Romanitausta ei ole este paimenuudelle

Sari ja Mertsi Roth iloitsevat siitä, että seurakunnan pyhäkoulutyö on saanut siivet alleen. Sari on yksi pyhäkoulunopettajista. Kuva: Pekka Jokinen
Viime lokakuusta lähtien Keski-Espoon Lähiseurakunnan pääpaimenen tehtäviä hoitanut   Mertsi Roth, 40, on onnellisen näköinen mies. Kenen tahansa on helppo lähestyä häntä.

Johtuneeko välittömyys romanijuurista?

– Olen sillä paikalla, johon koen Jumalan asettaneen minut, Roth sanoo.

Ennen seurakunnanjohtajaksi nimittämistä hän oli yksi seurakunnan vanhimmiston jäsenistä, joten 56-jäsenisen yhteisön asiat ja johtotehtävät olivat jo ehtineet tulla tutuiksi. Tämän ohessa hän toimii vierailevana puhujana helluntailiikkeen piirissä.

Työssään tarvitsemiaan valmiuksia Roth on hankkinut suorittamalla kaksivuotisen seurakuntatyöntekijäntutkinnon Suomen Vapaakirkon alaisessa Suomen teologisessa opistossa Hangossa.

Romanitausta pelkästään myönteinen asia

Keski-Espoon Lähiseurakunnan edellisen johtajan Kari Lahtisen jäätyä eläkkeelle vuonna 2014 seurakuntaa johti noin vuoden ajan vanhimmisto, johon kuuluivat Rothin lisäksi Marko Kolehmainen ja Jouni Takanen.

– Tarvitsimme uuden paimenen.  Rukoilimme seurakunnassa asian puolesta ja päädyimme tämän jälkeen Mertsiin, Takanen kertoo.

Takasen ja Kolehmaisen mielestä Rothin nimitys oli luonteva ratkaisu.

– Mertsi on toiminut aikaisemmin jo vuosia seurakunnassamme, ja asiat ovat tulleet hyvin hoidetuiksi. Hänen romanitaustallaan ei ole muuta merkitystä kuin se myönteinen seikka, että hän ymmärtää eri kulttuureista tulleita henkilöitä ja tulee hyvin toimeen kaikkien ihmisten kanssa. Hän on todellinen sillanrakentaja, Takanen toteaa.

– Koen, että Jumala on antanut Mertsille ne avut, jotka seurakunnan paimen tarvitsee. Hän on Pyhällä Hengellä täyttynyt sananpalvelija, jonka elämä on kunnossa, Kolehmainen lisää.

Tekemisen meininki

Roth on johtanut seurakuntaa vasta muutamia kuukausia, mutta niiden aikana toiminta on mennyt eteenpäin.

– Pyhäkoulutoiminta on saatu uudelleen käyntiin, ja yhteistyö kristillisen avustusjärjestö Mannaapu ry:n kanssa on tehostunut. Lisäksi keväällä saatuja uusia tiloja on kunnostettu, Kolehmainen luettelee. Seurakunnan jäsenet ovat myös tyytyväisiä uuteen paimeneensa.

Seurakunnan toimintaan on saatu lisää puhtia. Rothia pidetään asiantuntevana ja innostavana raamatunopettajana. Myös hänen halunsa tarttua toimeen ripeästi saa kiitosta, samoin hänen taitonsa ”remonttireiskana”.

– Vasara ja naulat pysyvät Mertsin käsissä. Hän esimerkiksi kiinnitti pyhäkoululuokassa hyllyt ja auttoi monin tavoin uusien tilojen remontissa, seurakunnan pyhäkoulutyöstä vastaava Seija Leppänen iloitsee.

Seurakunnan miesten piiriä vetävä Henrik Ahlström lisää paimenen ansiolistaan vielä yhden käytännön seikan:

– Mertsi on pistämätön tietokonehommissa.

