Ristiriitainen Trump sai evankelisten kristittyjen sydämet puolelleen

Donald Trump on kannustanut kristittyjä vaikuttamaan amerikkalaisessa yhteiskunnassa nykyistä vahvemmin. Hänen omaa raamatuntuntemustaan kuvaillaan heikoksi, eikä hän henkilökohtaisen elämäntapansa puolesta ole nauttinut kristillisten piirien arvostusta. Kuva: ShutterstockKaikkihan me olemme syntisiä, aivan jokainen, kristillisen Liberty Universityn johtaja Jerry Fallwell puolusti kristittyjen Donald Trumpin kannattajien ajatuksia Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa hieman ennen viime viikon äänestystä.

– Meillä ei koskaan tule olemaan täydellistä ehdokasta, paitsi jos Jeesus Kristus itse asettuu ehdolle.

Amerikkalaistutkimusten mukaan valkoiset evankeliset kristityt nousivat vaalien ratkaisijoiksi. Neljä ja kahdeksan vuotta sitten asetelma oli toisinpäin, kun mustat ja latinot nostivat Barack Obaman presidentiksi.

Ennen vaaleja näytti jo hetken siltä, että amerikkalaiset evankeliset kristityt kääntäisivät selkänsä Trumpille. Trumpin vastustajien toive oli, että perinteisiä arvoja kannattavien valkoisten republikaaniuskollisuus ei enää kestäisi ehdokkaan moraalisten lankeemusten painoa. Toisin kuitenkin kävi.

Voiton jälkeen Trump on esiintynyt rauhallisempana ja sovittelevampana kuin kampanjan aikana.

– Uskon, että Trump alkaa ymmärtää, mitä häneltä presidenttinä odotetaan, Yhdysvaltojen presidentti-instituutiota tutkinut kirjailija Risto Huvila sanoo.

– Kristillisiä ääniä tukahduttava trendi, joka Yhdysvalloissa on vaikuttanut, katkeaa nyt ainakin neljäksi vuodeksi. Seurakunta on saanut ”jatkoajan”, joka olisi hyvä käyttää viisaasti.

Clinton ei vakuuttanut

Lopulta neljä viidestä valkoisesta evankelisesta äänestäjästä kirjoitti äänestyslippuunsa Trumpin nimen. Myös konservatiivisten katolilaisten puolelta tapahtui siirtymää republikaanien puolelle: hieman yli puolet katolilaisäänestäjistä äänesti Trumpia.

Lähes kaikki evankeliset kommentoijat arvioivat, että molemmat pääehdokkaat olivat poikkeuksellisen huonoja, mutta demokraattiehdokas Hillary Clinton oli näistä kahdesta huonompi. Clintonin ohjelma vastasi pitkälti istuvan presidentin ohjelmaa, jota valkoiset evankeliset äänestäjät eivät koskaan olleet täysin hyväksyneet.

Christian Democrats of America -järjestö listasi huolenaiheensa vaalipäivänä omilla verkkosivuillaan.

– Olemme huolissamme maahanmuuttajien, vähemmistöjen, värillisten, seksuaalivähemmistöjen, amerikkalaisten muslimien ja naisten asemasta.

Kristillinen oikeisto ei ole koskaan luottanut demokraattien tulkintaan kristillisyydestä.

Voidaanko homoliittoihin vielä vaikuttaa?

Amerikkalaisessa oikeuskäytännössä perustuslakia tulkitsevan liittovaltion korkeimman oikeuden tuomarinimityksillä on suuri merkitys.

Moni Trumpin äänestäjä toivookin nyt, että uusi konservatiivinen presidentti voisi vaikuttaa avioliittoinstituution tulevaisuuteen.

– Kukaan ei pysty tässä vaiheessa sanomaan, missä määrin Trump voi vaikuttaa homoliittojen oikeutukseen, Fullerin teologisen seminaarin professori Veli-Matti Kärkkäinen sanoo.

– Presidenteillä yksinään ei siinä ole ratkaisevaa asemaa, mutta nyt kun sekä edustajainhuone että senaatti on niukasti republikaanien hallussa, muutoksia voi tapahtua.

Trumpilla tulee olemaan mahdollisuus nimittää jopa neljä uutta tuomaria.

– Nimityksillään hän tulee määrittämään oikeuskäytäntöä seuraavan 30–40 vuoden ajaksi, Risto Huvila arvioi.

