Sunnuntai 24. tammikuuta.
Nimipäivää viettää Senja
Julkaistu 20.1.2016 09:52

Miljoona kiloa vaatetta joululahjaksi

Pienistä puroista iso apu. Lajittelukeskuksen paaleissa tiivistyy monta hyvää ajatusta köyhimpien auttamiseksi.Pääkaupunkiseudun asukkaat lahjoittivat Fida lähetystoreille viime vuonna yli miljoonaa kiloa vaatteita, kenkiä, laukkuja ja muuta pientavaraa. Miljoonan kilon raja ylitettiin joulukuun alussa.

Fida lähetystorien markkinointipäällikkö Helca Larinkoski kiittää lämpimästi asiakkaita lahjoituksista, jotka ovat mahdollistaneet lasten ja nuorten auttamisen maailman köyhimmissä maissa.

– Vaatteiden kierrätys Fidan kautta mahdollistaa kokonaisvaltaisen avun, kuten terveydenhuollon ja koulunkäyntimahdollisuuden, tarjoamisen lapsille ja nuorille. Esimerkiksi jo yhden paidan tai rihkamakorun hinnalla kaksi kehitysmaan lasta pääsee terveystarkastukseen.

Vaatteen lahjoittaminen keräyslaatikoiden kautta siis luo edellytyksiä helluntaiseurakuntien lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida Internationalin tekemälle työlle.

Kierrätys säästää luontoa

Helca Larinkoski muistuttaa, että vaatteiden kierrättäminen on konkreettinen tapa säästää maailman vesi- ja energiavaroja. Laskelmien mukaan esimerkiksi farkkujen valmistamiseen kuluu tuhansia litroja puhdasta vettä.

– On todella hieno asia, että ihmiset ovat nykyään tietoisempia omasta vastuustaan yhteisen ympäristömme hyväksi.

Lahjoitustavaroita tuodaan sekä Fidan myymälöihin että vaatekeräyslaatikkoihin. Pääkaupunkiseudulla on 14 Fida lähetystoria ja noin 80 keräyspistettä. Vaatteiden, kenkien ja laukkujen lisäksi lahjoitusten joukossa on pientavaraa, leluja ja kirjoja.

Aiemmin lahjoitusvaatteet käsiteltiin myymälöissä. Vuonna 2007 avattiin Roihupeltoon pääkaupunkiseudun myymälöitä palveleva lajittelukeskus, jossa on ergonomiset ja tehokkaat tilat lajitteluun.

Myyntiin tai lumppuihin

Lajitteluprosessissa erotellaan myyntiin sopivat vaatteet. Osa vaatteista menee tukkumyyntiin, ja kokonaan myyntikelvottomat vaatteet päätyvät joko tekstiilien uusiokäyttöön tai polttoon energian tuotantoon.

Lahjoittamisen haasteena on tavaran vaihteleva laatu. Larinkoski antaa lahjoittajille helpon laatukriteerin:

– Kannattaa pohtia, olisiko itse valmis ostamaan kyseisen vaatteen tai tavaran kirpputorilta.

– Parhaiten voi olla avuksi lahjoittamalla ehjiä ja myyntikelpoisia vaatteita ja tavaroita. Myyntiin sopimattomien tuotteiden hävittämisestä syntyy kuluja, ja se on pois avustustyöstämme.

Fida lähetystorit on Suomen suurin kirpputoriketju ja kierrätyksen uranuurtaja. Ensimmäinen myymälä avattiin Helsingin Sörnäisissä joulun alla 1979. Myymäläketju kasvoi nopeasti 1980-luvun alkuvuosina kauan ennen kuin kierrätyksestä, vintagesta ja retrosta tuli muotia.

Fida lähetystorien tuotoilla on lähes 40 vuoden ajan tuettu kehitysmaiden lähimmäisiä, joten myymälät ovat tarjonneet edullisten löytöjen lisäksi myös käytännöllisen ja helpon tavan osallistua hyväntekeväisyyteen.

Lähetystoreilla työskentelee myös paljon vapaaehtoisia lähetystyön ystäviä.


Lassi Mäkinen / Fida International

Jaa
Ranska laajentaa tiedonkeruuta maata ehkä uhkaavista yksilöistä – muutos huolettaa evankelisia
Mitä kristityn tulisi ajatella koronarokotteesta? 
Maahanmuuttajatyö vakiintumisvaiheessa – haasteena aidon monikulttuurisuuden saavuttaminen
Maailma mullistui – mitä nyt? Moni löytää poikkeuksellisesta vuodesta 2020 myös hyvää
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!