– Lisäksi Mertsi on ollut usein apuna miesten piirissä jakaen Sanaa, keskustellen ja rukoillen miesten kanssa.

Pyhän Hengen ilmapiiri

Tuore seurakunnanjohtaja on kiitollinen siitä, että yhteisö kannustaa ja tukee häntä myös rukouksin.

– Seurakunta on ottanut minut omakseen. Täällä on helppo tehdä työtä yhdessä muiden kanssa, meillä on hyvä ilmapiiri, Roth toteaa.

Hän kertoo olleensa uskossa 13 vuotta. Melkein koko tuon ajan hän on ollut innokas viemään evankeliumia eteenpäin.

– Pyhän Hengen avulla voimme olla levittämässä Jumalan Sanaa mahdollisimman monille.

Roth odottaakin, että Pyhä Henki vaikuttaisi entistä enemmän seurakunnassa.

– Herätys on ilmapiiri. Oikein kaipaan sitä, että Jumala pääsee meitä virittämään.

Roth toivoo myös nuorisotyön alkamista.

– Olen erittäin kiitollinen etenkin seurakuntamme entiselle johtajalle Kari Lahtiselle. Kokeneen paimenen rinnalla oli hyvä kasvaa ja oppia. Hän on edelleen yksi niistä henkilöistä, joilta saan kysellä neuvoja tarvittaessa.

Myös muiden helluntaiseurakuntien johtajat ovat kannustaneet ja tukeneet Rothia uudessa tehtävässä.

Perheen tuki

Rothin perheeseen kuuluvat Sari-puolison lisäksi 20-vuotiaat kaksoset Tino ja Melissa sekä sijaislapset, 9-vuotias tyttö ja 8-vuotias poika. Koko perhe on iloinen perheenpään nimityksestä. Aluksi Sari Roth tunsi kuitenkin sisimmässään pakokauhua.

– Kipuilin omalta osaltani ja mietin, mitä minulta odotetaan. Vastuu pelotti.

Hän kuitenkin koki, että uuden tehtävän vastaanottaminen pastorin puolisona on Jumalan tahto. Lisäksi seurakunta oli jo tuttu ennestään.

– Niinpä riisuin ennakkoasenteet. Autan siinä, missä osaan ja kykenen. Olen oma itseni, Sari Roth toteaa.

Seurakunnassa hänellä on nykyään monia tehtäviä, kuten esimerkiksi pyhäkoulunopettajana ja joskus tilaisuuksien juontajana toimiminen. Myös seurakunnan tilojen siivoaminen on tuttua puuhaa.

– Seurakuntalaisten tuki on helpottanut sopeutumistani, Sari Roth kiittelee.


Mirjami Asikainen

Syrjintää esiintyy seurakunnissakin yhä

Siitä huolimatta, että helluntaiseurakunnissa romaneja on monenlaisissa vastuutehtävissä, seurakunnissa esiintyy edelleen myös syrjintää.

– Vaikka itse en ole kokenut eriarvoisuutta, niin tiedän useita tapauksia, joissa romanitaustainen henkilö on kokenut olevansa seurakunnassa eriarvoisessa asemassa valtaväestöön nähden, Keski-Espoon Lähiseurakunnan seurakunnanjohtaja Mertsi Roth huomauttaa.

Yhteiskunnassa romanit voivat joutua syrjinnän kohteiksi esimerkiksi kauppaliikkeissä. Tämä kävi viimeksi ilmi Oikeusministeriön maaliskuun alussa julkistamasta selvityksestä. Myös Roth ja hänen puolisonsa Sari Roth ovat joutuneet muutaman kerran kauppaliikkeen vartijan epäasiallisen käytöksen kohteiksi.

– Lapsuudessani pienellä paikkakunnalla sain tuntea olevani erilainen. Nyt sitä nimitettäisiin syrjinnäksi, Mertsi Roth muistelee.