Huvilalta ilmestyy keväällä presidentti Harry S. Trumanin (1884–1972) Israel-suhteita käsittelevä kirja.

”Politiikka linjassa uskomme kanssa”

Useat kristityt vaikuttajat osoittivat tyytyväisyyttään vaalituloksen selvittyä.

– Poliitikkojen on ymmärrettävä, että ihmiset välittävät syntymättömistä lapsista, uskonnonvapaudesta ja perinteisistä arvoista, Hillsong-liikkeen johtaja, australialainen Brian Houston tweettasi vaaliyönä.

Seurattu muusikko, Petra-yhtyeen kosketinsoittaja John Lawry tiivisti oman päätöksensä Facebook-päivityksessä vaalipäivänä.

– Ehdokkaani on abortinvastainen ja myönteinen kristillisyydelle. Hän huolehtii taloudesta, kansallisesta puolustuksesta ja Israelista. Anna äänesi kuulua ja äänestä.

Pastori Frank Amedia, joka toimi Trumpin hengellisenä neuvonantajana kampanjan aikana, tuki monien uskovien ääntä ehdokkaalle.

– Näemme selvästi, että Donald Trump on sitoutunut konservatiivisiin näkemyksiin, jotka ovat linjassa meidän uskomme kanssa.

Suomalaisten tuntemista pastoreista muun muassa Franklin Graham liittyi kesällä Trumpin tukijoukkoihin kierrettyään tätä ennen koko kevättalven ympäri maata järjestäen rukousryhmiä vaalien vuoksi.

Grahamille kuvio on selvä: Jumala osoitti tahtonsa vaaleissa.

– Seurakunnat, ryhmät ja yksittäiset kristityt eri puolilla maata rukoilivat kansamme puolesta. Kukaan ei osannut ennustaa vaalitulosta, se tuli Jumalan kädestä, Graham sanoi viime viikon torstaina The Christian Postissa.

Suurlähetystö Jerusalemiin

Kristityt Israelin ystävät uskovat Trumpin toimivan Israel-myönteisesti. Trump on muun muassa luvannut tunnustaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi ja palauttaa Yhdysvaltojen suurlähetystön sinne Tel Avivista, jonne moni maa on asettanut lähetystönsä turvallisuussyistä.

– Trump on myös ilmoittanut, ettei hän pidä Israelin siirtokuntapolitiikkaa ja rakentamista Länsirannalle ongelmana eikä rauhan esteenä, Risto Huvila Sanoo.

– Lisäksi Trump on ilmoittanut repivänsä Iranin kanssa tehdyn ydinsopimuksen ja syyttää Obamaa siitä, että sopimusta vastaan Yhdysvallat liittolaisineen vapautti Iranille 150 miljardia dollaria jäädytettyjä varoja, joista osa päätyi Iranin rahoittamille terroristijärjestöille.

Yhdysvaltojen Israel-suhteissa juuri suhde Iraniin näyttäytyy merkittävässä roolissa. Iran, jonka johtajista moni on ainakin retorisesti uhannut tuhota Israelin, oli pitkään Yhdysvaltojen johtamien kansainvälisten pakotteiden kohteena.

Tuliko Trump uskoon?

Donald Trumpin puheet ja teot ovat tehneet kristityistä varauksellisia uuden presidentin suhteen. Varapresidentiksi nousevasta kuvernööri Mike Pencestä sen sijaan on tulossa evankelisten kristittyjen sankari. Pence julkaisi vaalien alla videon, jossa hän kertoi uskostaan.

– Tulin uskoon yliopistoaikoinani. Sydämeni murtui ja täyttyi ilolla iltana, jolloin ymmärsin, mitä ristillä oli tehty minun vuokseni.

– Vuosien saatossa uskoani on koeteltu lukemattomia kertoja. Tänään tiedän, että tarvitsen Jeesusta enemmän kuin koskaan. Hän on minun ja perheeni elämän keskipiste.

Entä Donald Trump itse? Minkälaista on hänen henkilökohtainen uskonsa? Viime juhannusviikolla pastori James Dobson kertoi Charisma-lehdessä Donald Trumpin tulleen uskoon aiemmin tänä vuonna.

– Hän on tehnyt uskonratkaisun, mutta kristittynä vastasyntynyt. Meidän tulee rukoilla hänen puolestaan, Dobson haastoi.

