Operaatio toivo

- Jumala on kaiken alku ja loppu. Emme olisi tässä ja tuskin myöskään puhuisimme ihmiskaupasta, ellei Jumala olisi herättänyt ihmisiä Suomessa ja ympäri maailmaa siihen, että tämä on meidän aikamme vääryys, V.A.L.O. ry:n puheenjohtaja Maija Joki toteaa. Kuva: Ruut AhonenVielä viisi vuotta sitten oli harvinaista kuulla ihmiskaupasta. Nyt siitä puhutaan mediassa enemmän. Silti tuntuu aina yhtä vastenmieliseltä tajuta, että nytkin miljoonia ihmisiä orjuutetaan siksi, että toiset saavat heistä hyödyn. Jos se ei ole väärin, niin mikä sitten on?

Tämäntapainen ajatuksenjuoksu on herättänyt etenkin monet nuoret tekemään jotakin ihmiskaupan vähentämiseksi, ja aiheesta on tullut trendi.

– Luulen, että aikamme on sellainen, että olemme tietyllä tavalla heränneet omaan vastuuseemme. Ihmiset ovat heränneet eettiseen ajatteluun ja siihen, että on väärin käyttää toista ihmistä hyväksi, Maija Joki miettii.

Joki toimii tällä hetkellä Suomessa ihmiskaupan vastaista työtä tekevän V.A.L.O. ry:n puheenjohtajana. Hän arvioi, että ihmiskauppa on tullut pintaan samoihin aikoihin vastuuseen havahtumisen kanssa, mikä on tehnyt siitä trendin.

– Ilmiö ei näy pelkästään kristillisessä maailmassa vaan myös sen ulkopuolella.

Haavoittuvuus alkujuuri

Vuonna 2012 Turussa yksittäisestä tukiperhetapauksesta syntynyt V.A.L.O. toimii seitsemällä paikkakunnalla. Yhdistyksen pieni ja ketterä vapaaehtoisten verkosto levittää Suomessa tietoisuutta ihmiskaupasta muun muassa tapahtumien ja koulutyön kautta. Vaikka yhdistys tekee pääosin tiedottavaa työtä, sen jäsenet käyvät myös säännöllisesti tapaamassa haavoittuvassa asemassa olevia naisia osoittaakseen heille armoa ja ystävyyttä.

Maija Joen mukaan kansainvälisestikin ihmiskaupan yhteinen nimittäjä on juuri haavoittuvaisuus.

– Thaimaassa pitkään ihmiskaupan vastaista työtä tehnyt Lauren Bethel on sanonut, että ”ihmiskauppa on haavoittuvaisuuden hyväksikäyttöä”. Mielestäni se on yksi paras määritelmä.

Puhuttiinpa sitten seksuaalisesta tai työvoimaperäisestä hyväksikäytöstä, elinkaupasta, pakkoavioliitoista tai muusta orjuuttavasta toiminnasta, kaikkeen liittyy altavastaajuuden vaistoaminen.

– Jos näkee, että joku on haavoittuvainen ja painamalla tuosta voin nousta hänen yläpuolelleen ja käyttää häntä, ihmisestä tulee hyödyke, Joki kuvailee.

– Kyllä siinä on aika lailla sellainen valta-asema kyseessä.

Etelä-Afrikka jätti jäljen

Maija Joki sanoo, ettei olisi ihmiskaupan vastaisessa työssä ilman Jumalan selkeää kutsua.

– Olin 19-vuotiaana Etelä-Afrikassa, jossa teimme OM:n kanssa katutyötä. Siellä kadulla tapasimme naisia ja prostituution uhreja.

Nuo kohtaamiset jäivät elämään sydämeen Suomeen paluun jälkeen.

