Keskiviikko 15. heinäkuuta.
Nimipäivää viettää Rauni, Rauna, Ragnhild, Ragni, Ragna
Julkaistu 24.1.2017 09:05

Oululaisseurakuntien välit yhä luontevammat

Radiojumalanpalveluksessa saarnannut Oulun helluntaiseurakunnan johtava pastori Hannu Orava pitää kristittyjen yhteyttä hienona asiana. - Sen myötä väärinkäsitykset ja ennakkoluulot väistyvät ja pystytään keskustelemaan asioista rehellisesti. Kuva: Juan CastilloViime sunnuntaina 22.1. Yle Radio 1 lähetti Oulun Tuomiokirkosta harvinaisen laajapohjaisen ekumeenisen jumalanpalveluksen, jossa saarnasi paikallisen helluntaiseurakunnan johtava pastori Hannu Orava.

– Meillä on Oulussa silloin tällöin yhteinen jumalanpalvelus. Sen moottorina on rovasti ja Suomen Ekumeenisen Neuvoston eli SENin hallituksen jäsen Veijo Koivula, joka kokoaa vastuuhenkilöt eri seurakunnista, Orava taustoittaa.

Hänen mukaansa Koivula on henkilö, joka onnistuu tuomaan kaikki kirkkokunnat yhteen. Niinpä radiojumalanpalveluksessakin vastuussa oli niin ortodokseja, katolisia, luterilaisia, metodisteja ja adventisteja kuin helluntai- ja vapaaseurakuntien sekä Pelastusarmeijan edustajia.

Mutkattomasta ekumeenisesta ilmapiiristä kertoo, että saarnaaminen Tuomiokirkossa tuntui helluntaipastorista ”ihan luonnolliselta”. Saarna käsitteli tilaisuuden teemaa eli sovitusta ja yhteyttä.

Kolmitasoista ekumeniaa

Hannu Oravan mukaan oululaisseurakunnat ovat 20–30 vuoden aikana hiljalleen löytäneet uomia toistensa luo.

– Nykyään pystymme juttelemaan asioista emmekä kiistele opista, vaan keskitymme yhteiseen perustukseen. Paavali toteaa korinttolaisille, että muuta perustusta ei kukaan voi panna kuin Jeesus Kristus, Orava korostaa.

– Tämä on ekumenian tähtiajatus. Se, mistä ja miten kukin seurakunta ja kirkkokunta rakentaa tälle perustukselle, on niiden oma asia.

Oulussa eri kirkkojen edustajat ovat yhteydessä säännöllisesti kolmella tavalla. Niitä ovat viime sunnuntain kaltaiset ekumeeniset jumalanpalvelukset Tuomiokirkossa, joissa on mukana laajin kirjo eri yhteisöjen edustajia. Lisäksi uskovia kokoavat pari kolme kertaa vuodessa pidettävät Kristityt yhdessä ry:n tapahtumat sekä vastuunkantajien rukousaamiaiset, joita pidetään neljästi vuodessa eri seurakunnissa. Niissä kanssakäyminen on jo hyvinkin arjenläheistä keskusteluineen ja rukouksineen.

– Näiden lisäksi on henkilökohtaisia yhteyksiä eri seurakuntien uskovien välillä, Orava toteaa.

Kirkon ovet auki

Luonteva ekumenia on vaatinut sitä, että kristityt ovat taistelun sijaan alkaneet puhua hyvää toisistaan.

– Se on ymmärretty laajasti täällä. Lisäksi on tarvittu Veijo Koivulan tapaisia puuhamiehiä ja -naisia asiaa edistämässä.

Helluntaiseurakunta pyrkii olemaan aktiivinen yhteyden vaalija. Radiojumalanpalveluksessakin Oravan saarnavastuun lisäksi seurakunnan lapsityön koordinaattori Katja Castillo toimi tekstinlukijana ja lauluryhmä Vakka avusti musiikissa.

Viime aikoina kristittyjen yhteyttä ovat tukeneet myös jotkut byrokraattiset avaukset, kuten SENin joulukuussa 2014 tekemä päätös kirkkotiloja koskevasta vieraanvaraisuudesta.

– Nykyään meidän on mahdollista saada käyttöömme luterilaisten kirkkojen tiloja, kuten kappeleita siunaustilaisuuksiin, vaikka vainaja tai pastori ei kuulu luterilaiseen kirkkoon. Tämä kertoo tilanteesta hyvin paljon, Hannu Orava iloitsee.


Ruut Ahonen

Jaa
"Rasismi voi päättyä meidän elinaikanamme"
Vähän erilainen leiri
Kristityksi kääntynyt teinipoika surmattiin Intiassa
"Opin kuulemaan selkeämmin Jumalan ääntä" – Yhteyden kaipuu on nuorille iso syy hakeutua opetuslapseuskouluun
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!