Sunnuntai 24. tammikuuta.
Nimipäivää viettää Senja
Julkaistu 19.1.2017 00:00

Räsänen puuttui teeseillä eutanasiaan

Päivi RäsänenKansanedustaja Päivi Räsänen käsitteli kirkon, kristinuskon ja vallan suhteita puhuessaan teologisilla opintopäivillä. Tapahtuman yleisteemana oli ”Uskonpuhdistus tänään”, ja se järjestettiin Kauniaisissa tammikuun alussa.

Räsänen tiivisti kokemuksensa ja havaintonsa 20 teesiin. Niihin kuuluivat esimerkiksi seuraavat kannanotot: ”Kirkkoa kuunnellaan, ja lopulta myös kunnioitetaan, kun se pysyy vahvasti omalla perustallaan.” ”Kirkoilla ja kristillisillä järjestöillä on paljon suurempi vaikutus yhteiskunnan vakauteen, turvallisuuteen ja talouteen kuin usein osataan ajatella.”

Eutanasia vastoin etiikkaa

Räsänen puuttui teeseillään myös ajankohtaiseen keskusteluun eutanasiasta ja toivoi kirkon ottavan siihen kantaa. Hänen mukaansa kirkolla on kuolevien kohtaamisessa erityistä asiantuntemusta.

– Eutanasia on jyrkässä ristiriidassa perinteisen lääkärin etiikan kanssa. Lääkärit ovat saaneet koulutuksen suojelemaan elämää, eivät tappamaan potilaitaan, Räsänen sanoi.

Lisäksi hän muistutti, että saattohoito on nykyisin kehittyneempää kuin koskaan ennen. Kipua ja ahdistusta voidaan hallita, ja kärsivä potilas voidaan tarvittaessa sedatoida eli vaivuttaa uneen.

Räsänen kertoi, että Hollannissa merkittävin syy eutanasian pyytämiseen ei ole kipu vaan ihmisten yksinäisyys ja pelko siitä, että tulee riippuvaiseksi muiden avusta.

– Tähän ei tule vastata kuolinpiikillä vaan välittämisellä ja tasokkaalla saattohoidolla, hän totesi.

Päivi Räsäsen seitsemäs teesi kuuluukin: ”Kirkolta odotetaan viidennen käskyn selitystä aikana, jolloin gallupeissa lähes 80 prosenttia suomalaisista on ilmaissut kannattavansa eutanasialakia.”

Teologiset opintopäivät järjesti Perusta-lehti yhdessä Suomen Raamattuopiston, Suomen teologisen instituutin ja Suomen evankelis-luterilaisen opiskelijaja koululaislähetyksen kanssa.


Leevi Launonen

Jaa
Ranska laajentaa tiedonkeruuta maata ehkä uhkaavista yksilöistä – muutos huolettaa evankelisia
Mitä kristityn tulisi ajatella koronarokotteesta? 
Maahanmuuttajatyö vakiintumisvaiheessa – haasteena aidon monikulttuurisuuden saavuttaminen
Maailma mullistui – mitä nyt? Moni löytää poikkeuksellisesta vuodesta 2020 myös hyvää
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!