Trumpin uskoontulosta ei ole juuri kuultu kesäkuun jälkeen. Oliko Dobsonin kuvailu vain toiveajattelua?

– Usko ilman tekoja on kuollut, eikä Hengen hedelmiä oikein ole näkynyt Trumpin elämässä eikä puheissa, Risto Huvila sanoo.

Myös Veli-Matti Kärkkäinen toteaa, että ”vaikeaa sanoa mitään”.

– Useimmat amerikkalaiset varmaankin ajattelevat kuten minäkin, että jos uskoontulo on tapahtunut, hänen käyttäytymisessään, asenteissaan ja puheissaan siitä ei ole näkynyt jälkeäkään.

Franklin Graham on vakuuttunut syttyneen uskon vaikutuksesta Trumpin elämään.

– Hän on muuttunut. Jumala tekee työtään kaiken aikaa hänen sydämessään, Graham sanoi Christian Postille vaalien jälkeisenä aamuna.


Anssi Tiittanen


46/2016

UutisetYhdysvalloissa spekuloidaan, tekikö tuleva presidentti uskonratkaisun viime keväänä.
PuheenaiheIhmiset voivat olla sataprosenttisesti Jumalan palvelijoita myös silloin, kun he saavat elatuksensa liike-elämästä.
PääkirjoitusKoko maailma seurasi äskettäin Yhdysvaltain vaaleja. Seurasikohan Jumalakin niitä? Olisi mielenkiintoista tietää, millaiset olivat tunnelmat taivaan vaalivalvojaisissa ja kenen voittoa siellä juhlitti...
Miten onSuomen Helluntaikirkon johtaja Usko Katto osallistui 7. marraskuuta Tallinnassa pidettyyn Pohjoismaiden ja Baltian maiden helluntaijohtajien kokoukseen.

Keitä kaikkia kokouksessa oli edustettui...
UutisetHelluntaiseurakuntia kutsutaan ensi syksyn yhteiseen suureen lehtijakeluun.
UutisetPieni ryhmä vapaaehtoisia muokkaa RV-lehden näkövammaisille kuunneltavaksi. Potentiaalisia ”kuuntelijoita” on kolmetuhatta.
UutisetElämä-lehden päätoimittaja Juha Vähäsarja tähdensi viime viikolla blogissaan, ettei kaikkien uskontojen taustalla ole sama Jumala.

– Kaikki uskonnot eivät ole yhtä. Kaikki uskonnot eivät johda...
UutisetRV-TV:ssä haastatellut asiantutijat arvioivat, että YK:n kulttuurijärjestö Unescon Temppelivuori-päätöslauselman taustalla on esiintynyt painostusta.

– Esimerkiksi Unescon johtaja Irina Bokovan...
UutisetKristillisen tutkimuskeskus Barna Groupin mukaan Yhdysvaltain tunnustavista kristityistä vain 37 prosenttia lukee Raamattua säännöllisesti. Ahkeran raamatunlukijan arkkityyppi on afroamerikkalainen yl...
Uutiset– Ihminen on kokonaisuus, joten mielen kivut voivat ilmetä fyysisinä kipuina ja toisinpäin, kirkkohallituksen sielunhoidosta ja saattohoidosta vastaava asiantuntija, sairaalapastori Virpi Sipola pohti...
UutisetLuulajan helluntaiseurakunta Pohjois-Ruotsissa järjestää sunnuntaisin neljä jumalanpalvelusta: ruotsiksi, suomeksi, arabiaksi ja amharaksi, uutisoi Dagen-lehti.

Kaupunki sijaitsee noin 130 kilo...
UutisetIhmiset etsivät Jumalaa Syyrian verisen sisällissodan piinaamassa Aleppossa, World Watch Monitorin haastattelema paikallinen pastori kertoo.

– Ihmisillä on nälkä päästä lähemmäs Jumalaa. Tämä n...
UutisetPosti on kantanut YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon toimitiloihin vähintään satoja Raamattuja sen jälkeen, kun YK-järjestö lokakuussa hyväksyi Jerusalemin temppelivuorta koskevan pää...
MielipideKun Jeesus siunasi leivät ja kalat, tarjolle tuli syötävää enemmän kuin tarpeeksi (Matt. 14:13–20). Jeesus itse antoi opetuslapsilleen tehtäväksi kerätä kaikki tähteeksi jääneet palaset. Ne piti kerät...
MielipideJuhlimme 30.10. neljääkymmentä yhteistä vuottamme. Alajärven Siion-temppeli täyttyi ystävistä, sukulaisista, työtovereista ja tuntemattomista musiikkimme kuuntelijoista.

