Pyhäkoulu aseena ihmisarvon puolesta

Tulevat pyhäkoulunopettajat harjoittelivat pienoisevankeliumin välittämistä lapsille Bulgarian Samokovissa kesällä 2016. Tähän mennessä koulutukset ovat tavoittaneet noin 400 tulevaa pyhä- ja esikoulunopettajaa neljässä Itä-Euroopan maassa. Kuva: Kirsi HekkalaSyvä osattomuus ja valtaväestön ulkopuolella olo tekevät näköalattomia itäisen Euroopan romaneista – myös uskovista.

– Teillä on helppoa. Te tiedätte, mitä teette kymmenen vuoden kuluttua. Meillä romaneilla ei ole tätä mahdollisuutta. Meillä ei ole toivoa – ja kun ei ole toivoa, ei ole tulevaisuutta, avaa bulgarialainen romaninuori Sasho heimonsa tuntoja valtaväestölle.

Sasho tietää, mistä puhuu. Hänkin lankesi huumeisiin vaikka oli jo uskossa.

Itä-Euroopan romaniyhteisöissä näkee selvästi, miten vaikea aikuisen on muuttaa tottumuksiaan. Siksi muutoksen täytyy alkaa lapsista. Työvälineeksi tähän on löydetty pyhäkoulu.

Apuna kuvat ja kertomukset

Kirsi ja Veikko Hekkala ovat pari viime vuotta kiertäneet Valko-Venäjällä, Ukrainassa, Bulgariassa ja vastikään myös Unkarissa opettamassa pyhä- ja esikoulun opettajia.

– Tavoitteena on, että lapsi saisi kuulla evankeliumin, löytää ihmisarvonsa ja samalla saada koulu- ja elämävalmiuksia, Hekkalat toteavat.

Pyhäkoulujen pitäminen vaatii suunnitelmallisuutta ja opetustaitoja, sillä opettajat itsekin ovat usein vähän koulua käyneitä romaneja. Tästä syystä koulutukseen kohdistuu valtavia haasteita ja odotuksia.

– Kaiken täytyy olla yksinkertaista, aivan kuin pyhäkoulussa. Opetus tapahtuu kuvien ja kertomusten avulla. Yhdessä harjoitellaan kertomuksien esittämistä ja valmistetaan opetusmateriaalia. Kaikki alkaa siitä, että opettaja käsittää itse olevansa arvokas ja kykenevä.

Kun opettaja ymmärtää oman arvonsa, alkaa oppimisen polku. Opettajat tulevat koulutuksiin kuin kirkkoon: hiljaa ja arastellen. Vähitellen kasvoihin leviää hymy ja väki innostuu oppimisesta. Samalla tutustutaan toisiin sekä voimaannutaan ja vahvistetaan työtoveruutta.

Mukana lapsia ja aikuisia

Koulutukset kestävät yleensä 1–3 päivää. Tavallisesti Hekkalat vetävät niitä viikonloppuisin. Lopuksi opettajat saavat materiaalipaketit, jotka sisältävät kuvia ja kertomuksia useiksi kuukausiksi.

– Heitä neuvotaan tarkkaan materiaalin käytössä. Näin epävarminkin opettaja pääsee varmasti alkuun, Kirsi Hekkala toteaa.

Pyhäkouluvalmennuksiin on osallistunut myös pastoreita ja kirkkokuntien johtajia.

– Bulgariassa eräs johtava pastori innostui, että tällaista koulutusta tarvitsevat myös kouluja käymättömät, lukutaidottomat pastorit. Samoja oppitunteja on alettukin opettaa niin lapsille kuin aikuisille, Hekkalat kertovat.

Ukrainassa eräs naisosallistuja saapui koulutukseen epäillen, sillä hän luuli tulevansa kuuntelemaan saarnoja. Seminaari yllätti hänet, eikä hän malttanut olla pois yhtenäkään päivänä.

Lapsityön tilanne vaihteleva

Eri maissa lapsityön tilanne vaihtelee. Valko-Venäjällä on pitkään ollut pyhäkouluja, ja Ukrainan Karpaateilla on lisäksi jo kolmen vuoden ajan pidetty esikouluja. Sen sijaan Bulgariassa ja Unkarissa asiaan ollaan vasta heräämässä.

