Torstai 28. tammikuuta.
Nimipäivää viettää Kaarlo, Kalle, Kaarle, Mies
Julkaistu 21.2.2017 08:20

Reformaation merkkivuosi näkyy ja kuuluu Ukrainassa

Kuvia tähän mennessä järjestetyistä merkkivuositapahtumista. Tilaisuuksissa on muun muassa esiintynyt seurakuntien yhteisiä suurkuoroja. Kuvat: Ukrainan reformaatiovuoden järjestelykomiteaKonsertteja, elokuvia, draamaesityksiä, oppilaitostilaisuuksia, juhlajumalanpalveluksia, akateemisia seminaareja, urheilutapahtumia ja keskusteluohjelmia mediassa.

Kaikkea tätä on luvassa, kun Ukrainan evankeliset kirkot ovat päättäneet hyödyntää reformaation 500-vuotisjuhlavuoden evankelisen sanoman maksimaaliseksi esillä pitämiseksi.

Maan evankelisten kirkkojen neuvoston koordinoiman kampanjan tavoitteena on kertoa ukrainalaisille reformaatiosta ja sen historiallisista vaikutuksista sekä julistaa evankeliumia Jeesuksen muuttavasta voimasta. Lisäksi tarkoituksena on konkretisoida uskovien yhteyttä ja rakkautta isänmaataan kohtaan.

– Nimellisesti ortodoksisessa maassamme vain harvat seurakuntalaisemmekaan tietävät paljoa Wycliffestä, Husista, Lutherista, Calvinista ja muista reformaattoreista. Kampanjan myötä ihmiset kuulevat lisäksi evankeliumin ja näkevät toimintaamme, mikä mahdollistaa neuvostoajalta peräisin olevien lahkostereotypioiden romuttumisen. Tämä on suuri mahdollisuus, Ukrainan Helluntaikirkon ulkosuhteiden osaston johtaja Juri Kulakevich kertoo.

– Vuodesta on tarkoitus tehdä jotakin aivan erityistä.

Merkkivuotta varten on perustettu nettisivusto, johon on koottu materiaaleja ja ideoita teeman esillä pitämiseksi. Seurakunnat myös näyttävät tarttuneen mahdollisuuksiin aktiivisesti: aiheeseen liittyviä tapahtumia ja hankkeita on ollut jo yli sata eri puolilla maata.

Ukrainan helluntailaiset, baptistit, adventistit, uuskarismaatikot ja muut evankeliset kristityt ovat aiemmin tehneet ekumeenista yhteistyötä muun muassa ukrainankielisen raamatunkäännöksen 450-vuotisjuhlallisuuksien sekä talven 2013–14 kansannousun aikaisten rukoustapahtumien järjestämisessä. Pelkästään evankelisten kirkkojen toteuttamista yhteistyöponnistuksista reformaatiovuosi on kuitenkin toistaiseksi mittavin.

Presidentin yhteydenotto yllätti

Osa hankkeen laajuudesta selittyy presidentti Petro Porošenkon ja maan hallituksen antamalla tuella. Porošenko yllätti evankeliset kirkot viime vuonna pyytämällä niitä valmistamaan ehdotuksen siitä, miten valtionhallinto voisi tukea merkkivuosikampanjaa.

– Teimme työtä käskettyä, ja elokuussa hän allekirjoitti asiasta presidentillisen määräyksen. Siinä hän kehottaa ukrainalaisia juhlimaan reformaation merkkivuotta ”tunnustuksena protestanttisten kirkkojen ja uskonnollisten organisaatioiden merkittävästä vaikutuksesta Ukrainan uskonnolliseen, kulttuuriseen ja sosiaaliseen kehitykseen”, Juri Kulakevich kertoo.

Hän luonnehtii presidentin aloitetta ihmeeksi.

– Määräys avaa meille ovia ja antaa mahdollisuuksia, joita meillä ei koskaan ole ollut. Viranomaisten ja valtiollisten instituutioiden tulee omalta osaltaan toimia määräyksen ja sitä täydentävän hallituksen säädöksen toimeenpanemiseksi. Niinpä paikallisviranomaiset kutsuivat evankeliset pastorit toimistoihinsa, joillakin alueilla ensimmäistä kertaa ikinä, ja  sanoivat: ”Näiden säädösten mukaan meidän täytyy auttaa teitä.” Tällaista ei ole tapahtunut koskaan aiemmin.

Suopeuden taustalla lienee ainakin osittain se, että evankeliset kristityt nauttivat Ukrainassa tällä hetkellä suurta kansansuosiota ja poliittinen johto haluaa kytkeä heidät omaan isänmaalliseen projektiinsa. Lisäksi Ukrainan 2000-luvun länsimielisten johtajien ja evankelisten yhteisöjen suhteet ovat jo entuudestaan luottamukselliset, mistä kertoo esimerkiksi baptistiseurakuntaan kuuluvan Aleksandr Turtšinovin toimiminen väliaikaisena presidenttinä kolmen vuoden takaisen kansannousun jälkeen.

Yhteiskunnallisen toivon näköaloja

Juri Kulakevichin mukaan yksi merkkivuoden tavoitteista on osoittaa poliittisten kriisien ja yhteiskunnallisten ongelmien keskellä eläville ukrainalaisille, miten evankeliumi voi muuttaa kokonaisia kansakuntia.

Ukrainalaisuskovilla tuntuu tässä asiassa olevan enemmän uskoa kuin heidän länsimaisilla aatetovereillaan.

– Viime vuosisatojen hyvät esimerkit uskonsankareista sekä Itä- että Länsi-Euroopassa antavat meille perustan puhua evankeliumista kansallisen kehityksen ja hyvinvoinnin kannalta parhaana maailmankatsomuksena, Kulakevich sanoo.

– Me uskomme, että yhteisön arvojen uudistaminen evankeliumin mukaisiksi johtaa vääjäämättä koko kansakunnan muuttumiseen. Reformaation seurauksena Euroopassa syntynyt sosiaalinen ja tieteellinen kehitys on edelleen ihmiskunnan historian suurin saavutus.

Tarvetta muutoksille Ukrainassa riittää. Kulakevichin mukaan ukrainalaiskristityt rukoilevat ja työskentelevät saavuttaakseen kotimaalleen paremman tulevaisuuden.

Noin 46 miljoonan asukkaan Ukrainassa on arviolta noin 1,8 miljoonaa evankelista kristittyä. Suurimmat evankeliset yhteisöt ovat Baptistiliitto ja Helluntaikirkko.

www.r500.ua


Heikki Salmela


Jaa
Holokausti tuhosi lähes kaikki Sarajevon juutalaiset – muisto vainosta ja piirityksestä on aina läsnä bosnialaisessa kaupungissa
Mitä kristityn tulisi ajatella koronarokotteesta? 
Maahanmuuttajatyö vakiintumisvaiheessa – haasteena aidon monikulttuurisuuden saavuttaminen
Maailma mullistui – mitä nyt? Moni löytää poikkeuksellisesta vuodesta 2020 myös hyvää
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!