Torstai 28. tammikuuta.
Nimipäivää viettää Kaarlo, Kalle, Kaarle, Mies
Julkaistu 5.5.2016 00:00

Pastoreiden turvallisuustilanne Suomessa yhä hyvä

Pastori Patrick Tiainen (kuvassa) joutui väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi talvella. Varatuomari Markku Luoman mukaan tapaus on poikkeuksellinen.Keskiviikkona 4. maaliskuuta iltayöstä kokkolalainen pastori Patrick Tiainen oli palaamassa illanvietosta ystäviensä luota. Tarkoituksena oli noutaa matkalaukku kotoa ja lähteä ajamaan kohti Helsinkiä. Seuraavana päivänä hän olisi lähdössä matkalle Israeliin.

Tiainen pysäköi autonsa asuntonsa lähistölle. Hän käänsi avaimesta ja sammutti moottorin. Tämä on hänen viimeinen muistikuvansa keskiviikkoillasta.

Tiainen havahtui myöhemmin käsittämättömään tunteeseen. Hän makasi asuntonsa edessä kadulla kädet, jalat ja suu ilmastointiteipillä sidottuina. Eri puolelle kehoa, myös päähän, sattui. Asfaltti tuntui kostealta ja jäiseltä päätä vasten. Tiainen menetti uudelleen tajuntansa.

Havahduttuaan pian uudelleen hän pääsi jonkinlaiseen käsitykseen, missä oli ja mitä ehkä oli tapahtunut. Hän alkoi ryömien ja pyörien raahautua kohti isompaa katua. Paikalle sattuneet ohikulkijat repivät siteet auki ja soittivat hätäkeskukseen.

Poliisi tuli paikalle. Tiainen vietiin ambulanssilla sairaalaan. Päässä todettiin ruhje ja Tiaisella diagnosoitiin aivotärähdys.

Läheisiin saatiin yhteys. Tiainen päätti toteuttaa Israelinmatkansa. Matkalaukkunsa hän kävi hakemassa asunnosta yhdessä poliisin kanssa.

Harkittu ja suunniteltu

Päämedioiden uutisoinnissaan huomioima Patrick Tiaisen väkivaltatapaus on hiljattain eläkkeelle jääneen Sisä-Suomen poliisilaitoksen poliisipäällikön, varatuomari Markku Luoman mukaan poikkeuksellinen.

– Tiedot viittaavat selvästi harkittuun ja suunniteltuun rikokseen, jossa tekijöitä on mahdollisesti ollut useampia. Vastaavan tyyppiset teot ovat hyvin harvinaisia.

– Yleisimmin pahoinpitelyrikokset liittyvät humalaisten välisiin tai muihin riitatilanteisiin, sitomistapauksista on joskus uutisoitu ryöstörikoksissa, Luoma sanoo.

Tiaisen ranteissa ja kaulalla oli nirhaumia. Myös keskivartaloon oli kohdistunut voimakas isku.

Tiaisella ei ole minkäänlaista muistikuvaa tapahtumista. Jäljistä on voitu rikospaikkatutkinnassa päätellä, että hän on joutunut hyökkäyksen kohteeksi kotiovensa edustalla.

Tapahtumilla on ollut vaikutus Patrick Tiaisen elämään. Kotiinsa hän ei palannut loman jälkeen muutamaan päivään, vaan asui ystäviensä luona. Myös Tiaisen johtamassa Word of Faith -seurakunnassa on toteutettu joitain turvallisuusjärjestelyjä.

Tiaista on uhkailtu aiemmin internetissä ja kirjepostilla. Uhkaukset ovat vaihdelleet solvauksista tappouhkauksiin.

Ei rikosilmoituksia

Markku Luoman mukaan uhkailu tai väkivalta pastoreita kohtaan ei ole lisääntynyt viime aikoina. Tosin tilastoissa ei ole nähtävissä rikosten uhrien ammattia, saati sitä, liittyykö teko seurakuntavirkaan.

Yleensä häirintätilanteisiin seurakunnissa liittyy mielenterveysongelmia.

– Seurakuntatyössä saattaa syntyä voimakkaita tunnelatauksia aiheuttavia ristiriitoja, mutta väkivallan käyttöön päätyvä tilanne saattaa liittyä häiriintyneeseen mielenterveyteen.

Erilaiset solvaukset tai uhkaavat tilanteet kyetään yleensä hoitamaan ilman, että tilanteesta tehdään rikosilmoitus.

– Vihapuhe ja uhkailutyyppinen käyttäytyminen näyttää varsinkin internetissä yleistyvän, vaikka siinä ei useinkaan päädytä vakavuudeltaan rikoksen asteelle. Pastorin tehtävään liittyessään teot ovat tietenkin tuomittavia ja ilmiönä ikäviä.

– Väkivaltarikosten määrä ei muutoin ole viime vuosien aikana yleisesti lisääntynyt vaan päinvastoin vähentynyt, Markku Luoma kertoo.


Anssi Tiittanen

Jaa
Holokausti tuhosi lähes kaikki Sarajevon juutalaiset – muisto vainosta ja piirityksestä on aina läsnä bosnialaisessa kaupungissa
Mitä kristityn tulisi ajatella koronarokotteesta? 
Maahanmuuttajatyö vakiintumisvaiheessa – haasteena aidon monikulttuurisuuden saavuttaminen
Maailma mullistui – mitä nyt? Moni löytää poikkeuksellisesta vuodesta 2020 myös hyvää
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!