Satavuotias Savonlinnan helluntaiseurakunta tavoittaa ihmisiä kotikaupungissaan ja maailmalla

Toivontuvassa syödään yhdessä ja jaetaan päivämääräruuan lisäksi elämän leipää. (Jouni Koskela)

On perjantaipäivä helluntaiseurakunnan rukoushuoneella Savonlinnan Tottinkadulla. Miesporukka päivittää urheilu-uutisia. Toisessa pöydässä rouvat juttelevat lapsenlapsistaan. Elämän leipääkin on tarjolla. Monelle kävijälle hengelliset asiat eivät ole arkipäivää, mutta täällä niiden äärelle hiljentyy lähes jokainen.

 

Tämä on Toivontupa, työmuoto, joka avaa helluntaiseurakunnan rukoushuoneen ovet sepposen selälleen kaupunkilaisille. Se on kuin olohuone, jossa nautitaan hyvästä seurasta, syödään yhdessä ja tehdään vapaaehtoistyötä. Mukaan saa vielä kassillisen päivämääräruokaa.

 

 

Siitä on sata vuotta, kun Savonlinnan helluntaiuskovat järjestäytyivät Eelim-seurakunnaksi pastori Väinö Pfalerin johdolla. Yhdysvalloista 1900-luvun alussa liikkeelle lähtenyt helluntaituli oli levinnyt vauhdikkaasti, Savonlinnaankin jo 1900-luvun toisella vuosikymmenellä.

 

Kaupungissa syntyi kodeissa kokoontuvia uskovien ryhmiä, jotka janosivat Hengen kosketusta. Vuonna 1920 oli aika järjestäytyä virallisesti seurakunnaksi.

Sataan vuoteen mahtuu monenlaista ­– kuten pieniä ja isoja kastetilaisuuksia. Perustamisvuonna 1920 kastettiin yhdessä tilaisuudessa 42 ihmistä.

 

On pidetty kotikokouksia, telttakokouksia, lastenleirejä ja pyhäkouluja. On ollut saarnaajia, evankelistoja, kitarakuoroja, lähetystyötä, nuorteniltoja ja Hengellisen laulukirjan lauluja. Rukoushuoneella on rakennettu ja remontoitu. Siellä on ylistetty ja pidetty rukouskokouksia.

 

 

Niin Savonlinnan kaupunki kuin helluntaiseurakuntakin näyttävät nyt erilaisilta kuin Pfalerin aikaan. Paikan nimikin on muuttunut ihan vain Savonlinlinnan helluntaiseurakunnaksi. Ytimessä on kuitenkin sama Jeesus, ja tänäänkin Kristus meissä on kirkkauden toivo Savonlinnassa ja kaikkialla maailmassa.

Lähetystyöntekijöiden kautta seurakunta on mukana Tansanian työssä ja kääntämässä raamattua suomensukuiselle ersämordvan kielelle.

 

Eri ihmisryhmiä tavoitetaan kotikaupungissakin. Jos ei olisi koronaa, perjantain Toivontuvan jälkeen voisi lauantaina sama paikka täyttyä lapsijoukosta, kun LastenLauantai kokoaisi kymmeniä lapsia toimintapisteiden ja parhaan sanoman äärelle. LastenLauantait alkoivat syksyllä 2016, ja niitä on järjestetty neljästi vuodessa. Kunhan korona hellittää, taas jatketaan.

 

Seurakunta juhlii syntymäpäiviään koronan katveessa. Nuorekas satavuotias katselee iloisesti menneeseen ja varsinkin tulevaan – ja lähettää onnittelutsempit ikätoverilleen Karhulaan ja terveiset nuoremmillekin.

 

 

Marja Koskela
45/2020

UutisetYksinäinen ja kolkko tunnelma odotti koleassa huoneessa koulupäivän päätteeksi.
ArviotEmil Anton: Kahden virran maa. Sivilisaation ja kristinuskon irakilainen tarina. Kirjapaja 2020. Nid. 287 s.Teologian tohtorin ja filosofian maisterin Emil Antonin...
KolumniIsän rooli ja isyyden ihanteet ovat aikojen saatossa muuttuneet. Onneksi niin. Menneinä vuosikymmeninä oli tärkeämpää olla kova työmies ja perheen elättäjä kuin osallistuva vanhempi. Nykyään tunni...
PääkirjoitusSuurimmalla osalla ihmisistä on tarve tuntea olevansa osa jotakin suurempaa kokonaisuutta. Tätä kutsutaan yhteenkuuluvuuden, yhteisöllisyyden tunteeksi. Sitä kuvastaa syvä me-henki. Sosiologisesti...
UutisetIrakilainen klaanijohtaja perheineen pelastui katseltuaan Avainmedian Al Hayat -kanavaa, Avainmedia uutisoi. Mies vihasi kristittyjä Irakin sodan takia. Raamattua hän piti väärennöksenä...
UutisetHelluntailainen demonologia on viime viikkoina saanut Suomessa mediahuomiota Sanna Urvaksen väitöstutkimuksen myötä. Tutkimuksessa tarkastellaan helluntailaisia käsityksiä ja ajatuksia s...
UutisetKajaanissa sijaitsevassa Rauhan Majatalossa aloitettiin marraskuun alussa intensiivinen rukous- ja hiljentymisjakso. Mukaan voi tulla lyhemmäksi tai pidemmäksi aikaa omatoimimajoittumisperiaatteel...
UutisetHelluntaikirkko ja Uskontojen uhrien tuki ry ovat käynnistäneet keskustelusarjan, jonka tavoitteena on lisätä seurakuntaelämän turvallisuutta helluntailiikkeessä.


Helluntaikirkon t...
UutisetOn perjantaipäivä helluntaiseurakunnan rukoushuoneella Savonlinnan Tottinkadulla. Miesporukka päivittää urheilu-uutisia. Toisessa pöydässä rouvat juttelevat lapsenlapsistaan. Elämän leipääkin on t...
Kansainvälisen järjestön evankelistaohjelmassa opiskeleva Matias Toivainen: ”Missio-evankelioinnissakin voidaan saavuttaa uusia alueita”
Maahanmuuttajatyö vakiintumisvaiheessa – haasteena aidon monikulttuurisuuden saavuttaminen
Maailma mullistui – mitä nyt? Moni löytää poikkeuksellisesta vuodesta 2020 myös hyvää
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!