Tuolloin ei vielä puhuttu ihmiskaupasta missään. Eikä Suomessa edes vielä reilu kolme vuotta sitten, kun Maija Joki palasi opiskelujaksolta Liettuasta, jossa hän oli ollut myös perustamassa sikäläisen yliopiston sisälle ihmiskaupan vastaista järjestöä. Tai niin hän luuli, kunnes ymmärsi, että piilossa ollut ilmiö on nyt räjähtämässä esiin täälläkin.

Nuorena saatu haastava kutsu pelotti ensin Jokea, mutta kun Jumala vahvisti sen, hän otti pois myös pelon. Lisäksi Jumala on lujittanut eri tavoin kutsuaan, vaikka työssä ei tule pikavoittoja.

– Yksi ihminen kerrallaan pelastuu ja yksi ihminen kerrallaan saa tietää, että ihmiskauppaa on olemassa, Joki tiivistää mission.

Valoisa tulokulma

V.A.L.O:ssa ollaan hyvin kartalla kauheuksista, joita ihmisen pahuus saa aikaan ihmiskaupan muodossa Suomessakin, globaalista kuvasta puhumattakaan. Vaikka kuva on järkyttävä, synkkä ja lohduton, yhdistys ei mässäile mustilla mainoskuvilla. Sen missio on lisätä ymmärrystä aiheesta nimensä mukaisesti, valon kautta.

– Tämä on aika rankka aihe, jota on tosi vaikea käsitellä. Jos se tulee raakana silmille, ihmiset saattavat helposti säikähtää eivätkä halua olla missään tekemisissä aiheen kanssa. Ehkä se on yksi syy, miksi teemme asioita aika lailla toivosta ja valosta käsin. Se maailma on niin toivoton, että haluamme viedä sinne toivoa.

Kutsumuksesta huolimatta asian rankkuus ja laajuus uuvuttavat välillä ja mieleen vyöryy epäusko työn mielekkyydestä. Silloin Maija Joki palaa rukoillen peruskalliolle.

– Jos minun sydämestäni katoaa se toivo, että tämä on mahdollista, miten voin olla viemässä sitä niille ihmisille? Kun pidän toivon keskiössä siinä mitä teen tai mitä Valo tekee, sitten uskon siihen, että tämä on mahdollista.

V.A.L.O:n toivon vire on huomattu myös ei-kristillisten samaa työtä tekevien parissa.

– Meitä on sanottu valoisaksi ja toivoa herättäväksi järjestöksi. Mielestäni se kertoo aika paljon. Jos joku toinen toimija, joka ei ole kristitty, kutsuu meitä näillä sanoilla, silloin olemme onnistuneet jossain.

Kaikki lahjat kelpaavat

Lauantaina 14. toukokuuta V.A.L.O. ry tuikki Helsingin kaduilla Run for Freedom -joukkueensa keltaisten juoksupaitojen muodossa. Joukkue kasattiin jo kolmatta kertaa Helsinki City Run -puolimaratonille. Osallistumismaksut tilitettiin suoraan ihmiskaupan vastaiseen työhön, ja samalla joukkue ”puhui” juoksemalla jokaisen Luojan luoman ihmisen vapauden puolesta.

Vaikka ihmiskauppa-aihe kouraisee usein nopeimmin naisten sydäntä, myös miehiä on sen vastaisessa työssä yhä enemmän.

– Esimerkiksi Run for Freedom on ollut sellainen, mihin miesten on ollut helppo lähteä mukaan. Se on mielekästä tekemistä ja miehekkäämpi tapa lähteä tekemään tätä, Maija Joki uskoo.

– On ollut mahtavaa nähdä, kuinka nuoret lähtevät liikkeelle ja haluavat tehdä jotakin.

Maija Joen mielestä ihmiskaupan vastaisen työn mielekkyyttä lisää se, että siinä voi ottaa käyttöön niin erilaisia lahjoja. Etenkin nuoriin vetoaa se, että rakkaan harrastuksen ja toimimisen toisten hyväksi voi yhdistää.

– Jos vaikka urheilu on oma intohimo ja sitä tekemällä voi viedä eteenpäin tietoisuutta ihmiskaupasta, Joki havainnollistaa.


