Studio Majakalla kolmen leffan vuosi

Kristian 2:n ensi-illassa Saarijärvellä elokuvan käsikirjoittaja-ohjaaja Martti Takalo, lavastaja, editoija ja efektivastaava Veikko Lahtela, pääkuvaaja Juha-Pekka Paananen, tuottaja Tarmo Moisio ja tekninen avustaja Timo Hurskainen. Kuva: Anna LehtinenSaarijärven helluntaiseurakunnan yhteydessä toimivan elokuvatyöryhmän Studio Majakan vuosi on ollut täynnä työn tulosten katselua. Maalis-huhtikuun vaihteessa ensi-iltansa sai  Kristian-fantasiaelokuvan ykkösosa ja marraskuun lopussa toinen osa. Ennen joulua päivänvalon näkee vielä kolmas tuotos, lasten ja nuorten elokuva Santa Cruz.

Kaikki alkoi Iso Kirja -opiston TV-työn kurssilta vuosia sitten.

– Minulla ja Martti Takalolla oli visio, että olisi hienoa tehdä elokuva, joka pohjautuu kuuluisaan Kristityn vaellus -kertomukseen. Puolitoista vuotta sitten tartuimme tosissamme toimeen, Studio Majakan tuottaja Tarmo Moisio kertoo.

Studio Majakan ydintekijäporukassa on 15–20 henkilöä, ja se on tehnyt myös esimerkiksi Pikku7- lastenohjelmia. Pikku7:ää seurasivat Musasaluuna-ohjelmat, joiden hahmot seikkailevat myös 11. joulukuuta julkaistavassa Santa Cruz -elokuvassa.

Kokopitkät elokuvat eivät synny pelkästään muutaman kymmenen ihmisen ydinporukan voimin. Kristian-elokuvia on ollut tekemässä reilusti yli sata henkilöä. Leimallista elokuvaprojekteille on yhteiskristillisyys.

– Ei tämä olisi mahdollista, jos tätä eivät tekisi eri seurakuntien ja paikkakuntien kristityt yhdessä. Monenlaiset lahjat saavat tällaisessa toiminnassa olla käytössä, Tarmo Moisio toteaa.

Uusi tapa evankelioida

Kristian-elokuvaa on syksyn aikana näytetty lähes 30 paikkakunnalla. Kristian-elokuvissa pääosaa esittävä evankelista Miko Puustelli matkaisi mielellään nykyistä useamminkin seurakuntiin elokuvalevy mukanaan.

– Kontrasti Saarijärven katsojamääriin on ollut iso, vaikka kyllä muillakin paikkakunnilla on saatu yleisöä vähintään normaalikokoisen kokouksen verran. Mainostukseen panostaminen ja ihmisten henkilökohtainen kutsuminen on näkynyt aina heti, Tarmo Moisio kertoo.

Seurakuntien välinen yhteistyö vaikuttaa samoin myönteisesti katsojamäärään. Elokuva toimii myös ison tapahtuman ohjelmanumerona. Esimerkiksi Seinäjoella näytös oli osa Summerfest-kesätapahtuman ohjelmaa.

– Olemme ehkä tottuneet liikaa siihen, että puhe on se, mikä tuo herätyksen. Toivoisin, että Kristian herättäisi niin uskovia kuin ei-uskovia, elokuvan käsikirjoittaja-ohjaaja Martti Takalo sanoo.

Hän kiittelee kakkososan näyttelijöitä elokuvan teemojen, kuten narsismin, vihan ja pelon, taitavasta esille tuomisesta.

Vapaaehtoisporukan työtahdin kuunteleminen hengästyttää. Kristiania kuvattiin kerran kuussa perjantaina ja lauantaina. Sen jälkeen Takalo kirjoitti aina seuraavan kuvausjakson käsikirjoituksen ja ohjeisti puvustus-, maskeeraus- ja lavastusryhmät hoitamaan kaikki järjestelyt kuvauksia varten. Kuvauspäiviä oli niin Lapissa kuin Suomenlinnassa, Saarijärven maisemia unohtamatta.

– Se oli ydintyöryhmälle sellaista ammattimaista vapaaehtoistyötä. Kuvauspäivät olivat pitkiä ja intensiivisiä mutta myös kaiken vaivan arvoisia, Takalo kertoilee.

– Nyt on kyllä vähän tyhjä olo, kun prosessi on ollut mielen päällä jatkuvasti melkein kaksi vuotta.