14/2016

UutisetMoni käyttää useita raamatunkäännöksiä rinnakkain, mutta joillekin yksi on yli muiden.
MuutSari Weckrothin historialliset romaanit sijoittuvat antiikin Roomaan ja Kreikkaan alkuseurakunnan aikana.

– Esikoisteostani valmistellessani olin luonut keskeiset henkilöhahmot mutta aika ja pa...
UutisetMaamme helluntaiseurakunnissa on tällä hetkellä kymmenkunta romanitaustaista seurakunnanjohtajaa.
MuutHelluntaiseurakunta Fila Helsinki järjesti pääsiäistilaisuutensa rokkibaari Bar Loosessa (hs.fi 27.3.).

”Haluamme, että kirkkoon tullessa ei astu ikään kuin toiseen maailmaan. Monille Loose on...
PikavisiittiSatakuntalainen kirjailija, koulutyöntekijä, kansalaissodan asiantuntija ja rutikuivan huumorin mestari Jukka Mäkinen rakastaa puhua puuta heinää.

Me satakuntalaiset olemme tunteitamme hyvin av...
PuheenaiheKun Anniina Jakonen oli allekirjoittanut kustannussopimuksen, hän lähetti miehelleen tekstiviestin ja pysähtyi kotimatkalla Petäjäveden Kyläseppään kaakaolle.

– Vanha kansa sanoisi, että kyllä...
PuheenaiheAikamedia Oy:n edeltäjä Ristin Voitto ry aloitti kirjankustantamisen vuonna 1926. Tässä katsaus vuosikymmeniin.


1926
Kustannusyhtiö Ristin Voitto ry rekisteröitiin. Aiemmin helluntaiherä...
MuutLaulaja-lauluntekijä haluaa musiikillaan rohkaista kanssakulkijoitaan.
MuutRaumalainen kirjailija ja kääntäjä Tapio Koivukari (s. 1959) tunnetaan varsinkin länsirannikon ja Selkämeren saaristolaiskuvauksista sekä islantilaisten teosten suomennoksista. Uutuusromaanissaa...
MuutVapaa-ajattelua saatetaan pitää älyllisenä, humanistisena ja järkiperäisenä tapana ajatella. Sen vastakohtana voidaan harhaanjohtavasti nähdä Jumalaan uskovat vähä-älyisempinä ja sokeaan uskontosidonn...
ArtikkelitParhaat kirjalliset lähteet kristinuskon päähenkilöstä ovat Raamatun neljä evankeliumia. Hänestä jäi kuitenkin mainintoja myös juutalaisiin ja kreikkalais-roomalaisiin teksteihin.
KolumniAika kultaa muistot. Ehkä sen vuoksi on erityisen helppoa ihastella menneitä ihmisiä, saavutuksia ja tapahtumia.

1500-luvulla elänyt suomen kirjakielen luoja Mikael Agricola teki suururakan kää...
MielipideLuokitellaanko nyt kaikki Euroopassa kiertelevät ihmiset pakolaisiksi? Ja olemmeko me – niin rikkaat kuin köyhätkin suomalaiset – siinä tapauksessa velvollisia auttamaan heitä kaikin mahdollisin tavoi...
MielipideSuomalaisen maataloustuottajan osuus leivän hinnasta on vaivaiset neljä prosenttia. Jokin on pahasti silloin pielessä. Teollisuuden osuus leivän hinnasta on 54 prosenttia ja kaupan osuus 30 prosentin...
MielipideSuomen helluntailiike omaksui syntyessään Raamatusta nousevia nimiä paikallisseurakuntien nimiksi. Niinpä minunkin ”kotikirkkoni” oli jo lapsuudessa läheiseksi tullut Betania. Lähdimme 1950-luvulla ai...
MielipideYmmärrän hyvin Kari Hokkasen mielipidekirjoituksessaan esiin tuoman perinteisen näkemyksen miehen hengellisestä johtajuudesta (RV 13). Raamatussa naisen hengellinen johtajuus on enemmän poikkeus kuin...
UutisetKiinan Kommunistinen puolue yritti tuhota kristinuskon, mutta nyt maassa on enemmän kristittyjä kuin kommunisteja, uutisoi BBC.