Ruut Ahonen

Lue myös:20/2016

UutisetJumala on suuri salaisuus, jota kannattaa opiskella kaikin tavoin, Miriam Schwartz kannustaa
UutisetGospel-lattareista on kehittynyt pieni ilmiö etenkin luterilaisissa seurakunnissa.
UutisetParempi avioliitto ry avasi toukokuun alussa RAY:n rahoituksella tukipuhelimen. Tavoitteena on tarjota vertaistukea parisuhdekriisissä oleville pareille.

– Vertaistuen vaikuttavuus perustuu kok...
UutisetHelsingin Saalemin miestenpäivään 7. toukokuuta oli saatu vieraaksi Sveitsissä asuva ”formulalääkäri” Aki Hintsa, joka on valmentanut lukuisia huippu-urheilijoita ja yritysjohtajia.

Kuka minä o...
UutisetMeneillään olevassa luterilaisen kirkon kirkolliskokouksessa puheen pitänyt opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) viittasi puheessaan hengen hedelmiin.

– Kristillisen uskon m...
UutisetKajaanin helluntaiseurakunnassa järjestettiin lauantaina 7.5. miestenpäivä teemalla ”Mitä äijä?”. Pastori Veijo Grönholm ja vanhimmistoveli Heikki Penttinen Sotkamon helluntaiseurakunnasta olivat saap...
Miten onAikamedia perusti maaliskuussa suljetun Facebook-ryhmän, joka liittyy samassa kuussa julkaistuun kirjaan Koetelkaa kaikki – suuntaviittoja aikamme hengellisten ilmiöiden arviointiin. Koetelkaa k...
PääkirjoitusViime sunnuntaina vietetty helluntaipäivä nosti jälleen kerran huomion kohteeksi Pyhän Hengen merkityksen. Se on myös helluntailiikkeen lempiaihe ja kuuluu keskeisenä osana yhteisön identiteettiin....
UutisetKalifornialaisen Saddleback-megaseurakunnan johtaja Rick Warren suree avioparien aiempaa heikompaa sitoutumista liittoonsa. Blogisivullaan Rickwarren.org hän haastaa vanhempia pysymään avioliitossa –...
UutisetYli 80 kristityksi kääntynyttä entistä muslimia kastettiin toissaviikolla Hampurissa Saksassa. Kastetut olivat iranilaisia ja afganistanilaisia pakolaisia, asiasta uutisoiva Christian Today kertoo....
UutisetKreikkalainen evankelinen vaikuttaja toivoo kirkkojen eri puolilla maailmaa vahvistavan ponnistuksiaan turvapaikanhakijoiden auttamiseksi. Kreikan evankelisen kirkon johtoryhmään kuuluvan pastori Dimi...
UutisetNoin 10 000 asukkaan North Branchin pikkukaupungissa toimiva Assemblies of God -helluntaiseurakunta oli kuihtunut reilun kymmenen uskovan ryhmäksi, kunnes se löysi uudestaan näyn solmia kontakteja ymp...
UutisetProfessori Tapio Puolimatka kritisoi viime viikolla Seurakuntalainen.fi-sivuston blogissaan käsitystä, jossa kristinuskosta luopumisen uskotaan tekevän maailmasta oikeudenmukaisemman.

