Sunnuntai 24. tammikuuta.
Nimipäivää viettää Senja
Julkaistu 26.5.2016 00:00

Nuorisotyöntekijät saivat valmiuksia palvella ja evankelioida

Valmennusaktiossa haluttiin antaa valmiuksia niille nuorisojohtajille, jotka mahdollisesti itse järjestävät tulevaisuudessa aktiomatkoja ulkomaille. Kuvassa Ari Juntunen (etualalla), Niko Tammi, Juha Lehtonen, Aaron Hakala, Iida Hakala sekä Eliisa Porkola.Helluntaiseurakuntien lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida International haluaa yhdessä seurakuntien kanssa panostaa aktiotyöhön. Fida uskoo, että aktiotyö on yksi parhaista tavoista, joilla voimme kannustaa yhä useampia seurakuntia aktiiviseen lähetystyöhön.

Niinpä oli aika järjestää aktio niille, jotka tulevaisuudessa haluavat johtaa aktioita ja joilla on mahdollisuus vaikuttaa asiaan seurakunnassaan. Valmennusaktio on intensiivikoulutus, jossa käytännön kautta perehdytään aktiotyöhön. Tavoitteena on, että se järjestetään jatkossa vuosittain.

Historian ensimmäinen valmennusaktio pidettiin Espanjassa 17.–24. huhtikuuta. Mukaan lähti  kuusi nuorisotyöntekijää eri puolilta Suomea. Seitsemässä päivässä käytiin läpi ja koettiin itse käytännön palvelutyötä, yhteistä rukousta, katuevankeliointia, hengellistä varustautumista, aktiotyön prosesseja, tiimityön haasteita, kansainvälisyyttä, muslimityötä ja monta muuta osa-aluetta.

Reissupäiväkirjaa pitivät Eliisa Porkola, Miika Järvelä, Ari Juntunen sekä Iida ja Aaron Hakala.

Menoa Manoksella

Saavuimme Espanjaan.

– Manos abiertas, kaikkea kaikille. Näillä sanoilla lähetystyöntekijät Jaakko Sopanen ja Pertti Salmen esittelivät meille paikkaa, jossa majoittuisimme tulevan viikon. Lähetysasema Manos Abiertas on jo useiden vuosien ajan toiminut tukikohtana monille läheteille.

Matkamme aikana kohtasimmekin Manoksella monenlaisia ihmisiä: menolipun Espanjaan ostaneita, jotka odottivat seuraavaa vaihetta elämässään, vaatteiden lajittelijoita lauantain kirpputorille, pyöräilyevankeliointia varten pyöriä varastosta hakevia ihmisiä ja maanantai-illan rukouskokoukseen osallistuvia.

Manoksella säilytetään paljon erilaista materiaalia evankelioimiseen: osia Raamatusta espanjaksi, englanniksi, ranskaksi ja arabiaksi, traktaatteja ja muuta hengellistä materiaalia, kuten käsinukkeja nukketeatteriin. Kyseinen paikka onkin saanut olla siunaukseksi monelle.

Meille Manos oli levähdys- ja kokoontumispaikka. Viikon ajan ryhmän säännölliset rukous-,opetus- ja ruokailuhetket järjestettiin pääosin lähetysasemalla, ja matkaa helpotti, kun oli oma paikka, jossa uskalsi säilyttää tavaroita ja juoda vettä suoraan hanasta.

Pyöräilyä ja evankeliumia

Valmennusaktioviikon keskivaiheilla pääsimme tutustumaan Sami Vottosen järjestämään pyöräilyaktioon.

Ensimmäisessä kylässä saimme ohjeet ja jaettavan materiaalin käsiimme. Oli todella yllättävää huomata, miten avoimesti ihmiset ottivat jaettavaa materiaalia vastaan ja tutkivat sitä. Jos olisimme osanneet espanjaa, monia hyviä keskusteluja olisi varmasti auennut.

Päivä kului vauhdikkaasti kylästä ja kohtaamisesta toiseen. Ehdimme päivän aikana pysähtyä neljään kylään jakamaan lentolehtisiä ja Johanneksen evankeliumeja. Pyöräillen liikkuminen kylästä toiseen oli mukava tapa tehdä matkaa. Kilometrejä päivän aikana kertyi noin neljäkymmentä, joka ei tuntunut turhan rankalta edes aloittelijalle. Espanjassa pyöräily on hyvin suosittu liikuntamuoto, ja Samin valitsemilla reiteillä oli välillä jopa ruuhkaa.