Ei saarnaamista

Studio Majakan vuoden kolmas kokopitkä elokuva Santa Cruz on lasten ja nuorten seikkailuelokuva, jossa nuoret lähtevät etsimään espanjalaisten löytöretkeilijöiden kadonnutta aarretta.

Santa Cruzin ohjaaja Timo Rühlmann ylistää nuoria näyttelijöitään. Hän kehaisee, että ”kengännauhabudjetilla” tehty elokuva on ensimmäinen suomalainen länkkäri sitten 1970-luvun. Nuoria on ollut elokuvanteossa mukana käsikirjoitusvaiheesta asti. Elokuva on kuvattu Saarijärvellä

– Arizonan maisemat ovat netistä hankittuja videoita.

– Suurimmat menoerämme olivat ratsastustallissa käynti ja musiikkien hankinta elokuvaan, ohjaaja nauraa. Santa Cruzin nuoret näyttelijät ovat iältään kahdenkymmenen molemmin puolin.

– Ajattelin elokuvan tekemistä myös yhdenlaisena työmuotona nuorten parissa. Kaksi kuvauskesää olivat kaikille seikkailua. Viime kesänä kuvauksia tuli monelle jo ikävä.

Rühlmann toteaa seikkailun olevan myös elokuvassa isossa osassa. Sen sivutuotteena kerrotaan myös syvistä asioista lapsia ja nuoria puhuttelevalla tavalla. Elokuvaa kantaa myös isättömyyden teema.

– Toivon, että Santa Cruz pysäyttäisi lapsia ja nuoria ajattelemaan sitä, että elämä on muutakin kuin kännykkä. Koetan välttää saarnaamista: tarinasta pitää päästä jyvälle, vaikkei tietäisi hengellisistä asioista mitään.


Anna Lehtinen


49/2016

UutisetIhminen viihtyy jumalanpalveluksessa, kun hän pääsee katselijasta osallistujaksi.
PääkirjoitusUseat seurakunnat tekevät parhaillaan jumalanpalvelusuudistuksia. Tavoitteena on uudistaa seurakunnan ilmettä, jopa koko seurakunnan elämää. Kokoukset toimivat usein ovena seurakuntaan, ja kirkon kynn...
Miten onEnsi vuonna juhlitaan Suomen satavuotista itsenäisyyttä. Mitä helluntaiseurakunnat voisivat antaa juhlavuottaan viettävälle isänmaalle?

Vastauksena tähän Kotkan Syyspäivillä esiteltiin Parasta...
UutisetElokuva voi välittää evankeliumia yhtä voimallisesti kuin puhe, Saarijärvellä uskotaan.
UutisetHiljaiselon rikkomisella voi olla odottamattomat seuraukset.
UutisetKristinuskoa ja helluntailaisuutta haastetaan enemmän kuin koskaan. Siksi pitää paitsi opiskella teologiaa, myös palauttaa helluntailaisuuteen usko ihmeisiin ja Pyhän Hengen kasteeseen.

Näin ar...
UutisetEi ole vasta kuin muutama vuosi siitä, kun Suomessa taivasteltiin Kekkosen aikaista suomettumisen kulttuuria, Parempi avioliitto ry:n toiminnanjohtaja Hanna Ranssi-Matikainen sanoi blogissaan viime vi...
UutisetJari-Pekka liikenneasemat lahjoittaa joulun Kultalyhde-lehden kaikkiin Joroisten kunnan talouksiin. Lehti jaetaan postin kautta. Yrityksen toimitusjohtaja Jari-Pekka Koponen haluaa näin levittää evank...
UutisetMaakunta haluaa turvata lähetystyön tulevaisuuden.
UutisetKäytetynkin tavaran voi laittaa esille tyylikkäästi.
UutisetSodan runtelemista kotimaistaan lähteneiden afrikkalaisten hätä koskettaa suomalaisavioparia.
UutisetTapahtumassa oli vahva yhteisöllisyyden tunne, nuorisopastori Juan Castillo kuvailee Oulussa toissa viikonloppuna järjestettyä Ytimessä-tapahtumaa.

– Koimme Pyhän Hengen läsnäolon voimakkaasti...
UutisetTyöpaikoilleen aamuvarhaisella kiirehtivät ihmiset saivat torstaina 1. joulukuuta mukaansa piparkakkupussin, jossa oli kaksi piparia ja joulurauhan toivotus.

Vantaalta kuusi vuotta sitten alkun...
UutisetVuonna 2014 vangittu kristitty 29-vuotias sudanilaisäiti Maria Ibraheem luki Raamattua telkien takana salaa öisin, kertoo The Christian Post.

