Ruokajakelu pyörii myös joulunpyhinä

Esteri Silvolan onnenpäivä. Vihdoin arpaonni suosi ja hän sai täyden ruokakassin lisäksi sacherkakun kotiinviemisiksi. Kuva: Tanja Katajisto

Nokian helluntaiseurakunnan alakerrassa käy kova kuhina tiistaisin ja perjantaisin kymmeneltä aamulla, kun jaossa on ruokakaupoilta saatuja, päiväyksen ylittäneitä elintarvikkeita. Jokainen saa tullessaan vuoronumeron, ja jono muodostuu arvottujen numeroiden perusteella. Vuoroaan voi odottaa sisällä lämpimässä.

 

Pöydät ovat täynnä leipiä, vihanneksia, hedelmiä, maitotuotteita, lihaa, eineksiä ja valmisruokia. Lähes kaikki kelpaa, ainoastaan salaatteja ja leipiä jää yli. Kuivuneet leivät toimitetaan hevostallille Pirkkalaan.

 

Suoraa ruokajakelua on toteutettu nyt kolme vuotta. Eläkkeellä oleva Tarmo Valkama  kiertää Ari Ruutin kanssa lähes joka päivä yhdeksän ruokakauppaa ja kerää päiväyksen ylittäneitä elintarvikkeita. Viimeisin kuorma kaartaa pihaan aina yhdeksältä vähän ennen jakelun alkua. Näissä erissä ovat yleensä pakasteet ja lihat.

 

– Ruuan hakuun ei tule katkoksia edes joulunpyhinä. Sen verran vapaaehtoisia on mukana, että pieniä lomia pystyy pitämään, Valkama kertoo.

 

– Olemme saaneet ovikoodit markettien takahuoneisiin, joista pääsemme vaivattomasti hakemaan päivän erät. Luottamus on syntynyt puolin ja toisin. Olemme Nokialla ainoat, joille kaupat luovuttavat poisheitettävät elintarvikkeensa. Tänä syksynä saimme myös lahjoituksena Raision tehtaalta 11 000 kiloa mannaryynejä ja tuhansia kiloja kaurahiutaleita.

 

 

Täytekakkua ja elämän leipää

Seurakunta aloitti toiminnan viisitoista vuotta sitten työttömien ruokailulla, jossa kävi paljon väkeä. Tarmo Valkama sanoo nykyisen tavan olevan siinä mielessä parempi, että ruokaa saa vietyä kotiin ja määrällä pärjää pidempään. Yksi ateria ei pidä nälkää pitkään.

 

Ihmiset tulevat hyvin monenlaisista taustoista, ja viikoittain kävijöitä on kolmatta sataa. Valkama mainitsee, että erityisesti leskeksi jääneet eläkeläisrouvat ovat huonossa asemassa nykypäivän Suomessa.

 

– Pieni eläke ei millään riitä, kun siitä maksetaan asuminen ja muut pakolliset kulut. Eläkeläisistä muodostuu iso osa meillä käyvistä, Valkama toteaa.

 

Lähes joka kerta joltakin kaupalta tulee täytekakku, joka arvotaan kaikkien vuoronumeron saaneiden kesken. Tällä kertaa Esteri Silvolaa onnistaa, ja hän pääsee nauttimaan sacherkakkua päiväkahvin kanssa.

 

– Olen tästä tosi onnellinen. Aiemmin on liipannut tosi läheltä, mutta nyt osui minun kohdalleni, Silvola iloitsee.

 

Hän kertoo käyneensä ruokajakelussa jo pitkään ja kertoo osallistuneensa myös joihinkin seurakunnan tilaisuuksiin.

 

Tarmo Valkaman mukaan monia seurakuntaan kuulumattomia on alkanut tulla jumalanpalveluksiin.

 

– Järjestämme pian tutustumisillan, johon kutsumme täällä kävijöitä. Kultalyhde-lehti jaetaan joulun alla kaikille halukkaille. Evankeliumi on esillä aina jollain muotoa, vaikkei täällä saarnoja pidetäkään, Valkama sanoo.

