Torstai 28. tammikuuta.
Nimipäivää viettää Kaarlo, Kalle, Kaarle, Mies
Julkaistu 14.3.2017 00:00

Ristin maa -kiertue matkaa maakuntiin

Jippii-laulut kajahtivat tammikuun lopulla Lapuan urheiluhallissa. Kuva: JippiimissioLapuan urheilutalon liikuntasalissa kohotettiin 29. tammikuuta fyysisen kunnon sijaan hengellistä kuntoa, kun Ristin maa -kiertue saapui Pohjanmaalle. Satakunta kaikenikäistä Jippii-laulajaa sekä viisitoistahenkiset orkesteri ja King’s Kids -ryhmä valloittivat kuulijoiden sydämet.

Laulujen välissä saatiin kuulla kahden kuorolaisen todistus uskostaan sekä nähdä videotervehdykset kiitollisuudesta ja siitä, mikä on parasta Suomessa. Konsertin päälle juotiin Suomen synttärikahvit, ja Lapuan vapaaseurakunta lahjoitti kaikille lapsille lahjat.

Lapualla oli panostettu mainontaan sekä paikallislehden jutulla että sosiaalisen median rummutuksella.

– Parhaiten toimi kuitenkin perinteinen henkilökohtainen kutsu, vastuunkantajat totesivat.

Seurakuntalaiset olivat olleet asialla ihmisten kutsumisessa, ja se näkyi: salissa oli kuutisensataa kuulijaa.

Tilaisuuden juonsi Merja Hakala, ja puheen piti Outi Rossi Jippiimissiosta. Paikallisen tervehdyksen toivat Lapuan helluntaiseurakunnan pastorit Veli-Matti Köykkä ja Jimmy Huhtala. Kuoroa ja orkesteria johti Maria Nivasalo.

Seuraavana Keski-Suomi

Perjantaina 10. helmikuuta Toivakan koulukeskuksessa pidetty Ristin maa -lastenkonsertti kokosi noin 300 osallistujaa. Keski-Suomen alueen aloituskonsertti esitettiin päivällä kaikille paikkakunnan oppilaille ja illalla yleisötilaisuutena.

Toivakan omaksi tapahtumaksi konsertin teki se, että kirkonkylän ja Kankaisten kyläkoulun oppilaita lauloi yhdessä kiertueen kuorolaisten kanssa. Joukossa oli myös helluntaiseurakunnan Tähtärit-lapsikuoro. Oppilaat saivat laulut harjoiteltavakseen etukäteen.

– Sekä oppilaamme että opettajat pitivät kuoroesitystä ja yhteistyötä onnistuneena. Myös kuulijat pääsivät osallistumaan laulamiseen. Oppilaamme olivat valmistaneet Suomen lippuja, joita sitten heiluteltiin yleisölaulujen tahdissa, luokanopettaja Ulla-Mari Kirvesoja kertoo.

Kiertueen matkassa Toivakkaan oli saapunut myös joitakin lasten vanhempia.

– Oli todellakin hienoa huomata, kuinka Toivakan koulut olivat mukana tapahtumassa, totesi Mari, yksi kuorolaisten vanhemmista.

Konsertin avasi Pihla Laamanen laululla Vaari-vainaan kannel. Laulu vei kuulijoiden ajatukset siihen uhriin ja menetyksiin, joita tuli sota-aikoina monen kodin osaksi.

Toivakan kunnanjohtaja Pirkko-Liisa Vesterinen toi tapahtumaan kunnan tervehdyksen. Hän painotti yhteisöllisyyden merkitystä ja kiitti Toivakan evankelisluterilaisen ja helluntaiseurakunnan vaikutusta kyläyhteisöön.

– Se näkyy jo Toivakan katukuvassa rauhallisuutena ja turvallisena ympäristönä.

Ristin maa -kuorossa esiintyi laulajia Mikkelistä, Jyväskylästä, Suolahdesta, Laukaasta, Turusta ja Rautalammilta. Kuoroa tukivat esityksillään King’s Kids -tanssiryhmä Nurmijärveltä ja Ristin maa -orkesteri. Orkesteria johti Toni Mäki-Leppilampi ja kuoroa Maarit Istolainen.