– Bulgariassa seurakunnat ovat tähän asti vain tarjonneet lapsille ruokaa, eikä hengellistä puolta ole nähty tärkeäksi. Koulutusten ohessa joudumme jatkuvasti puhumaan pastoreille lasten evankelioimisen puolesta, Hekkalat paljastavat.

Heidän mukaansa Unkarissakin pyhäkoulut ovat olleet pitkään retuperällä. Lokakuussa Pohjois-Unkarin Verpeletissä pidettiin seminaari, joka johti Unkarin Romanimission kartoittamaan lapsityön tarvetta romaniseurakunnissa. Tavoitteena on suunnitelmallisesti aloittaa lapsityökoulutus koko Unkarissa.

– Kuulimme myös, kuinka eräs sisar oli mennyt kylänsä koululle ja pyytänyt, että hän voisi aloittaa pyhäkoulun. Nyt siellä käy 30 lasta. Monen mielestä tämä romaninainen ei olisi kyennyt mihinkään, mutta Jumalan tuli syttyi hänen sydämeensä, hän oli saanut koulutusta ja opetusmateriaalia käteensä, Hekkalat iloitsevat.


Kirsi Hekkala, Ruut Ahonen


48/2016

PääkirjoitusSuomen itsenäisyyspäivää vietetään 6. joulukuuta vuonna 1917 tapahtuneen itsenäistymisen kunniaksi. Tätä merkittävää päivää juhlitaan tänäkin vuonna monin perinteisin menoin. Siniristilippu nousee sal...
Miten onHyvinkään ja Imatran helluntaiseurakunnissa on vastikään koettu herätystä, jossa yhteensä vähintään 150 henkilöä on ilmaissut haluavansa Jeesuksen elämänsä Herraksi

Molemmissa tapauksissa valta...
MuutLauluja-evankelista Nina Åström vastasi syksyllä julkaistussa elämäkertakirjassaan kuulijoidensa esittämiin kysymyksiin. Kysymyksiä tehneiden kesken arvottiin lahjapaketti, joka sisältää Aikamedian ju...
UutisetLähetystyössä tarvitaanuutta näkyä lähteä ja lähettää, ja tähän pyritään vastaamaan jälleen ensi maaliskuussa järjestettävässä Tellus-lähetyskonferenssissa. Konferenssin isäntänä toimii tämän vuoden t...
UutisetKirkon kannalta pahin skenario olisi sellainen, että siitä eroavat ensi vuonna sekä ne, jotka pitävät piispojen ja kirkon kantaa liian vanhanaikaisena, että ne, jotka pitävät kirkkoa liian liberaalina...
UutisetTurun tuomiokirkossa on otettu käyttöön mobiilisovellus, jonka avulla voi katsella, millaisia muutoksia uskonpuhdistus aiheutti kirkkoon ja kansan elämään. Asiasta uutisoi YLE.

Sanan seppä -sov...
UutisetRaamattu lupaa, että Jumala ei muutu, vaikka maalliset lait ja hengelliset tilanteet muuttuvat.

Näin totesi Venäjän Helluntaikirkon Karjalan piispa Fjodor Akimenko Suomen helluntaiseuraku...
UutisetValko-Venäjän, Ukrainan, Bulgarian ja Unkarin oppimattomista romaneista on kasvamassa pyhä- ja esikoulujen opettajia.
UutisetItä-Euroopassa romanilapset kohtaavat kaltoinkohtelua ja syrjintää. Fida ja helluntaiseurakunnat tekevät työtä heidän oikeuksiensa hyväksi.
UutisetKristittyjä ei ole kutsuttu näyttämään juutalaisille tietä pelastukseen ja Jumalan luokse, linjasi Saksan suurin protestanttinen kirkkoliitto EKD synodaalikokouksessaan.

Kahdestakymmenestä lute...
UutisetSeurakunnat, jotka ovat teologisesti konservatiivisia ja joissa kannatetaan Raamatun kirjaimelliseen lukemiseen perustuvia uskonkäsityksiä, kasvavat opillisesti liberaaleja seurakuntia nopeammin, ilme...
UutisetLähes seitsemän vuotta vankilassa ollut baptistiuskova on vapautettu vankilasta Uzbekistanissa. Alun perin kymmeneksi vuodeksi vankeuteen tuomittu Tohar Haydarov, 33, päästettiin ehdonalaiseen vapaute...
MielipideOletko sinä yrittänyt itsemurhaa? Entä onko joku läheisesi yrittänyt tai tehnyt itsemurhan?