 

 

Kaupunginjohtaja tuli kylään

Hyvien tekojen vaikutus on alkanut näkyä myös ympäristöön. Seurakunnalla on hyvät yhteydet kaupungin johtoon ja TE-keskukseen.

 

TE-keskuksen tuen avulla on kyetty palkkaamaan työhön mukaan vaikeasti työllistyviä. Tukea on myönnetty myös toimistotehtäviin ja pastoraaliseen seurakuntatyöhön.

 

Nokian kaupunginjohtaja otti taannoin yhteyttä ja kävi tutustumassa ruokajakeluun, josta oli kuullut paljon hyvää. Myös TE-keskukselta käytiin vierailemassa. He olivat mielissään, että on paikkoja, joihin pitkäaikaistyöttömiä otetaan töihin.

 

– Kaupunginjohtaja kiitteli kovasti meitä ja tarjoutui auttamaan antamalla esimerkiksi kuorma-autoa käyttöömme, Valkama sanoo.

 

Myös seurakuntalaiset ovat aktivoituneet, ja moni on mukana taloudellisella panoksellaan. Polttoainekustannukset pystytään pitkälle kattamaan lahjoituksilla.

 

 

Tanja Katajisto

 
49/2017

TeemaIslamin mullan alta nousee paljon pieniä taimia. Jos meillä on hengellinen ilta, puolikuun maissa on vasta aamu.
TeemaLähi-idän kristityistä puhuttaessa tulee melko nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista ja lujista sukusiteistä juontava ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin, kun to...
TeemaTuleva maailmanlaajuinen verkosto tähtää uskon ja lähetysvastuun kasvuun.
TeemaUskoon tulleiden ja potentiaalisten johtajien omankieliset tilaisuudet vastaavat kristillisen arabiyhteisön tarpeisiin Suomessa.
UutisetGideon-järjestö on omistautunut jakamaan Jumalan sanaa.
PääkirjoitusOlemme jo lähellä joulunaikaa. Näihin päiviin liittyy paljon ihmisten kohtaamisia ja keskinäistä yhteyttä. Yrityksissä järjestetään yhteisiä tapahtumia, joissa pyritään huomioimaan firman...
Miten onSuomessa hiljattain voimaan astunut varhaiskasvatuslaki ei enää tunne uskontokasvatusta. Monet päiväkodit ovat tulkinneet tämän merkitsevän sitä, etteivät ne enää tee yhteistyötä seuraku...
UutisetIslamin hylkääminen voi olla hengenvaarallista myös Suomessa.
UutisetHelsingin Tieteiden talolla saattoi saada 21. marraskuuta valaisevan läpileikkauksen siihen, missä mennään evankelis-luterilaisen kirkon avioliittokeskustelussa, kun Kirkon tutkimuskesku...
UutisetSuomen Pipliaseura aloittaa alkuvuodesta 2018 Uuden testamentin uudelleen suomentamisen. Teksti käännetään alkukielestä suoraan mobiilikäyttäjille.


– Käännös ei korvaa aie...
UutisetRV-TV:ssä pohdittiin, miksi vapaakristityt eivät ole kokeneet uskonpuhdistuksen juhlavuotta yhtä läheisenä itselleen kuin luterilaiset.
UutisetIso Kirja ry:n johtaja Marko Halttunen on myös musiikkimies, jonka Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi säveltämä Pro Patria -rukouslaulu on saanut suuren suosion.

