Tiistai 19. tammikuuta.
Nimipäivää viettää Heikki, Henrik, Henrikki
Julkaistu 23.1.2017 13:08

Sabatin tie pimeydestä valkeuteen

Irakilainen turvapaikanhakija Sabah päätyi Kauhavan helluntaiseurakuntaan, jonka keskellä hän on kokenut suuria Jumalan ihmeitä. Kuva: Janne Lahti”Aseta moskeijaan pommi tai sinä ja perheesi kuolette!” Se oli Milishia-terroristien vaatimus irakilaiselle Sabahille. Nuori perheenisä kieltäytyi. Sen seurauksena terroristit kaappasivat Sabahin pienen pojan ja pitivät tätä vankina yhden päivän. Lapsi sairastui järkytyksestä ja kuoli.

Uhkaukset lisääntyivät. Tilanne muuttui lopulta niin vaikeaksi, että Sabah päätti paeta maasta. Hän aloitti pitkän pakomatkansa Suomeen – ja tietämättään myös Jeesuksen luo.

Kristittyjen käytös yllättää

– Ystäväni varoittivat lähtemästä Eurooppaan ja sanoivat, että kristityt vihaavat muslimeja ja tappavat heidät, Sabah muistelee.

Pitkään jatkuneen sunnien ja shiiojen sisällissodan sekä Milishia- ja Isis-terroristijärjestöjen tuoman kaaoksen takia tilanne Irakissa oli kuitenkin niin mahdoton, ettei maahan voinut enää jäädä.

– Minulla ei ollut muita vaihtoehtoja kuin kuolema Irakissa tai lähtö Eurooppaan. Ajattelin, että Euroopassa on kuitenkin laki, joka suojelee minua kristityiltä.

Sabah päätti ostaa lentolipun Turkkiin. Hän ylitti meren salakuljettajien avulla ja saapui Kreikkaan. Siellä häntä kohtasi yllätys.

– Meitä vastaan tuli ihmisiä kantaen laukkuja. Ajattelin, että nämä ovat nyt niitä kristittyjä, ja he ovat tulleet tappamaan meidät. Varmaan heillä on laukuissaan veitsiä ja aseita.

Kun kristityt tulivat pakolaisten luokse, he avasivat laukkunsa, ja yllättäen ne olivatkin täynnä ruokaa, juomaa, vaatteita ja lääkkeitä.

– Kysyin eräältä naiselta, onko hän kristitty ja vihaako hän muslimeja. Silloin hän avasi Raamatustaan Luukkaan evankeliumin kuudennen luvun jakeet 27–28: ”Mutta teille jotka kuulette, minä sanon: rakastakaa vihollisianne, tehkää hyvää niille, jotka teitä vihaavat. Siunatkaa niitä, jotka teitä kiroavat, rukoilkaa niiden edestä, jotka teitä parjaavat.”

Myös Itävallassa ja Saksassa Sabah kohtasi samanlaisen kohtelun. Kirkot avattiin pakolaisille ja heille tarjottiin ruokaa, yösija, vaatteita ja terveydenhoitoa. Ruotsissa kristityt jopa lähtivät kodeistaan ja tarjosivat ne pakolaisten käyttöön, jotta nämä saivat levätä. Missä siis olivat ne kristityt, jotka vihasivat muslimeja? Sabah ihmetteli.

Hän arveli löytävänsä kristittyjä vihaavat muslimit Suomesta, mutta toisin kävi.

Reilu vuosi sitten 35-vuotias turvapaikanhakija saapui Kauhavan vastaanottokeskukseen. Paikallisessa helluntaiseurakunnassa pakolaiset otettiin vastaan ystävällisesti hymyillen, ja ihmiset sielläkin puhuivat rauhasta ja rakkaudesta, joka löytyy Raamatusta.

Ihmeet alkavat

Sabah alkoi vierailla ahkerasti Kauhavan helluntaiseurakunnassa.

– Osallistuin jokaiseen kokoukseen ja ihmettelin seurakunnan ilmapiiriä. Ihmiset siellä rakastivat ja auttoivat toisiaan ja rukoilivat toistensa puolesta. Sydämeni tuli riippuvaiseksi helluntaiseurakunnasta, mies kertoo.

Seurakunnan ystävällinen ilmapiiri ei ollut Sabahille ainoa ihmettelyn aihe. Eräänä yönä hän näki myös erikoisen näyn.

– Siinä luokseni tuli valkoisiin pukeutunut mies. Hänen kasvonsa olivat valoa ja silmänsä kuin tähdet. Mies ojensi kätensä ja sanoi: ”Minä rakastan sinua. Haluan pelastaa sinut. Tule kanssani.” Kun kysyin mieheltä, kuka hän oli, hän ei vastannut.

Sabahin käsi oli murtunut urheiluvamman takia, eikä hän pystynyt nostamaan sitä ylös.

– Sanoin miehelle, että en pysty antamaan sinulle kättäni, sillä se on kipeä. Silloin hän kosketti kättäni ja silitti sitä. Ja sitten hän lähti.

