Seurakuntien kokoussyksy käynnistynyt - koronarajoituksiin jo totuttu

Helluntaiseurakunnissa eri puolilla maata on viimeistään elokuussa käynnistelty jälleen yleistä kokoustoimintaa. Kokoontumisia ohjaavat viranomaisten suositukset, joita on Ristin Voiton tietojen mukaan pyritty seurakunnissa soveltamaan mahdollisuuksien mukaan. 

 

Tilaisuuksissa vältetään kättelyä, ja tarjolla on käsidesiä sekä usein myös kasvomaskeja. Joissakin seurakunnissa vältetään yhdessä laulamista. Turvaetäisyyksiä salissa on varmistettu vähentämällä istuimia tai merkitsemällä käytettävät istumapaikat esimerkiksi teipeillä.

 

– Väki on löytänyt tiensä kokouksiin kohtuullisen hyvin. Ei samoissa määrin kuin ennen rajoituksia, mutta olosuhteisiin nähden olemme tyytyväisiä, johtava pastori Kari Ketoja Kotkan helluntaiseurakunnasta kertoo. 

 

– Ihmiset ovat myös tottuneet korona-ajan järjestelyihin. 

 

Turvaetäisyyksien varmistamiseksi Kotkan salissa penkkejä on otettu pois käytöstä niin, että vain joka toisella penkkirivillä istutaan. 

 

– Salimmehan on seurakunnan kokoon nähden iso. Nyt on näyttänyt kokouksissa siltä, että sali on väljästi täynnä, mikä on tietysti tuntunut mukavalta, Ketoja hymyilee. 

 

Pietarsaaren helluntaiseurakunta aloitti yhteiset tilaisuudet jo heti suositusten salliessa kesäkuussa. Syksyn alkaessa väkeä on ollut pastori Tuomas Vuorisen mukaan liikkeellä jälleen mukavasti. 

 

– On muutamia, jotka vielä haluavat pitää karanteenia, mikä on ihan ymmärrettävää. 

Pietarsaaren alueella on ollut koko pandemian ajan vain viitisen tartuntatapausta. Tämä on vaikuttanut myös paikallisten intoon toteuttaa koronatoimia. Käsidesiä on jaossa, metrin turvaväli halutaan pitää, mutta ihmisiä ei Vuorisen mukaan aleta kovin tarmokkaasti ohjata salissa. 

 

Kotkassa ehtoollinen toteutetaan nykytilanteessa niin, että se jaetaan salin etuosasta. Ehtoollinen noudetaan yksi penkkirivi kerrallaan kontaktien minimoimiseksi. 

Kotkassa aktivoiduttiin myös verkkolähetysten merkeissä koronakeväänä. Kokoukset striimataan edelleen, ja ne ovat katsottavissa YouTubessa.

 

Pietarsaaressa on tavoitteena, että jatkossa tehtäisiin yksi tilaisuus kuukausittain myös verkkoon. 

 

– Pääsiäisen verkkokokous oli todella hyvä, ja tavoitimme sillä paljon paremmin ihmisiä kuin salissa konsanaan, Tuomas Vuorinen kuvailee. 

 

Sekä Kotkassa että Pietarsaaressa seurakunnan talous on kestänyt hyvin poikkeusajat. Pietarsaaressa kevät toi tullessaan selkeän talouden vahvistumisen. 

 

– Ehdimme pitää vuosikokouksen ennen kuin kokoontumiset kiellettiin. Keväällä seurakuntalaiset ovat olleet hyvin aktiivisia ja talous on tasapainossa, Tuomas Vuorinen kertoo.

 

 

Anssi Tiittanen
35/2020

UutisetHelluntaiseurakunnissa eri puolilla maata on viimeistään elokuussa käynnistelty jälleen yleistä kokoustoimintaa. Kokoontumisia ohjaavat viranomaisten suositukset, joita on Ristin Vo...
KolumniInternetin aikakausi on kestänyt Suomessa vasta kolmisenkymmentä vuotta. Koko tarina alkoi Wikipedian mukaan Yhdysvalloista, jossa sotilaallisessa käyt...
PääkirjoitusSuomen helluntaiseurakuntien lähetystyöntekijöistä puolet palasi Suomeen pandemian takia viime keväänä. Kentille jääneistä osa joutui olemaan kuukausia kotonaan viranomaisten asettamien...
UutisetPäivät kuluvat kotona neljän seinän sisällä. Vaikka vuosia jatkunut hyväksikäyttö on nyt ohi ja oikeusprosessi meneillään, traumat hallitsevat yhä elämää. Edessä on pitkä taival kohti normaaliarke...
ArtikkelitViime kevät näytti kaikille, miten nopeasti maailma voi muuttua. Korona, joka vuosi sitten sanana oli lähinnä lapsuuden peli, muutti koko maailman.
Keväällä etätöiden alkaminen muutaman p...
UutisetYliopistoympäristössä uskonnosta ei yleensä puhuta eikä uskonto juurikaan nouse siellä esiin arkipäivän keskusteluissa. Tällaiset vastaukset nousivat esiin tutkimushankkeessa, jossa paneuduttiin t...
UutisetKoronapandemia sekoitti keväällä sairaaloiden toiminnan. Myös Kanta-Hämeen keskussairaalassa lähes kaikki normaali toiminta jouduttiin keskeyttämään.
– On jännää, miten pieni virus pisti koko m...
UutisetPorissa järjestettiin perinteinen Parasta Poriin -tapahtuma 14.–16. elokuuta. Tapahtuman päävastuu lepäsi tällä kertaa seurakuntaharjoittelija Jani Blomin harteilla. Lähetysjaksolle valm...
KHO: Uskonnollisilla yhdyskunnilla on itsenäinen oikeus päättää samansukupuolisten vihkimisestä
Viidesosalle Yhdysvaltain evankelisista sukupuoli on joustava asia
Tämän vuoden Syyspäivät verkossa
KAN ry:n kuntoutusohjaajalle yli viiden vuoden tuomio huumausainerikoksista
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!