...
UutisetKansanedustaja Antero Laukkanen (kd) on esittänyt eduskunnan puhemiehelle kirjallisen kysymyksen, jossa hän tuo julki huolensa uskonnonvapauden toteutumisesta varhaiskasvatuksessa.
...
UutisetNokialla työttömien ruokailuina alkanut toiminta tavoittaa nykyään paljon pienituloisia eläkeläisnaisia.
UutisetFida Internationalin Jordanian tiimi järjesti kaksipäiväisen koulutuksen marraskuun alussa Ammanissa Jordanian sosiaaliministeriön virkamiehille. Kouluttajana toimi Fidan aluejohtaja Ari...
UutisetEnglannin anglikaaninen kirkko ei lähtökohtaisesti vihi aiemmin eronneita. Asia nousi esille viime viikolla prinssi Harryn kihlauduttua näyttelijä Meghan Marklen kanssa. Markle on eronnu...
MuutLähetystyöntekijä Reijo Blommendahlin elämästä kertova uutuuskirja pitää sisällään monenmoista. Se on kertomus kasvusta, seikkailuista, hengellisistä voitoista ja evankeliumin leviämisest...
Kolumni”Suomi voisi jo päästä yli sota-ajasta eikä aina rypeä siinä tuskassa tai syyttää sitä ongelmista”, sanoi radiotoimittaja kymmenisen vuotta sitten. Vuodet vierivät, sanat jäivät ja olen pal...
MuutKirkkojen kanssakäyminen on kuin urheilukerho, jossa yhdet haluavat pelata lentopalloa, toiset jalkapalloa ja kolmannet korista.
MuutHelluntailaista naisjohtajuuskeskustelua analysoinut teologian opiskelija näkee keskustelun osana liikkeen laajempaa murrosvaihetta.
MuutPostimaksujen, painokustannusten ja paperin hinnan jatkuva nousu pakottaa myös Aikamediaa monien vuosien jälkeen tuotteiden hinnantarkistuksiin. Tämä merkitsee joitakin muutoksia aikaisempiin käytänte...
ArtikkelitRaamattu ei anna täsmällisiä ohjeita siitä, miten seurakunnan varoja tulisi hallita tai miten seurakunnan johtorakenne pitäisi järjestää. Seurakunta on aina Jumalan seurakunta. Yhtä selvä...
MuutMarjaana Keränen kävi kasteella seitsemän vuotta sitten. Uskoon hän tuli jo teini-iässä rippileirillä.
PikavisiittiMilka Myllynen rentoutuu hyvän kirjan ja teekupin kanssa sohvalle hautautuneena.
MuutPirjo Ketola tuli uskoon kirkkoherranvirastossa (Sana 47/17).


– Tajusin, että Jeesukseen uskovilla oli jotain, mitä minulta puuttui. Kun en muutakaan keksinyt, otin yhteyttä...
Mielipide”Soittakaa, soittakaa, lahjoittakaa... rahaa...rahaa!”


Katson sekavin miettein telkkarista pursuavaa Nenäpäivän show´ta. Uskovatko ihmiset todella pelastavansa maailman lah...
MielipideKatselin ja kuuntelin Yle TV2:n Nenäpäivää perjantaina 10. marraskuuta. Minulla oli tilaisuus seurata kello 21.30 alkaen vain lähetyksen loppuosaa, jossa Yle TV1:n Puoli seitsemän -ohjel...
MielipideKiitos Niilo Mäenpäälle ja Vladimir Klimenkolle Nenäpäivän tvshow´ta koskeneesta palautteesta.


Tv-showsta, sen esiintyjistä, musiikista, sketseistä, juonnoista ja avustusj...
MielipideOpetuskirjoituksessaan ”Psalmit käsittelevät elämän kipukohtia” (RV 45) Sara Saarela hoitaa Jumalan sanalla lukijansa sielua. Lämmin kiitos hänelle ja Ristin Voitolle monipuolisista opetu...
MuutIda Bois toteuttaa rinnalla kulkijan kutsumustaan niin musiikintekijänä kuin työssään Samarialla.
Suomen sananvapaustapausta seurataan
Simon Kyreneläinen taas lavalle
KAN ry:n kuntoutusohjaajalle yli viiden vuoden tuomio huumausainerikoksista
Saavuttavan työn resepti 2020-luvulla poikkeaa takavuosista
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!