Tiistai 19. tammikuuta.
Nimipäivää viettää Heikki, Henrik, Henrikki
Julkaistu 1.3.2016 00:00

Reformaation merkkivuosi kutsuu toimimaan yhdessä

Martti Lutherin patsas Wittenbergin aukiolla muistuttaa reformaation suuresta merkityksestä koko kristikunnalle. Ensi vuonna sitä käsitellään laajasti ympäri Eurooppaa. Suomessa merkkivuosi yhdistyy itsenäisyyden100-vuotisjuhlintaan. Kuva: ShutterstockUskonpuhdistus käynnistyi 31.10.1517, jolloin Martti Luther julkaisi 95 teesiään. Vuonna 2017 siitä tulee kuluneeksi 500 vuotta.

Maailmalla merkkivuotta muistetaan näyttävästi. Suomessa evankelis-luterilainen kirkko viettää sitä nimen Armoa 2017! alla. Tavoitteena on tehdä reformaatiota ja sen merkitystä tunnetuksi ja järjestää siihen liittyvää toimintaa myös paikallisella tasolla.

Merkkivuoden tapahtumien järjestämisessä periaatteita ovat paikallisuus, ekumeenisuus ja tulevaisuus sekä liittyminen Suomen itsenäisyyden juhlavuoteen. ”Tuplajuhlavuoden” tapahtumia valmistellaan yhdessä kristillisten kirkkojen ja paikallisseurakuntien kanssa.

Merkkivuoden valmistelut käynnissä

Kirkkohallitus on asettanut merkkivuotta varten kansalaisvaltuuskunnan ja päätoimikunnan, jotka aloittivat toimintansa jo vuonna 2013. Kansalaisvaltuuskuntaa johtaa arkkipiispa Kari Mäkinen ja päätoimikuntaa kirkkoneuvos Pekka Huokuna. Jäseninä niissä on suuri joukko kirkollisen ja yhteiskunnallisen elämän vaikuttajia.

Kirkkohallitus on asettanut myös useita työryhmiä ja yhteistyöverkostoja tuottamaan materiaalia seurakuntien käyttöön. Esimerkiksi teesityöryhmä laatii toimintamallin, jonka mukaan paikallistasolla toteutetaan syksyllä 2017 teesien laatiminen ja niiden julkistaminen 31.10.2017. Kouluyhteistyöryhmä laatii koulujen käyttöön aineistoa, joka auttaa käsittelemään reformaatiota moniulotteisena ilmiönä. Ekumeniaryhmä koordinoi merkkivuoden valmistelua ja toteutumista ekumenian näkökulmasta sekä tukee paikallisia toimijoita.

Vapaakristilliset yhteisöt mukaan

Suomen Evankelinen Allianssi (SEA) reagoi asiaan viime vuoden toukokuussa järjestämällä tiedotus- ja ideointipalaverin Helsingin Vapaakirkossa. Tilaisuudessa muodostettiin eri ryhmiä valmistelemaan merkkivuoden tapahtumia. Osanottajat jakaantuivat media-, rukous-, kampanja- ja suurtapahtumaryhmiin, jotka aloittivat itsenäisen suunnittelutyön.

Evankelis-luterilainen kirkko toivoo, että myös vapaakristilliset kirkot huomioisivat omalla tavallaan reformaation merkitystä vuonna 2017. Asia oli esillä marraskuussa Suomen vapaakristillisen neuvoston syyskokouksessa Hämeenlinnassa.

– Merkkivuosi on seurakunnille erinomainen mahdollisuus pitää esillä sitä, mikä merkitys Raamatulla ja uskolla on ollut Suomelle. Se on mahdollisuus vahvistaa paikallista kristittyjen yhteyttä sekä viedä ihmisille evankeliumia luontevalla tavalla järjestämällä esimerkiksi paikallisia tapahtumia ja juhlia, innostaa Suomen Evankelisen Allianssin merkkivuosikoordinaattori Tapio Luoma-aho.

Myös vapaakristillisten yhteisöjen verkostoissa on jo pohdittu sitä, miten merkkivuoden tarjoamaan yhteistyön mahdollisuuteen voitaisiin tarttua. Suomen vapaakristillisen neuvoston (SVKN) jäsenyhteisöille on heitetty ehdotus esimerkiksi lehtien yhteisen reformaatio- liitteen, kirjoitussarjan tai vastaavan yhdessä tuotetun aineiston julkaisemisesta. Lehtien päätoimittajat organisoivat tätä hanketta.

– Juhlavuoden vietossa korostuu kristittyjen ja eri seurakuntien paikallinen yhteistyö ja sopivalla tavalla myös yhteistyö muiden yhteiskunnan toimijoiden, kuten kaupungin, koulujen ja paikallisten yhdistysten kanssa, Tapio Luoma-aho kertoo.

– Seurakunnat voisivat kutsua juhlavuoden paikalliseksi tapahtumaksi esimerkiksi Lasse Heikkilän Suomalaisen messun tai järjestää
yhdessä itsenäisyyspäiväjuhlan. Merkkivuosi haastaa meitä huomioimaan myös eri tavoin syrjäytyneet ja rukoilemaan Suomen puolesta.

Suunnittelutyö hyvä aloittaa heti

Luoma-ahon mukaan kevät 2016 on sopiva aika kokoontua suunnittelemaan ja visioimaan sitä, mitä merkkivuosi voisi pitää sisällään
omalla paikkakunnalla. Verkostojen rakentaminen ja suunnittelutyö on syytä käynnistää ajoissa, koska tapahtumat on tärkeä huomioida
myös vuoden 2017 budjetin laadinnassa.

Paikallistapahtumien lisäksi teema näkyy myös kristillisessä mediassa. Mediakampanjassa tullaan korostamaan Raamatun myönteistä merkitystä Suomen kansalle ja koko yhteiskunnalle. Lisäksi kristillisiltä kustantajilta on tulossa teemavuoteen liittyviä julkaisuja.

Koordinaattori Tapio Luomaaho ottaa mielellään vastaan reformaation merkkivuoteen liittyviä ideoita ja ehdotuksia. Häneltä voi myös kysyä valtakunnallisiin tapahtumiin ja toimintoihin liittyviä asioita.


Leevi Launonen


Lisätietoja ja resursseja:

www.suomenea.fi (Suomen Evankelinen Allianssi)
www.reformaatio2017.fi (Ev. lut. kirkon merkkivuoden sivut)
www.suomalainenmessu.fi
www.rukousverkosto.fi (rukousketju Suomen puolesta)
www.suomi100finland.fi (valtioneuvoston Suomi100-juhlavuoden viralliset sivut)

SEA:n yhteyshenkilöt:

koordinaattori
Tapio Luoma-aho
p. 050 3233 223


tiedotussihteeri Jari Sippola
p. 041 537 5580


Jaa
Usko, rukous ja läheiset auttavat pastoreita jaksamaan poikkeustilanteessa
Maahanmuuttajatyö vakiintumisvaiheessa – haasteena aidon monikulttuurisuuden saavuttaminen
Maailma mullistui – mitä nyt? Moni löytää poikkeuksellisesta vuodesta 2020 myös hyvää
Joulun hyvä uutinen
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!