Teen aiheesta käytännöllisen teologian pro gradu -tutkielmaa Itä-Suomen yliopistoon. Kerään omaisten...
MielipideOletko koskaan ajatellut tervehtimisen merkitystä ja sitä, mitä yleensäkin toisen ihmisen aito huomioiminen saa aikaan lähimmäisen elämässä?

Omasta kokemuksestani voin kertoa, että tervehtimise...
MielipideKristillisessä mediassa ja laajemminkin näytetään skeptikko-nimitystä käytettävän epäuskonsa tunnustavista. Alkuperäinen skeptisismi on kuitenkin tietämättömyyden tunnustamista.

Skeptisismin pe...
MielipideRV-lehtemme puuttuu vain harvoin politiikkaan. Nyt kun on valittu maailman vaikutusvaltaisin johtaja, on ymmärrettävää, että siitä on kirjoitettu myös RV:ssä.

Yllättävää on ollut se, että kirjo...
MielipideMerkittävin raamatullinen sota lähes kahteen vuosituhanteen oli kuuden päivän sota kesäkuussa 1967, jolloin Jerusalem valloitettiin kokonaan Israelille. Tämä sota sisältää Suomen osalta erikoisen mutt...
KolumniPuhuvat itsetunnosta. Siitä, joka suomalaisilla on huono, heikko ja peräti hukassa. Siksi me täällä Pohjan perillä puhumme korkeintaan pakkoruotsia emmekä esimerkiksi amerikkaa tai ranskaa. Siksi emme...
MuutRaamattu ohjaa vaalimaan kaikkien ikäryhmien keskinäistä yhteyttä. Tämän pitäisi näkyä myös seurakunnan jumalanpalveluksissa.
PakinaAlakouluikäisenä kiinnostuin rukoilemisesta. Olin oppinut äidiltä Isä meidän -rukouksen, mutta halusin viedä homman seuraavalle tasolle. Kokosin jakkaralle kotialttarin ja asettelin sille kaikki aihep...
MuutSinikka Sandberg, Porin-mummu, asustelee omakotitalossaan ja toivottaa jälkikasvunsa iloisena tervetulleeksi, olivatpa tulijat läheltä tai kaukaa. Mummussa asuu ilo ja rauha yhtä aikaa ja viisaus, jok...
MuistolleMonet halusivat osansa formulalääkärin suosiosta.
PuheenaiheKovia kokenut pieni romanityttö on elävä esimerkki Fidan viemän avun vaikutuksesta.
PuheenaiheMauri Tiittanen on esimerkki siitä, että yhdeksänkymppisenäkin voi palvella lahjoillaan.
UutisetAito kristillinen isänmaanrakkaus torjuu tiukan nationalismin ja antaa tilaa eri kansallisuuksille, kulttuureille ja uskonnoille, Suomessa vieraillut brittiasiantuntija muistuttaa.
PikavisiittiTansaniassa lapsuutensa viettänyt Mika Karjalainen on kotiutunut Savoon. Suomalaisessa kulttuurissa hän arvostaa erityisesti ihmisten rehellisyyttä ja vaatimattomuutta.

Työskentelen projektiass...
MuutLuterilainen pastori Tapio Syrjätie ei olisi lähtenyt ”valtakunnan hommiin” ilman armolahjoja (Uusi Tie 46/16).

Saarnaa valmistellessaan hän rukoilee sekä ymmärrettävästi että kielillä. Inspira...
MuutTenorilaulajat Lasse Riutamaa ja Reijo Ikonen tietävät vuosikymmenten kokemuksellaan, mitä klassisen musiikin esittäminen vaatii.
Yhdysvalloissa korona toi kokoussurffailua ja seurakunnasta etääntymistä – tutkimuksen mukaan nettijumalanpalveluksiin osallistumisessa näkyy selvä ikäryhmien välinen ero
”Kaikki alkaa nyt alusta” – Petri Kosonen on sujut sen kanssa, että monet Suomessa mieltävät hänet ”vain” ylistyksenjohtajaksi
Vähän erilainen leiri
Kristityksi kääntynyt teinipoika surmattiin Intiassa
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!