Olemme todella kiitolli...
MielipideLienemmekö ajassa ja huomaammeko, kuinka meitä ja meidän lapsiamme viedään kuin pässiä narussa? Tarkoitan tällä naturalismia, siihen liittyviä uskomuksia ja siitä johtuvia vääristymiä, jotka vaikuttav...
MielipidePikkupoikia juoksi kerran juoksuradalla. Yksi heistä kompastui ja kaatui. Tämä kaatunut pieni kilpailija huusi mahallaan maassa: ”Hei kaverit, oottakaa! Voittaja kaatui.”

Siinä on asennetta mei...
MielipideKylmä mutta valitettava totuus on se, että moni seurakunta painiskelee nykyisin taloudellisten paineiden kanssa. Jopa niin, että paimenet, siis pastorit ja vanhimmat, joutuvat uhraamaan paljon aikaa j...
UutisetIso Kirja aloittaa Suomen 100-vuotisjuhlavuoden vieton järjestämällä jo marraskuun viimeisenä viikonloppuna 25.–26.11. rukoustapahtuman teemalla Isänmaan puolesta.

Tapahtuman tavoitteena on kor...
UutisetHelluntailiikkeen keskustelu naisten asemasta on vilkkaampaa kuin pitkiin aikoihin. Yksi iso tekijä siinä on Naispastori-blogi, jonka takaa löytyy joukko Ristin Voitossakin asiaan kantaa ot...
UutisetPyhäinpäivän kristilliset kirjamessut on vakiinnuttanut paikkansa.
KolumniNäyttää siltä, että nuori sukupolvi on tällä hetkellä vihdoinkin ottamassa vastuuta ja valtaa rakkaassa herätysliikkeessämme. Mennyt Juhannuskonferenssi oli siitä oiva osoitus.

Hienoa, että mei...
MuutJuutalais-kristillisen näkemyksen mukaan Jumala on luonut kaiken, mitä on olemassa. Onko Jumala siis luonut myös pahan?

Ei, Jumala ei ole luonut pahaa eikä pahuutta. Näin voidaan todeta jo pelk...
PakinaNuorena kävin ystävieni kanssa tutustumassa tukholmalaisen seurakunnan sunnuntaikokoukseen. Tila sijaitsi syvällä ison rakennuksen uumenissa, jonne kuljettiin pitkien käytävien kautta. Seurakunta oli...
MuutLeevi Launonen: Nina Åström – Toisin silmin. Aikamedia, 2016. Nid. 218 s.

Kun laulaja on itse sopivasti säröillä, resonoi laulu myös kuulijan sielussa ja saa siellä soimaan tutut tunnot. Tämän...
Artikkelit”Musiikki on makuasia”, on tapana sanoa. Tämä pitää paikkansa myös uusimpien neurologisten musiikkitutkimusten mukaan.
MuutHelluntailiikkeessä käydään jälleen vilkasta keskustelua hengellisen musiikin tyylistä ja tehtävästä. Myös seinäjokelaiset työtoverit pysähtyivät pohtimaan aihetta.
Muut“Lue Raamattua lapsen silmin”, kehottaa eksegetiikan professori Lauri Thurén (Uusi Tie 44/16).

Reformaattorit nousivat sitä ajatusta vastaan, että Raamattu on niin vaikea, että sitä ei parane t...
PikavisiittiHanna Jokimäki haluaa välittää turvattoman maailman keskellä lapsilleen turvallisuuden tunnetta.
MuutLaulaja-lauluntekijä ammentaa kirjoista luovuutta, rohkaisua ja hengellistä evästä.
Kesän Fifteen-leireillä kastettiin 84 nuorta
Syksyn abiturientti Elsa Karmitsa: ”Rukous on kaiken A ja O”
Suosittu Chosen-sarja saa jatkoa
”Kaikki alkaa nyt alusta” – Petri Kosonen on sujut sen kanssa, että monet Suomessa mieltävät hänet ”vain” ylistyksenjohtajaksi
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!