”Tuokaa tiimi”

Päätepysäkillä Sami pakkasi pyörät taas pakettiautoon ja oli aika aloittaa kotimatka. Pyöräilyaktio oli kokonaisuutena upea kokemus maisemineen ja ihmisten kohtaamisineen.

Päivän päätteeksi siunasimme Samia ja hänen työtään. Meille jäi lähtemättömästi mieleen hänen vastauksensa, kun vuolaasti kiitimme häntä päivästä: ”Sanat ovat sanoja, tuokaa tänne tiimi!”

Vaikka letkautus olikin hymyssä suin sanottu, sisälsi se arvokkaan totuuden. Pelkät kauniit sanat eivät vie evankeliumia eteenpäin, tarvitaan myös tekoja.

Melilla ja Pastori Cesar

Jännitys, hämmennys ja epätietoisuus – näissä tunnelmissa lähdimme tiimin kanssa viimeisiksi kahdeksi päiväksi laivalla Malagasta Melillaan.

Melilla on Afrikan rannikolla sijaitseva pieni kaupunki, joka on rajattu mantereesta kuusi metriä korkealla piikkilanka-aidalla. Toisella puolella aitaa on Marokko. Satoja pakolaisia yrittää päivittäin päästä rajan yli Espanjan omistamalle puolelle.

Aktiossa on olennaisena osana paikallisten palveleminen ja heidän työnsä tukeminen. Kivana ekstrana pakettiin kuuluu myös omalta mukavuusvyöhykkeeltä poistuminen. Lauantaiaamuna autoimme seurakuntalaisia kokoamaan ruokapaketteja, jotka jaettaisiin myöhemmin kokouksen jälkeen. Lämpimän huoneen lattialla lojui muutama hiiri, torakoita ja pilaantunutta maitoa. Olosuhteet ruokapakettien kokoamiseen eivät siis olleet erityisen idylliset. Silti koimme olevamme hyvin siunattuja saadessamme olla palvelemassa juuri sillä paikalla sinä päivänä.

Pastori Cesar oli hyvin päämäärätietoinen omassa missiossaan ja hallitsi palveluskenttänsä taitavasti. Oli mahtavaa huomata, kuinka hän palveli Jumalaa ja ihmisiä rakkaudesta käsin.

Yhteinen kieli

Kohtaamiset erilaisten ihmisten kanssa jäivät eniten mieleen Melillasta ja myös opettivat eniten.

Ennen ruuan jakoa pidettiin kokous, jossa kerroimme evankeliumia puhein, lauluin ja nukketeatteriesityksen avulla. Ruokaavustuksen jako olikin sitten ihan oma kulttuurinsa, josta emme olisi ikinä selvinneet ilman Cesaria. Hän pysyi rauhallisena kaiken häslingin keskellä ja osasi myös ojentaa paikallisia järjestyksen hajotessa.

Kohtasimme paljon naurua ja hymyä, ja saimme espanjalaisia poskisuukkoja. Useimpien paikallisten kanssa meillä ei ollut yhteistä kieltä.

Mietimme, miten voisimme jutella lasten kanssa. Osoitimme samanvärisiä asioita: valkoinen auto, valkoinen seinä ja valkoinen t-paita. ”Blanco”, kaksi tyttöä sanoi innoissaan.

Yömyöhään hyvästelimme Melillan upean joukon ja lähdimme laivalla Malagaan. Lyhyessä ajassa saavutettu yhteys paikallisten kanssa oli yhteisen mission ansiota. Me kaikki palvelemme omalla paikallamme samaa Jumalaa.


Juha Lehtonen

Lisää Valmennusaktion tunnelmia internetissä: www.facebook.com/valmennusaktio
Instagramissa nimellä Valmennusaktio.


Jaa
Ranska laajentaa tiedonkeruuta maata ehkä uhkaavista yksilöistä – muutos huolettaa evankelisia
Mitä kristityn tulisi ajatella koronarokotteesta? 
Maahanmuuttajatyö vakiintumisvaiheessa – haasteena aidon monikulttuurisuuden saavuttaminen
Maailma mullistui – mitä nyt? Moni löytää poikkeuksellisesta vuodesta 2020 myös hyvää
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!