Yhteistyön voimaa

Pohjois-Savon maakunnan kiertue alkoi 18. helmikuuta Siilinjärven Salmin Salissa järjestetyllä konsertilla. Maakuntien kiertueiden aloituksissa on normaalisti mukana valtakunnallinen Jippiikuoro ja orkesteri, mutta Siilinjärvellä esiintyivät maakunnan yhteisvoimin koottu yli 70 laulajan Jippii-kuoro, 20-päinen orkesteri sekä 14 King’s Kids -tanssijaa.

Musiikin, tanssin ja lasten puheenvuorojen lisäksi tapahtumassa kuultiin Siilinjärven helluntaiseurakunnan pastori Waltteri Haapalan puhe.

– Jeesus haluaa olla meidän paras ystävämme, ja mekin olemme hänen ystäviään, hän vakuutti kuulijoille.

Tilaisuuden jälkeen oli tarjolla kahvia ja mehua sekä lapsille muun muassa Royal Rangers -toimintapiste, jossa oli ongintaa ja RR-onnenpyörä. Tapahtuman käytännön järjestelyistä vastasivat Siilinjärven helluntaiseurakunnan ja vapaaseurakunnan kymmenet vapaaehtoiset Päivi Asikaisen johdolla.


Minna Pollari, Veikko Ripatti, Heikki-Jaakko Nevalainen


Kuorolaisen keikkapäivä

Konserttipäivän aamuna pitää herätä ajoissa. Pihla Laamanen, 14, pakkaa mukaan Jippii-paidan, kirjan, kuulokkeet ja puhelimen.

– Ajomatkalla kuuntelen biisejä kuulokkeista ja harjoittelen esitystä varten.

Pihla ja Meri Laamanen, 12, ovat mukana Ristin maa -kiertueella. Molemmat tytöt ovat olleet esilaulajina ja stemmalaulajina. Pihlalla on kokemusta myös solistin tehtävistä ja todistuspuheiden pitämisestä.

Kun jippiiläiset saapuvat keikkapaikalle, ensin syödään. Tunnin mittaisten harjoitusten aikana lauletaan ohjelmisto läpi ja tehdään nopea soundcheck, jossa miksaaja testaa mikrofonit.

– Jos jää odottelua, yleensä luen tai harjoittelen vähän vielä biisejä muiden kanssa, Pihla kertoo.
 
Hänellä on ohjelmistossa kaksi lempikappaletta, Katajainen kansa ja Tuuli ja tuoksu, joista jälkimmäiseen hän pääsi laulamaan levylle soolon.

– Katajaisessa kansassa on tosi mahtava Suomen luontoon liittyvä sanoitus.

Sama kappale on myös Merin suosikki.

– Siinä on hyvät sanat ja mukaansatempaava rytmi.

Jippii-laulut tempaavat mukaan esiintyjien lisäksi kuulijat. Meri muistelee, kuinka Porissa kauppakeskus Puuvillassa moni ohikulkija jäi seuraamaan konserttia. Pihlalle jäi mieleen yleisö, joka innostui laulamaan mukana viimeisenä kappaleena ollutta Finlandia-hymniä niin kovaa, ettei kukaan huomannut, vaikka mikit lakkasivat yhtäkkiä toimimasta kesken laulun.

Parin tunnin mittaisen konsertin jälkeen kuorolaiset saavat usein kuulla myönteistä palautetta niin tutuilta kuin tuntemattomiltakin. Kun auton nokka kääntyy kotia kohti, laulajien matka menee yleensä nukkuessa.

– Joskus konserttipäivät ovat pitkiä ja vähän raskaita, mutta päivän jälkeen on aina hyvä fiilis, Meri sanoo.

Tytöille tärkeää on sekä laulaminen että laulujen sanoma Jeesuksesta. Molemmat toivovat, että kiertueen kautta mahdollisimman moni tulisi uskoon.

– Olisi myös kivaa, että monet lapset innostuisivat tulemaan mukaan Jippii-kuoroihin, Pihla lisää.


Säde Loponen

Jaa
Holokausti tuhosi lähes kaikki Sarajevon juutalaiset – muisto vainosta ja piirityksestä on aina läsnä bosnialaisessa kaupungissa
Mitä kristityn tulisi ajatella koronarokotteesta? 
Maahanmuuttajatyö vakiintumisvaiheessa – haasteena aidon monikulttuurisuuden saavuttaminen
Maailma mullistui – mitä nyt? Moni löytää poikkeuksellisesta vuodesta 2020 myös hyvää
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!