassa. Kesti noin viisi vuotta, ennen kuin työ paikallisen väestön keskuudessa alkoi vakiintua.

 

Saaren kookosviljelmillä oli töissä pääsaaren ylänkömaalta tulleita työntekijöitä. Heitä tuli runsaasti uskoon, ja he veivät evankeliumin sanoman myös omille kotiseuduilleen.

 

Ylänkömaalla ruotsalaiset veljekset Ludvig ja Hilding Erickson toimivat yrittäjinä ja lähetteinä. He kutsuivat vuonna 1974 suomalaiset Liisa ja Matti Kumpulaisen auttamaan kasvavaa seurakuntaa Mount Hagenin kaupunkiin.

 

Kaupungista käsin työ ulotettiin Mendin alueelle. Pesun perhe sekä Riitta ja Simo Rautio  tulivat Moreaan.

 

– Ihmiset elivät kivikauden tasolla, Simo Rautio muisteli.

 

– He olivat miltei alastomia. Kaikkialla ihmisiä kuitenkin tuli uskoon ja herätys levisi kulovalkean tavoin.

 

Parhaimmillaan australiansuomalaisilla helluntailaisilla oli saarella yhtaikaa viisi lähettiperhettä. Suomesta saapuneiden lisäksi myös Kanadan suomalaisseurakunnat ovat olleen innolla mukana työssä saarella, joka nopeasti on noussut kivikaudelta nykyaikaan.

 

 

Työn satoa

Association of Local Churches Papua New Guinean (ALC) -kirkkokunnan kansallinen johtaja Iose Iamba kertoi juhlassa, että työn piirissä on nyt 508 paikallista seurakuntaa ja niissä on yhteensä noin 40 000 jäsentä.

 

Juhlaan toi tervehdyksen myös maakunnan kuvernöörin Emil Tamurin edustaja. Hän kiitti pioneerilähettejä sydämellisesti. Samalla hän myös pyysi anteeksi sitä, että saaren tolai-heimolaiset eivät alussa avosylin ottaneet vieraita vastaan.

 

Aivan ensimmäisten lähettien kohtalo oli Papualla aikanaan karu. Vuonna 1875 lähetyssaarnaaja George Brown ja seitsemän fidŽiläistä lähetystyöntekijää surmattiin.

 

Juhlassa paljastettiin myös muistolaatta saarella tehdyn työn kunniaksi.

 

 

Eero Ketola
47/2019

UutisetMeidän tulee taistella Jumalan suunnitelman toteutumiseksi elämässämme, muistuttaa Ferney Nieto Martínez.
UutisetVastaajat katsoivat, että asiallista opetusta tarvitaan lisää, jotta ihminen voisi kohdata oman pornoriippuvuutensa.
UutisetSeurakunta astuu kuukauden ajaksi liikekeskustaan.
PääkirjoitusTutkimukset osoittavat, että länsimaissa uskonnottomuus lisääntyy ja enää noin 15 prosenttia 15–29-vuotiaista ilmoittaa uskovansa kristinuskon Jumalaan. Vaikka Jumala-usko heikkenee, rukouks...
UutisetAustraliansuomalaiset saivat pohjoisen naapurisaariston sydämelleen.
UutisetMaailman Evankelisen Allianssin äskeinen yleiskokous Indonesian Jakartassa päättyi vetoomukseen lähetystyön vauhdittamiseksi.

– Koen todella, että nykyajan keskimääräiseltä ev...
KolumniVoi että kristittynä oleminen on vaikeaa. Todella vaikeaa. Tätä olen miettinyt paljon viime viikkoina. Aatokset on tietenkin saanut liikkeelle Päivi Räsäsen tapaus.

En o...
ArtikkelitElämme aikakautta, jolloin seurakunnat ovat yhä enenevissä määrin monikulttuurisia. Monikulttuurisuus ei ole ainoastaan maahanmuuttajien mukana tullutta rikkautta, vaan sitä on olemassa myös k...
UutisetMatkalla nuorten keskinäinen yhteys syveni ja ryhmä pääsi kosketuksiin seurakuntien työn kanssa eri puolilla Suomea.
MielipideMistä johtunee työntekijäpula useissa Suomen helluntaiseurakunnissa? Asia tuntuu erikoiselta siitäkin syystä, että kaiken aikaa Iso Kirja -opisto kuitenkin kouluttaa uusia henkilöitä seurakunt...
MielipideViime aikoina on maailman huomio kiinnittynyt enemmän ja enemmän ilmastonmuutokseen ja sen seurauksiin. Jo nyt ovat monet eläinmaailman ja kasvimaailman lajit kuolleet sukupuuttoon ja yhä usea...
MuutArto Hämäläisen uutuusteos innostaa kaivautumaan alkulähteille
Korhoset kaikista köyhimpien asialla
Messiaanisen juutalaisen identiteetti ei avaudu helposti
”Oma onnellisuus ei ole muiden vastuulla”
Lähetysinnostus leviää
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!