– Kristil...
UutisetTämä oli yksi parhaista tapahtumistamme tähän asti, ellei paras, kommentoi Missiomaailma ry:n toiminnanjohtaja Markus Korhonen viime viikonloppuista Nouse Suomi -tapahtumaa Metro Areenalla Espoossa....
UutisetVapaaehtoisten joukko kantoi vanhan alttariristin Turusta Helsinkiin.
UutisetVenäjän vapaakristillisiin yhteisöihin kohdistuva valvonta ja painostus on yhä räikeämpää, idäntyön asiantuntija sanoo.
KolumniMitä jos joskus tekisin etelän baptistit ja olisin uskomatta ollenkaan Jumalan yliluonnolliseen toimintaan nykyajassa? Jos yliluonnollisuus olisi jäänyt apostolien aikaan, niin helluntailainen rajanve...
MielipideRistin Voitossa on ollut paljon mielipidekirjoituksia naisen asemasta seurakunnassa. Itse en nyt ala tästä asiasta lainkaan vääntämään, vaan haluan muistuttaa olennaisimmasta asiasta: uskostamme Jeesu...
MielipideOlen seurannut huolestuneena alkoholikeskustelua Ristin Voitto -lehdissä. Olen kuulunut yli 40 vuotta eri helluntaiseurakuntiin, ja olen tähän asti luullut, että kaikilla vastuuhenkilöillä, niin seura...
MielipideOlen kiitollinen siitä, että Jyrki Isohella on tutkinut seurakuntien kasvua. Itse olen ollut sekä pienissä että suuremmissa seurakunnissa jäsenenä. Pidän pienemmistä juuri siksi, että ne ovat yleensä...
MielipideOlen Jyrki Isohellan kanssa samaa mieltä siitä, että seurakunnat toteuttavat toimintojaan suppeasti. Nähdäkseni niissä toteutuu keskimäärin viisi toimintamuotoa: opetus, pyhäkoulu, rukouskokous, nuort...
MielipideJyrki Isohellan tutkimus Suomen helluntailiikkeen kasvusta ja kasvun pysähtymiseen vaikuttaneista seikoista sisältää monia tärkeitä huomioita (RV 16–18). Tutkimus osoittaa, että uusien seurakuntien pe...
MielipideSakari Ahola esitti mielipidekirjoituksessaan (RV 17), että kristittyihin naisiin kohdistuisi vähemmän vainoa kuin miehiin. Tällä näkökulmalla hän perusteli myös sitä, että yksinomaan miesten tulisi o...
MuutElävä usko ja pysyminen Jeesuksessa synnyttävät kokonaisvaltaista rakkautta lähimmäistä kohtaan.
UutisetVuosien aherrus Isossa Kirjassa huipentui arvokkaasti.
PuheenaiheIhmiskaupan uhria saatetaan jopa rangaista rikoksesta.
UutisetMaija Joelle ihmiskaupan vastainen työ on koeteltu kutsumus.
MuutPikkuveljeni Keijo Armas Blommendahl syntyi Helsingissä perheemme kolmantena poikana. Kaikkiaan lapsia perheessä oli seitsemän. Varhaislapsuus Keijolta kului Porvoonkadun ja Pitäjänmäen liepeillä. Lap...
PakinaAikanaan kudoin mattoja. Ostin kerran kuteita tehtaan myymälästä ja sain ison säkin halvalla, melkein ilmaiseksi. Kuteet olivat sekaisin, ihan yhdessä mykkyrässä, ja ne oli kerittävä säie säikeeltä. S...
MuutEntisen huippu-urheilija Ringa Ropon kaulassa roikkuu aina ristikoru (Hyvä Terveys 6/16).

Kun Juho, perheemme esikoinen, kuoli, jouduin napit vastakkain jumalani kanssa. Siitä on pian kaksikymm...
PikavisiittiSampsa Simpanen on koomikko, jonka perheeseen kuuluu ”kolme alle 10-vuotiasta lasta ja yksi täysi-ikäinen vaimo”. Aiemmin hän on työskennellyt muun muassa helluntaiseurakunnissa, luterilaisessa kirkos...
UutisetIson Kirjan päätösjuhlassa juhlittiin opintojen valmistumista ja painotettiin Jumalan työhön valmistautumista.
Viestikapulan vaihtajat
Intialaiset kiittävät lähetyssaarnaajia
”Kulttuurierot tuovat  tuplasti ongelmia ja hyvää”
Sairaalapappi on läsnä ilon ja kaipauksen hetkellä
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!