Herättyään Sabah pelkäsi kovasti. Hän mietti, kuka tämä valkoisiin pukeutunut mies oikein oli. Vielä enemmän Sabah hämmästyi huomatessaan, että hän pystyi nyt nostamaan kätensä ylös.

– Käteni oli parantunut täysin. Siinä ei ollut enää mitään vikaa!

Seurakunnan pastori selitti Sabahille, että tämän näyssä kohtaama mies oli ollut Jeesus.

– Hän rakastaa sinua. Ja hän halusi antaa sinulle selvän todisteen, joten hän tuli luoksesi näyssä, pastori sanoi.

Myöhemmin seurakuntaan vierailulle tullut pastori johdatti Sabahin uskon tielle.

”Jeesus astui sydämeeni”

Kun irakilaismies sai käsiinsä arabiankielisen Raamatun, hän löysi sieltä totuuden. Hän ymmärsi, että Jeesus oli kuollut puolestamme, jotta voisimme saada yhteyden Jumalaan.

– Minä uskoin Herraan Jeesukseen sydämessäni, en vain kielelläni. Ja Jeesus otti pois kaikki taakat, jotka painoivat minua. Jeesus sanookin: ”Tulkaa minun tyköni kaikki työtätekevät ja raskautetut, niin minä annan teille levon” (Matt. 11:28).
 
Nyt Kauhavalle tullut turvapaikanhakija on vapaa ja iloinen mies.

– Jeesus astui sydämeeni ja otti sieltä pois vihan ja kaiken väärän. Hän antoi tilalle rakkauden, rauhan ja tyyneyden – rakkauden jopa vihollisia kohtaan, Sabah iloitsee.

Mies kokee, että hänen sydämessään asuu nyt rakkaus kaikkia ihmisiä kohtaan. Ja hän sanoo uskovansa Herraan Jeesukseen todellisella uskolla.

Tuoreena kristittynä Sabah siteeraa Matteuksen evankeliumin jaetta: ”Jos teillä olisi uskoa sinapinsiemenen verran, niin te voisitte sanoa tälle vuorelle: Siirry täältä tuonne, ja se siirtyisi, eikä mikään olisi teille mahdotonta.” (Matt. 17:20.)

Sabahin tultua Suomeen hänen äitinsä sairastui vakavasti ja makasi miehen kertoman mukaan jo sairaalassa kliinisesti kuolleena. Sabah kuitenkin toivoi, että Jeesus herättäisi hänet. Niinpä seurakunta rukoili hänen äitinsä puolesta.

Sabah halusi tietää, voiko hän itsekin rukoilla, ja pastori neuvoi häntä siinä. Mies vietti yön rukoillen äitinsä puolesta. Aamulla hänen puhelimensa soi, ja soittaja oli äiti. Sabahin mukaan tämä oli herännyt eloon!

Uutta elämää, ihmeitä – ja pitkää odotusta

Sabah näki Jumalan toimivan konkreettisesti elämässään. Hän halusi ottaa uskovien kasteen ja liittyi Kauhavan helluntaiseurakuntaan. Pian hän sai myös kutsun julistaa evankeliumia ja alkoi voittaa toisia pakolaisia Herralle. Ja rukousvastaukset seurasivat toisiaan.

Kerran Sabahin vaimo oli sairaalassa ja lapset yksin kotona eristyksissä maaseudulla. Irakissa sähköä annetaan vain kaksi tuntia vuorokaudessa, ja kun sähköt katkeavat, laskeutuu säkkipimeä. Niin kävi nytkin.

– Silloin 12-vuotias tyttäreni soitti ja sanoi heidän pelkäävän hirvittävästi, Sabah kertoo.

Hän neuvoi lastaan rukoilemaan Jeesuksen nimessä. Tytär teki niin, ja yhtäkkiä taloon tuli valkeus ilman, että olisi ollut kysymys luonnollisesta valosta.

Sabahin koko perhe tuli uskoon. Ja viikkoa ennen sodan syttymistä Sabah sai siirrettyä perheensä turvaan Turkin puolelle.

– Kristittyjen tilanne Irakissa on äärimmäisen vaikea. Jos heidät palautetaan, he saavat heti joko kuolemantuomion tai 25 vuotta vankeutta, Sabah kertoo.

Itse hän odottaa edelleen turvapaikkapäätöstä ja perheensä yhdistämistä. Ja hän luottaa Herraan, jolla on suunnitelma jokaisen elämälle.


Anne Sirén, Leevi Launonen

Jaa
Usko, rukous ja läheiset auttavat pastoreita jaksamaan poikkeustilanteessa
Maahanmuuttajatyö vakiintumisvaiheessa – haasteena aidon monikulttuurisuuden saavuttaminen
Maailma mullistui – mitä nyt? Moni löytää poikkeuksellisesta vuodesta 2020 myös hyvää
Joulun hyvä uutinen
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!