Lauantai 16. tammikuuta.
Nimipäivää viettää Ilmari, Ilmo
Julkaistu 24.11.2016 00:00

Savossa hautuu näky uudenlaisesta koulutyöstä

Savon helluntaiseurakuntien koulutyön kehittäjä Marjut Lindholm-Holopainen pitää nuorten rinnalle laskeutuvaa koulutyömallia valtakunnallisena mahdollisuutena. Kuva: Jukka AhonenVälillä on terveellistä miettiä, miten jonkin asian voisi tehdä toisin. Savon helluntaiseurakunnissa on visio uudenlaisesta koulutyöstä, jossa nykyisiä koulutyöntekijöitä huomattavasti suurempi joukko uskovia nuoria valmennetaan koululaisten rinnallakulkijoiksi.

Näkyä tuotiin esiin Savon yhteyspäivässä 12. marraskuuta Juvalla.

– Opiskelijat voivat työskennellä esimerkiksi välituntivalvojina. He ovat ennen kaikkea koululaisten kavereita, uskovaisina nuorina heidän joukossaan, pastori Mikko Jokisaari avasi.

Savon koulutyömallissa ajatus on, että seurakunta valitsee koulutyöhön motivoituneita nuoria, jotka käyvät lähiopetusjakson Keuruulla Isossa Kirjassa. Sitten he palaavat kotiseurakuntaansa ja jatkavat opintoja etänä, samalla kun tekevät esimerkiksi avustavia tehtäviä kouluilla.

Valtakunnallinen mahdollisuus?

Helluntaiseurakuntien koulutyötä uuden mallin avulla on lähdetty viemään eteenpäin Iso Kirja -opiston kanssa. Siellä koulutyön kehittäminen nähdään tärkeänä, ja opisto alkaakin tarjota elokuussa aiheeseen liittyvää koulutusta.

– Olemme aloittamassa olemassa olevalla Team Action -formaatilla, jonka työssäoppimisjakso mahdollistaa keskittymisen erityisesti koulutyöhön. Koulutuksen aikana pystymme toteuttamaan pienempiä osioita vain tälle kohderyhmälle, jos se on  riittävän suuri, toteaa Iso Kirja -opiston vararehtori Markku Ojaniemi.

Ojaniemen mielestä Savon avaus on kiinnostava.

– Tällainen koulutyöhön painottuva toiminta tukee koulua opetussuunnitelman toteuttamisessa, vähentää koulukiusaamista ja edistää turvallisten verkostojen ja aikuiskontaktien rakentamista, hän mainitsee.

Savon helluntaiseurakuntien koulutyön kehittäjä Marjut Lindholm-Holopainen pitää nuorten rinnalle laskeutuvaa koulutyömallia valtakunnallisena mahdollisuutena.

– Näkymme on, että tämä toimintamalli ei jää vain Savon asiaksi, vaan leviää koko maahan, hän totesi Juvalla.

“Suunta on oikea”

Laajimmillaan ”Savon malli” toisi suomalaisten koulunuorten pariin kymmeniä tehtävään valmennettuja uskovia nuoria, jotka koulujen lisäksi voisivat antaa panoksensa koululaisten ja perheiden hyvinvoinnin eteen.

Ison Kirjan edustajat näkevätkin hyvänä, että opistolla on tilaisuus tarjota seurakunnille koulutusta, jossa valmennetaan kohtaamiseen perustuvan matalan byrokratian koulutyöntekijöitä.

– Suunta on mielestäni oikea. Seurakunnilla on huoli alueensa nuorista, ja Iso Kirja tuo oman osaamisensa kokonaisuuteen seurakuntien toiminnan toteuttamiseksi ja tueksi, Markku Ojaniemi kommentoi.

– Koulutyön kehittäminen on Isolle Kirjalle tärkeää, koska haluamme olla mukana kehittämässä ja tukemassa seurakuntien tekemää työtä sen kaikissa muodoissaan.


Ruut Ahonen, Jukka Ahonen

Jaa
Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan mukaan Aito Avioliitto ry:tä syrjittiin Educa-tapauksessa – useat uhkasivat boikotoida messuja, jos yhdistys osallistuu
Maahanmuuttajatyö vakiintumisvaiheessa – haasteena aidon monikulttuurisuuden saavuttaminen
Maailma mullistui – mitä nyt? Moni löytää poikkeuksellisesta vuodesta 2020 myös hyvää
Joulun hyvä uutinen
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!