Maanantai 13. heinäkuuta.
Nimipäivää viettää Ilari, Lari, Joel, Joel
Julkaistu 12.6.2017 11:23

Pihakonsertti höyläsi kynnyksiä

Sateinen maalaismaisema kehysti Mustalaismusiikin pihakonserttia, jonka kaukaisimmat vieraat, Christ for the Nations -raamattukoulun rehtori Dennis Lindsay puolisoineen, tulivat Dallasista asti. Kuva: Ruut Ahonen

Vesi rummuttaa auton kattoon moottoritiellä, eikä sade hellitä edes perillä Hausjärven Lavinnon kylässä, jossa yhdeltä pihamaalta kantautuu haitarin kutsuva ääni naapurustoon.

 

Juuri naapureita Henry ja Sanna Hedman ovat ajatelleet järjestäessään pihakonsertin, jollaisia he ovat pitäneet neljästi aiemmin.

 

– Meillä on ollut täällä muun muassa Suomalainen messu ja Kauneimmat hengelliset laulut. Siihen pyysimme naapureiltamme toiveita heidän suosikkivirsistään, Henry Hedman kertoo.

 

Konserttien tarkoitus on madaltaa lähellä asuvien ennakkoluuloja niin romaneja kuin helluntailaisuutta kohtaan ja kertoa ilosanomaa. Tänään väkeä on kutsuttu Mustalaismusiikin pihakonserttiin, joka viedään läpi lähinnä oman perhekunnan lahjakkaiden muusikoiden voimin. Terassille katetulla lavalla nähdään Henry Hedmanin lisäksi muun muassa Valfrid ja Tuula Åkerlund sekä nuoria laulajia ja muusikoita, joita konsertin järjestävä Kanta-Hämeen romaniyhdistys on harjoittanut bändisoittoon. Osalle heistä pihakonsertti on ensimmäinen julkinen soittokeikka.

 

 

Vesi verotti väkeä

Musiikkielämyksessä hevoslaitumen laidalla on aineksia kesän huippuhetkeksi. Ulkoilmatapahtumiin liittyy kuitenkin melkoinen sääriski. Kannattaako se ottaa? Henry Hedmanin mielestä jo maalaismaiseman tuoman ilmapiirin vuoksi kannattaa. Tosin nyt  ensimmäistä kertaa h-hetkellä tulee vettä.

 

– Vähän harmittaa se, että sattui juuri tällainen päivä, mutta olemme varautuneet niin, että hankimme kolme telttaa, ja niihin pitäisi mahtua sellainen 80–100 ihmistä.

 

Tätä luokkaa Hedmanien pihakonserttien väkimäärä on viime kerroilla ollutkin. Nyt pihaportista tulevien kuulijoiden määrä pysähtyy reiluun 60:een.

 

Konsertti avaa romanien historiaa. Hengellinen ja maallinen sisältö vuorottelee, jotta kuulijat voisivat välttyä käännyttämisen kokemukselta.

 

– Olemme huomanneet, ettei voi lähteä vetämään täysin hengellistä musiikkia, ellei ole jokin teema. Olemmekin sotkeneet väliin kauniita rakkauslauluja ja maallisia lauluja, kuten Hortto Kaalojen Ei kenenkään lähimmäinen, jossa on aika vaikuttava sanoma.

 

 

Luottamus edellä

Henry Hedman pitää pihakonserttia hyvänä tapana tavoittaa maaseudun asukkaita.

 

– Vaikka olen evankelistasieluinen, olen täällä oppinut, miten täytyy toimia, kuten Raamattukin sanoo, että olkaa älykkäitä ja että viisas voittaa sieluja. Täällä ei voi heti ruveta saarnaamaan, vaan täytyy löytää ensin kontakti ihmisiin. Sen jälkeen, kun saa luottamuksen, on paljon helpompi keskustella. Ennen kaikkea tulee olla aito ihminen naapureille ja rakastaa heitä.

 

Maaseutukulttuurissa myös talkoohenki on luonteva osa yhteisön elämää. Nytkin pihakonsertissa oli käytössä naapurien puutarhakalusteita, ja moni heistä tuli paikalle sadetta uhmaten. Toimivien ihmissuhteiden johdosta yleisöä saapui myös kauempaa.

 

– Tunnen Hedmanit ja olen siksi täällä, kertoo Janika Pohjola.

 

– Olen ensimmäistä kertaa tällaisessa pihakonsertissa, mutta olen kyllä kuullut tätä musiikkia aiemmin CD:ltä, hän mainitsee.

 

Sade ei häirinnyt Pohjolaa, joka oli varustautunut vetiseen iltaan.

 

– Hyvä konsertti, hän hymyilee.

 

 

Ruut Ahonen

 Jaa
"Rasismi voi päättyä meidän elinaikanamme"
Vähän erilainen leiri
Kristityksi kääntynyt teinipoika surmattiin Intiassa
"Opin kuulemaan selkeämmin Jumalan ääntä" – Yhteyden kaipuu on nuorille iso syy hakeutua opetuslapseuskouluun
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!