Raamattu ja Räsänen otsikoissa laajalti

Kansanedustaja Päivi Räsäsen teksteihin kohdistuneet tutkintapyynnöt ovat herättäneet laajaa mediahuomiota niin Suomessa kuin ulkomailla. Tapausten myötä eri elämänkatsomuksia edustavat ihmiset ovat esimerkiksi lehtihaastatteluissa, blogeissa, Twitterissä ja Facebookissa nousseet puolustamaan uskonnonvapautta ja sananvapautta.

 

Tutkintapyynnöistä aiempi koskee Räsäsen kesäkuussa julkaisemaa twiittiä, jossa hän kritisoi luterilaisen kirkon osallistumista Helsinki Pride -tapahtuman tukemiseen. Asiaan liittyvä poliisikuulustelu pidettiin 1. marraskuuta.

 

Tutkintapyynnöistä viimeisin koskee Räsäsen kirjoittamaa pamflettia Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi. Sen julkaisi Luther-säätiö vuonna 2004. Räsästä epäillään molemmissa tapauksissa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

 

Räsäsen kirjoittama pamfletti käsittelee homoseksuaalisia suhteita ja kristillistä ihmiskäsitystä. Valtakunnansyyttäjä määräsi esitutkinnan uudestaan aloitettavaksi, vaikka poliisi oli jo aiemmin päättänyt, ettei asiassa ole syytä epäillä rikosta. Rikoskomisario Markku Silen oli kirjoittanut asiaa koskevissa perusteluissa näin:

 

– Näkemykseni mukaan Päivi Räsäsen pamfletissa on kysymys ajatuksen-, omantunnon- ja uskonnonvapauden valossa sallittujen moraalisten ja uskonnollisten käsitysten ja arvostusten esittämisestä. Mikään ei edes alustavasti tue käsitystä, että kirjoittajan tai julkaisijan tarkoituksena olisi ollut jokin muu syy kuin vilpitön asiaa koskevan  yhteiskunnallisen keskustelun käyminen.

 

Suomen Helluntaikirkon hallituksen puheenjohtaja Mika Yrjölä pitää tilannetta vakavana.

 

– Olemme todella huolestuneita vallalla olevasta kehityksestä.

 

Yrjölä viittaa julkilausumaan, jonka Helluntaikirkko julkaisi vuonna 2017 sukupuolineutraalin avioliittolain tultua voimaan. Siinä puolustetaan uskonnollisten yhdyskuntien toimintamahdollisuuksia tilanteissa, joissa lainsäädännön sallimat käytännöt ja Raamatusta nousevat kristillisen etiikan periaatteet ovat ristiriidassa.

 

Ulkomailla Päivi Räsäseen kohdistuvista tutkintapyynnöistä ovat uutisoineet muun muassa CBN News, Evangelical Focus ja The Dutch Reformed Daily.

 

– Minulle on tullut sellainen käsitys, että tässä haetaan ennakkoratkaisua, Päivi Räsänen totesi Radio Dein Viikon debatissa.

 

Hän nosti esiin myös pamflettia koskeneessa selvityksessä esiin nousseen näkökohdan:

 

– Näissä poliisin päätöksen perusteluissa todettiin, että mikäli esimerkiksi joidenkin Raamatussa esitettyjen näkemysten katsottaisiin täyttävän kiihottamisrikoksen tunnusmerkistön, niin myös Raamatun levittäminen tai saatavilla pitäminen olisi lähtökohtaisesti kiihottamisrikoksena rangaistavaa.

 

 

Inkeri Tuikka
46/2019

UutisetKirjallisuuspäällikkö Anniina Jakosen mielestä Raamattu on ylivertainen teos.
UutisetUuden toimintakeskuksen vihkiäisistä muodostui riemullinen kiitosjuhla, jossa seurakunta tarttui rohkeasti 2000-luvun mahdollisuuksiin.
UutisetKansanedustaja Päivi Räsäsen teksteihin kohdistuneet tutkintapyynnöt ovat herättäneet laajaa mediahuomiota niin Suomessa kuin ulkomailla. Tapausten myötä eri elämänkatsomuksia edustavat ihmise...
PääkirjoitusOlemme astuneet liberaalin, moniarvoisen valtakunnan rajalle. Kansanedustajan ja kirkkovaltuutetun Päivi Räsäsen sanoista Raamattuun ja homoseksuaalisuuteen liittyen on syntynyt keskustelu, j...
UutisetLuterilaisissa seurakunnissa löytyy nyt uutta missionäärisyyttä.
UutisetToissa viikonlopun Ilta Conferencen kävijämäärä kohosi yli kahteen tuhanteen nuoreen. Seinäjoen helluntaiseurakunnan sali oli aivan täynnä läpi tapahtuman.

– Oli kyllä mie...
UutisetKarjalassa katsotaan myös tulevaisuuteen luottavaisesti.
UutisetYoutubessa näkyvät The Bible Project -raamattuanimaatiot kiinnostavat eri-ikäisiä, mutta niitä katsovat erityisesti 18–35-vuotiaat nuoret miehet.

Amerikkalaiset ystävykset Timothy...
KolumniEtiopian pääministeri Abiy Ahmed sai äskettäin Nobelin rauhanpalkinnon. Suurta kansainvälistä arvostusta herättävä nimitys lankesi toistamiseen hengellisen vakaumuksensa avoimesti tunnustava...
PakinaAikuisiällä ystävystyin naisen kanssa, joka oli käynyt samaa koulua kuin minä. Emme vielä tuolloin olleet varsinaisesti tunteneet toisiamme, eikä minulla ollut erityisiä muistikuvia hänestä ko...
ArtikkelitSuomalaisen diakonian teologiaan on vaikuttanut useita aatevirtauksia, jotka ovat syntyneet historian mukana kehittyneistä teologisista ajattelu- ja tulkintamalleista. Taustalla ovat varhaiskr...
PikavisiittiFidalla logistiikkapäällikkönä työskentelevä Jukka Kärkkäinen iloitsee siitä, että vointi sallii taas lentopallon pelaamisen paikallissarjassa – rukouksessa on voimaa.
MielipideKirjoitan aiheesta nyt, kun mielet eivät ole virittyneitä vaalitilanteesta suomalaisessa yhteiskunnassa. Omassa toimintaympäristössäni käydään tulisesti jo alkanutta repivää vaalikampanj...
MielipideVuoden kristillinen kirja -kilpailun finalistit olivat tänäkin vuonna mielenkiintoinen kattaus eri tyylilajeja ja aihepiirejä. Niinpä päätin lähteä paikan päälle kuulemaan kilpailun voittajan...
MuutTunnin mittainen elokuvakonsertti tarjoaa kauneutta ja dramatiikkaa.
Korhoset kaikista köyhimpien asialla
Messiaanisen juutalaisen identiteetti ei avaudu helposti
”Oma onnellisuus ei ole muiden vastuulla”
Lähetysinnostus leviää
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!