Uutistoimiston mukaan Kiinan maanalainen kirkko kasvaa nopeasti,...
UutisetTuoreen mielipidetutkimuksen mukaan maailman katolilaisten päämies paavi Franciscus on suositumpi kuin kukaan maailman poliittinen johtaja, jopa ateistien keskuudessa.

WIN/Gallup International...
UutisetMonet kansainväliset kristityt johtajat ovat tuominneet Pakistanin Lahoressa pääsiäissunnuntaina tapahtuneen itsemurhaiskun, jossa kuoli yli 70 ja haavoittui yli 300 ihmistä.

Uhrien joukossa ol...
UutisetSuomalaislähetit iloitsevat uusista uskovista Cocentainan kaupungissa Espanjan itäreunalla.
UutisetKansanedustaja Juho Eerola (ps) esitti sisäministeri Petteri Orpolle (kok) kirjallisen kysymyksen, jossa kysyttiin hallituksen suhtautumisesta kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden pakolaisten pii...
UutisetHe järjestettävän Empowered21-konferenssin odotetaan kokoavan Lontooseen tuhansia helluntailaisia ja karismaattisia kristittyjä eri kirkkokunnista eri puolilta maanosaa.

Euroopan ensimmäisen a...
UutisetUskonnolliseen väkivaltaan perehtyneen Olli-Pekka Vainion mukaan jännitys ja kunnianhimo houkuttelevat nuoria miehiä pyhään sotaan.
UutisetLyypekissä Saksassa sijaitseva Merimieskirkon Suomi-koti sulkee ovensa lopullisesti heinäkuun alussa. Suomi-koti on ollut auki viime aikoina vain viikonloppuisin.

Kotimaa24.fi:n mukaan syy Lyyp...
UutisetHelsinkiläinen Fila-seurakunta järjesti pääsiäissunnuntaina jumalanpalveluksen Loose-baarissa Annankadulla. Jumalanpalvelus normaalisti DJ’den ja rock-yhtyeiden esiintymispaikaksi mielletyssä Loosessa...
UutisetVivamon loma- ja kurssikeskus täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Keskuksen historia alkoi jo tsaarinaikana vuonna 1916, kun paroni Cronsted myi tilan aktiivikristitylle Karin af Björkestenille. Alkuaikoi...
Uutiset14-henkinen helluntaiseurakunta tekee lapsityötä hämmästyttävän isolla vaihteella.
UutisetAikamedian Keravan toimipiste on vaihtanut osoitetta.
Miten onMuutamat avustusjärjestöt kuten Suomen Punainen Risti ja Kirkon Ulkomaanapu kertovat valtion kehitysyhteistyöleikkausten ja toisaalta rasistisen puheen lisääntymisen auttaneen kansalaiskeräyksiä, ja r...
PääkirjoitusSuomen Helluntaiherätyksen kustannustalo Aikamedia viettää tänä vuonna toimintansa 90. juhlavuotta. Monen vuosikymmenen mittainen historia tarkoittaa tuhansia uusia nimikkeitä ja satojatuhansia niteit...
PuheenaiheKai Takkulan tehtäväksi on muodostunut tarjota välineitä Jumalan sanan tutkimiseen jokaiselle uskovalle.
Yhdysvalloissa korona toi kokoussurffailua ja seurakunnasta etääntymistä – tutkimuksen mukaan nettijumalanpalveluksiin osallistumisessa näkyy selvä ikäryhmien välinen ero
”Kaikki alkaa nyt alusta” – Petri Kosonen on sujut sen kanssa, että monet Suomessa mieltävät hänet ”vain” ylistyksenjohtajaksi
Vähän erilainen leiri
Kristityksi kääntynyt teinipoika surmattiin Intiassa
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!