Töhrystä jää betonipintaan jälki poistamisesta huolimatta

Seurakuntien seinissä näkyy urbaaneja elämän

Hyvinkään helluntaitemppelin seinä ja mainostaulu saivat ylimääräistä koristelua keväällä. Muovipinnasta maali lähtee helpommin kuin betoniseinästä. Kuva: Anssi Tiittanen

Seurakunnan seinään ilmestynyt graffiti on harvoin myönteinen yllätys. Seurakuntien seinissä on usein suuria vaaleita pintoja, ja ne houkuttelevat puoleensa spraymaalia ja tusseja käyttäviä luvattomia katutaiteilijoita.

 

Hyvinkäällä Sillankorvankadulla sijaitseva helluntaitemppeli sai keväällä ei-toivottua lisäkoristelua seinäänsä ja kadun varressa olevaan ilmoitustauluun.

 

– Tästä tehtiin rikosilmoitus. Ei siksi, että joku heti narahtaisi kiinni, mutta tagien perusteella sotkija voi jossain vaiheessa jäädä poliisin haaviin, ja isompi kuvio paljastuu, temppeli-isäntä Raine Joki kertoo.

 

Tageilla tarkoitetaan taiteilijoiden omia nimimerkkejä, joita he usein käyttävät graffiteissa.

 

 

Betonipinta imaisee maalin

Korvauksia luvattomilta katutaiteen harrastajilta hakevat yleensä lopulta vakuutusyhtiöt, jotka kustantavat seinien putsaukset.

 

– Putsausta ei tosin aina voi suositella hoidettavaksi vakuutusyhtiön kautta, koska omavastuuosuudet voivat olla melko suuria, Raine Joki sanoo.

 

Joki työskenteli aiemmin suuressa päivittäistavaraketjussa, minkä peruja töhrimisongelma samoin kuin putsaamisammattilaisetkin ovat hänelle tuttuja.

 

Putsaaminen maksaa vaivan, tai sitten ei. Huokoinen betonipinta imaisee spraymaalin tehokkaasti, ja poistamisesta jää seinään helposti jälki. Hyvinkäällä on harkittu tiettyjen seinien käsittelyä graffitintorjunta-aineella. Aine vähentää huokoisen pinnan läpäisyä, ja spraymaali on helpompi pestä pois.

 

 

Kameravalvonta auttaa

Järvenpään helluntaiseurakunta on niin ikään saanut luvattomia kaupunkielämän jälkiä seinäänsä.

 

– Ihmeen vähän näitä on ollut, kiinteistövastaava Asmo Korhonen sanoo viitaten seurakunnan sijantiin aseman läheisyydessä.

 

– Kameravalvonta varmaankin rauhoittaa paikkaa jonkin verran. Ilkivallanteot ovat jääneet näihin graffiteihin ja joidenkin ovien lasien rikkomiseen.

 

Raine Joen mukaan kameravalvonta on ollut suojeleva tekijä myös Hyvinkäällä.

 

– Voisi kuvitella, että ainakin suojaisammalla sisäpihalla olisi muutoin enemmän töhryjä.

 

 

Sotkemista vai yhteisöllisyyttä?

Graffititaide liittyy urbaaniin elämäntapaan, ja kopiona maailman metropoleista se saapui Suomeenkin 1980-luvun puolivälissä.

 

Patsaat, kirkot ja muut historialliset rakennelmat ovat saaneet olla kohtuullisen hyvin suojassa graffiteilta tekijöiden oman etiketin vuoksi.

 

Eri puolille maailmaa ja Suomeenkin on perustettu paljon laillisia graffitiseiniä, mutta ne eivät vedä puoleensa lähellekkään kaikkia tekijöitä. Graffitissa kiehtoo laittomuus, luvattomuus, anonyymiys ja vaaran tuntu. Tekijät tuntevat toisensa ja kilpailevat maalausten saamisessa haastaviin paikkoihin.

 

Ylivoimainen enemmistö graffiteista on töhryä vailla taiteellista arvoa. Niitä suvaitaan lähinnä sellaisessa urbaanissa ympäristössä, jossa talojen ulkoseinien katsotaan olevan ”yhteistä aluetta”.

 

Joissain kaupunkiseurakunnissa maailmalla seiniin ilmestyneiden graffittien katsotaan kertovan seurakunnan pääsemisestä osaksi muuta yhteisöä.

 

 

Anssi Tiittanen
26/2019

UutisetSaara Heimonen ei ehkä olisi jäänyt seurakuntaansa, ellei hänelle olisi annettu siellä vastuuta.
PääkirjoitusMoni suomalainen kristitty hieraisi äskettäin silmiään havaitessaan, että Suomen evankelis-luterilainen kirkko on Helsingissä kesäkuun viimeisellä viikolla järjestettävän Pride-viikon
virallin...
UutisetSeinäjoen helluntaiseurakunnan järjestämillä Fifteen-leireillä Espanjan Fuengirolassa kastettiin 44 leiriläistä ja yksi paikallinen uskova.
UutisetBalkanin niemimaa on jäänyt paitsioon lähetystyössä. Euroopan helluntaiyhteisöt haluavat muuttaa tilanteen.
UutisetMoni kiinalaisuskova salakuljettaa vankilaan Raamatun tekstiä paperilapuilla ja opettelee sitä siellä ulkoa.

– Vaikka he voivat ottaa paperin pois, he eivät voi ottaa sitä...
KolumniIstuin teininä kesäyössä nuotion äärellä ja katsoin kekäleiden hehkua. Viileyden tuoksussa ja mäntyjen varjoissa pohdin, miten voisin muuttua sellaiseksi, että tarvitsisin vain Jumalaa. En m...
UutisetBaltian maat ovat Koskenmäen pariskunnalle rakkaita lähetyskohteita, joiden eteen he työskentelevät voimiaan säästelemättä.
PakinaLänsimaiset uskovat rakastavat entistä enemmän itsekeskeistä kristillisyyttä. Siksi monia kiinnostaa tietää, miten uskoa voisi elää todeksi mahdollisimman helposti, mukavasti ja ennen kaikkea...
ArtikkelitKristinusko on vainotuin uskonto maailmassa. Viime aikojen terrori-iskut Sri Lankassa ja Burkina Fasossa ovat osoittaneet, että väkivaltaa oman uskontonsa levittämisessä käyttävät kokevat myös...
PikavisiittiJuoksevasta pastorista on tullut kauhavalaisille tuttu näky.
Swahilista tuli rukouspiirin yleisin äidinkieli
Kun vuoden työ kiteytyy viiteen päivään
Johtaja-ainesta
Unelmana rakkauden parantamat perheet
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!