Perjantai 22. tammikuuta.
Nimipäivää viettää Visa
Julkaistu 28.4.2016 00:00

Nepal innostaa auttamaan

Ismo Salerto on työskennellyt 13 vuotta Fidan kehitysyhteistyötehtävissä. Viime keväänä hän osallistui Eväät elämään -keräykseen Helsingissä. Hän sanoo jännittäneensä aluksi ihmisten kohtaamista, mutta yllättyneensä myönteisestä vastaanotosta. - Ihmiset ykkäävät osallistua, kun voi pienelläkin lahjoituksella auttaa. Kuva: Erkki SaloKontaktin syntyminen ihmisten kanssa on tärkeää, jotta avustustyö ei jää kasvottomaksi.

Näin Eväät elämään -hyväntekeväisyyskeräyksen yhden merkityksen tiivistää Fida  Internationalin avustustyön päällikkö Ismo Salerto.

Fidan ja helluntaiseurakuntien vuosittainen kevätkeräys alkoi maanantaina. Kohteena on toista vuotta peräkkäin Nepal: tänä vuonna varoja kerätään maan köyhimpien väestöryhmien koulunkäynnin tukemiseen.

Maanantaina tuli kuluneeksi tasan vuosi Nepalin tuhoisasta maanjäristyksestä. 7,8 magnitudin järistys surmasi noin 9 000 ihmistä ja tuhosi puoli miljoonaa rakennusta.

Kahdeksatta kertaa järjestettävään keräykseen ilmoittautui 97 seurakuntaa eri puolilta Suomea. Kerääjät tunnistaa Fidan oransseista keräysliiveistä, ja kaduilla heitä voi nähdä 15. toukokuuta asti.

Keräykseen voi osallistua monella tavalla, ja monet seurakunnat ovat ottaneet sen osaksi keväisiä palvelutempauksiaan. Esimerkiksi Helsingin Saalem -seurakunta liittää lipaskeräyksen tänä keväänä osaksi Ihan kujalla -kaupunkitapahtumaansa.

Viime vuonna seurakunnat järjestivät Autolla Nepaliin -elokuvan hyväntekeväisyysnäytöksiä yhdessä elokuvateattereiden kanssa.

Kerääjästä avun toimittajaksi

Ismo Salerto osallistui lipaskeräykseen viime keväänä Helsingin Itäkeskuksessa yhdessä parikymmenen muun Fidan työntekijän kanssa. Nepal oli valittu keräyksen kohdemaaksi jo  aiemmin, mutta järistyksen myötä tuotosta suuri osa ohjautui humanitaariseen avustustyöhön.

– Saimme yhdessä paljon näkyvyyttä. Luulen, että se myös antoi lahjoittajille turvallisen olon siitä, että keräävä taho on luotettava, Salerto kertoo.

Hän oli siitä erikoinen lipaskerääjä, että hän pääsi lähes välittömästi seuraamaan, mitä avustuskohteessa tapahtuu. Salerto matkusti Nepaliin valvomaan väliaikaisten kotien rakentamista maanjäristyksessä tuhoutuneiden tilalle. Fidan kautta yhteensä 1 140 perhettä sai apua rakentamiseen.

– Näin konkreettisesti, miten tuki vaikutti. Ihmiset olivat menettäneet aivan kaiken ja olivat todella onnellisia, kun saivat vähäisenkin suojamajan kodikseen.

Avustustyön päällikkö pitää tärkeänä, että kehitysmaiden lähimmäisiä tuetaan pitkäjänteisesti eikä vain silloin, kun hätä on uutisissa esillä.

– Köyhän maan kehitys otti katastrofin vuoksi takapakkia, mutta kansainvälinen mielenkiinto hiipuu. Tukea tarvitaan yhä ja meillä on siellä tiivis verkosto paikallisia ihmisiä mukana yhteistyössä.

Rukoillen kadulle

Espoolainen Markku Korhonen osallistuu Eväät elämän -keräykseen jo kolmatta kertaa. Espoonlahden helluntaiseurakunnan evankeliointitiimiin kuuluvalle Korhoselle ihmisten kohtaaminen on luontevaa.

– Kaksi kärpästä yhdellä iskulla, hän perustelee.

Korhosen mielestä lipaskeräys on oivallinen tilaisuus kertoa niin hyvän tekemisestä kuin uskonasioistakin. Hän jakaa aktiivisesti keräysesitteitä ja muuta seurakunnan materiaalia.

– Lähes kaikki ottavat mukaan evankeliumia tässä muodossa. Ja samalla lipas täyttyy.

Korhonen lähtee keräystilanteisiin aina liikkeelle rukoillen. Hän kyselee Pyhän Hengen täsmäjohdatusta löytääkseen oikean paikan ja oikeat ihmiset.

Hän on kokenut, että rukouksessa ”Herra antaa neuvot ja ohjeet”, jotka muokkaavat kohtaamisia ennalta.

– Siunaan myös kohtaamiani ihmisiä, että he lukevat materiaalin ja löytävät Kristuksen. Viime vuonna Korhosen keräyslippaiden tuotto oli 822,85 euroa.

– Kunnia yksin Jumalalle; minä olen vain pieni tomuhiukkanen tässä hänen luomassaan maailmankaikkeudessa ja työkalu, jota hän on käyttänyt.

Tule mukaan Eväät elämään -keräykseen: Lahjoita 20 euroa tekstaamalla fida20 numeroon 16155. www.eväätelämään.fi


Kirsi Koski-Kujala, Lassi Mäkinen /Fida International

Jaa
Ranska laajentaa tiedonkeruuta maata ehkä uhkaavista yksilöistä – muutos huolettaa evankelisia
Mitä kristityn tulisi ajatella koronarokotteesta? 
Maahanmuuttajatyö vakiintumisvaiheessa – haasteena aidon monikulttuurisuuden saavuttaminen
Maailma mullistui – mitä nyt? Moni löytää poikkeuksellisesta vuodesta 2020 myös hyvää
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!