Nuorta äitiä valvotti tyrmässä hänen alle kaksivuot...
Uutiset”Tyrmistyttävän harva” yhdysvaltalainen seurakunta puhui presidentinvaalien alla ehdokkaista, itse vaaleista tai kristittyjen velvollisuudesta äänestää niissä, selviää tutkimuskeskus Pew Researchin tu...
UutisetBritannian ministerit näkevät uskonnon ensisijaisesti ongelmana, väittää maan työväenpuolueen poliitikko ja entinen valtioneuvoston ministeri Stephen Timms.

Timms toteaa Christiantoday.comille,...
KolumniMottoni on, että elämässä tulee aina olla unelmia. Kun olin nuori vastauskoontullut tyttö, koin syvää väärinkäsittelyä rakkaassa helluntaiherätyksessäni. Sitä tapahtui kaikkine pakkoparannuksineen ja...
MielipideJeesuksen takaisin tulo ei ole uskoville pelon aihe, vaikka kukaan ihminen ei voi sanoa milloin se tapahtuu. On Jumalan viisautta, että meidän tehtäväksemme ei ole annettu laskea määräaikoja. Meidän t...
MielipideOlen laittanut merkille, että helluntailiikkeessä pastori-nimikettä käytetään jos minkälaisissa tehtävissä toimivan henkilön ”virkanimikkeenä”. Meillä on seurakunnissa lapsipastoreita, nuorisopastorei...
MielipideOlen saanut Jumalan armosta pitää Rukoillen eteenpäin -iltoja. En epäile hetkeäkään, ettei se ole ollut Jumalan tahto, koska Raamattukin sanoo: ”Rukoilkaa lakkaamatta.” Mutta meille ihmispoloisille yh...
MielipideOn surullista, miten nykyinen hallitus haluaa rajata kotihoidon tukea ja varhainen päivähoitoon siirtyminen on saanut yllättäen runsaasti mediassa palstatilaa. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen on...
MuutMusiikin tyyleihin liittyvä erimielisyys on mahdollista ylittää, kun jumalanpalveluksen tarkoitus ja tehtävä ymmärretään oikein.
ArtikkelitIhminen on pohtinut elämän tarkoitusta halki ihmiskunnan historian. Tarve tarkoituksen ja merkityksellisyyden kokemiseen on suunnitelmallisen Jumalan kuvaksi luodun ihmisen ominaispiirre. Tämän tarpee...
PakinaNäin sanoo flegmaattinen ja yksinkertainen kalifi Harun-el-Pullah Ahmed Ahne -sarjakuvassa yksinvaltiaan auktoriteetillaan.

Ei ollenkaan huono idea, kyllä minäkin haluan olla hyvä. Ja kun oikei...
MuutGabojen tekemät videotodistukset kohahduttavat somaliyhteisöjä, mutta hengenvaarakaan ei estä heitä kertomasta Kristuksen rakkaudesta.
UutisetYhteenkuuluvuuden kaipuu vetää turisteja ja talvilintuja suomalaisiin seurakuntiin Espanjassa ja Thaimaassa.
Muut1980-luvun kristillinen suosikkiyhtye Freidiba Boodos esiintyy seurakunnissa talven aikana.
MuutTampereen helluntaiseurakunnasta alkanut ihmiskaupan vastainen Cotton-toiminta on pyörinyt vasta vajaan vuoden, mutta paljon on jo saatu aikaan. Alkuvaiheen painopisteenä on ollut tiedonhaku ja verkos...
PikavisiittiWilliam Atkinson on brittiläinen tohtori ja raamatunopettaja ja Euroopan helluntailaiteologien järjestön EPTAn (European Pentecostal Theological Association) puheenjohtaja. Hän työskentelee tunn...
MuutLähetysjärjestö One Way Missionin kahvilassa kokoontuu kristityksi kääntyneitä turvapaikanhakijoita (iltalehti.fi 27.11.).

Vain pari monesta kymmenestä miehestä uskaltautuu valokuvaan seurakunt...
MuutSauna, sisu ja Sibelius. Siinä kolme sanaa jotka monen mielestä kuvastavat hyvin suomalaisuutta ja kansallista identiteettiämme.
Auttaja välttää romahduksen, jos hän pitää huolta itsestään
Yassir Eric auttaa entisiä muslimeja
”Toimivan idean synnyttäminen ei ole helppoa”
Jumalan tie olikin erilainen
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!