Maanantai 25. tammikuuta.
Nimipäivää viettää Paavo, Pauli, Paavali, Paul
Julkaistu 13.10.2016 00:00

”Sunnuntaisin kadulla kuuleekristillisiä lauluja”

Ihmiset tungeksivat katoliseen jumalanpalvelukseen jouluna 2014. Kiinassa myös jotkut rekisteröitymättömät seurakunnat ovat saaneet viranomaisilta luvat oman kirkkorakennuksen rakentamiseen. Kuva: Flickr / Gavin Andersson”Evankeliumin siemen on noussut kärsimyksen mullasta ja leviää kaikkialle.”

Näin totesi Kiinan suurimpiin kuuluvan kotiseurakuntaliikkeen johtaja Zhang Rongliang viime viikolla päättyneellä Suomen-matkallaan.

Avainmedian kutsumana Suomessa vieraillut Rongliang on nähnyt kristinuskon kasvun yhdeksi kotimaansa yhteiskunnalliseksi voimatekijäksi.

1980-luvulla alkanut maaseutuherätys laajeni 1990-luvulla tehdasherätykseksi. Sen jälkeen alkoi kaupunkiherätys, ja nyt herätys on levinnyt yliopistoihin. Käytännössä kaikissa yliopistoissa on uskovien ryhmiä, jotka vievät Jeesus-sanomaa eteenpäin, Rongliang kertoi.

Joka päivä tuhansia ihmisiä kääntyy Jeesuksen seuraajaksi, heidän joukossa myös viranomaisia.

– Maassamme on alueita, joilla jopa 70 prosenttia asukkaista on uudestisyntyneitä kristittyjä, ja kun sunnuntaisin kävelee kadulla, kuulee kristillisiä lauluja. Jotkut etniset vähemmistöryhmät ovat jo käytännössä kokonaan kristittyjä, Rongliang havainnollistaa.

– Vuosituhannen taitteessa Kiinassa oli arviolta 80 miljoonaa kristittyä, ja nyt uskomme, että meitä on lähes 200 miljoonaa tai jopa enemmän.

Kirkkokunnanjohtajan esittämät luvut poikkeavat selvästi kiinalaisista kyselytutkimuksista, joiden mukaan kristityksi itsensä identifioivia on noin 30–50 miljoonaa. Jo aiemmin kristittyjä on kuitenkin yleisesti uskottu olevan yli sata miljoonaa; niin nopeaa etenkin kotiseurakuntaliikkeiden kasvu on ollut.

Arviointia kuitenkin hankaloittaa se, että monet uskovat käyvät useiden eri kirkkojen tilaisuuksissa.

Muutos on joka tapauksessa valtava.

– Jopa päätelevisiokanavalla ja sanomalehdissä kerrotaan seurakuntien toiminnasta. Seurakunnat tekevät hyvää, ja niillä on vaikutusta kaikkialla, Rongliang toteaa.

Vainoja pelkäämättä

Maanalaisten seurakuntien lisäksi Kiinassa toimii rekisteröity, yli 20 miljoonan jäsenen protestanttinen Kolmen itsen kirkko sekä katolilaisia ja ortodoksisia seurakuntia.

Rongliangin perustama ja johtama Fangcheng-liike on yksi Kiinan noin kymmenestä koko maan laajuisesta kotiseurakuntaliikkeestä. Yhteisö tunnetaan myös ”Kiina Kristukselle”-nimellä, ja pelkästään sen piirissä arvioidaan olevan lähes 10 miljoonaa uskovaa.

Lisäksi maassa toimii runsaasti alueellisia kotiseurakuntaliikkeitä sekä lukemattomia paikallisia itsenäisiä yhteisöjä, jotka eivät ole verkostoituneet muihin seurakuntiin ja joita on syntynyt etenkin liikemiesten ja yliopistoväen keskuuteen, Rongliang kertoo.

Hänen mukaansa maanalaisten seurakuntien kasvun salaisuus on se, että kiinalaiskristityt todistavat aktiivisesti uskostaan, eivät ole mukavuudenhaluisia ja ovat valmiit kuolemaan uskonsa tähden. 65-vuotias pastori on itsekin viettänyt noin neljäsosan elämästään vankilassa.

Teini-iässä vuonna 1963 kristityksi kääntyneestä kirkonjohtajasta tehty elämäkerta Lujana Kristuksessa ilmestyi kesällä suomeksi Avainmedian kustantamana.

Rongliangin mukaan kiinalaisuskovat ovat monilla alueilla voineet elää viime vuosina varsin huoleti ja pelkäämättä sitä, että viranomaiset tunkeutuisivat heidän kokoontumisiinsa. Ihan viime aikoina tilanne näyttää kuitenkin jälleen vaikeutuneen. Kiinan uskonnonvapaustilannetta seuraavat kansainväliset järjestöt ovat raportoineet kristittyihin kohdistuvien vainojen voimistumisesta. Viranomaiset ovat muun muassa määränneet tuhottavaksi sellaisiakin rekisteröimättömien seurakuntien kirkkorakennuksia, joille on ollut asianomaiset luvat.

Maan johto on sanonut pitävänsä rekisteröimättömiä kirkkoja uhkana kansalliselle turvallisuudelle, ja tämä on motivoinut paitsi vainoa myös saanut hallituksen lähestymään yhteisöjä ja tarjoamaan niille rekisteröitymismahdollisuutta.

Rongliangin johtaman Fangchengliikkeen osalta neuvottelut Kiinan hallituksen kanssa päättyivät hiljattain tuloksettomina. Fangchengin johtajat kokivat, että hallitus olisi halunnut rajoittaa sitä, mitä ja missä liikkeen jäsenet saavat julistaa, ja siihen he eivät voineet suostua.

Kiitosta suomalaisille

Kun seurakuntia ja liikkeitä on lukematon määrä, sekaan mahtuu monenlaista hengellistä opetusta. Zhang Rongliangin mukaan Kiinan kristillisyys on kuitenkin suurimmaksi osaksi varjeltunut monilta muissa maanosissa suosiota saaneilta epäterveiltä näkemyksiltä, kuten menestysteologialta.

– Olemme nähneet, kuinka Jumala parantaa sairaita ja kuinka evankeliumia julistetaan ihmein ja merkein. Silti opetuksemme perustana on se, että Jeesuksen seuraaminen merkitsee ristin kantamista.

Suomesta muun muassa Avainmedia on tukenut Kiinan kotiseurakuntaliikkeitä hengellisen materiaalin kuten Raamattujen hankkimisessa sekä monenlaisissa työntekijäkoulutushankkeissa.

Seurakuntavierailuilla Rongliang kiitti suomalaiskristittyjä siitä, mitä he ovat vuosikymmenten aikana tehneet Kiinan kansan hyväksi.


Heikki Salmela

Jaa
Karhulan helluntaiseurakunnan pastori Marjaana Rauma: ”Seurakuntien on turhaa kärvistellä yksinään”
Mitä kristityn tulisi ajatella koronarokotteesta? 
Maahanmuuttajatyö vakiintumisvaiheessa – haasteena aidon monikulttuurisuuden saavuttaminen
Maailma mullistui – mitä nyt? Moni löytää poikkeuksellisesta vuodesta 2020 myös hyvää
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!