Perjantai 22. tammikuuta.
Nimipäivää viettää Visa
Julkaistu 22.12.2016 07:00

Metodisteilla surullinen viikonloppu

Traagisena viikonloppuna Helsingin metodistiseurakunnan nettisivuille lisättiin viesti: Seurakunnassamme on suurta surua englanninkieliseen toimintaamme aktiivisesti osallistuneiden äidin ja kolmen lapsen poismenon johdosta. Samoin suremme kirkkokuntamme johtajan Pasi Runosen poismenoa. Emme kuitenkaan sure niin kuin maailma, sillä meillä on toivo. Joh. 11:25. Kuva: Säde Loponen

Perjantai 9. joulukuuta oli Suomen Metodistikirkolle poikkeuksellisen raskas päivä. Kirkon piirikunnanjohtaja Pasi Runonen menehtyi aggressiivisesti levinneeseen syöpään. Hän oli kuollessaan 50-vuotias.

 

Samaan aikaan Suomea järkytti uutinen Vuosaaren tulipalosta, jossa kuoli äiti ja kolme lasta. Helsingin metodistiseurakunta ilmoitti Facebook-sivullaan, että kyseessä oli yhteisön englanninkieliseen toimintaan osallistunut perhe. Rukoukset ja osanotot levisivät nopeasti sosiaalisessa mediassa.

 

Suru koskettaa yhteisöä

Vuosaaren tulipalossa menehtynyt äiti oli syntynyt vuonna 1976 ja lapset vuosina 2009, 2010 ja 2014. Isä oli turmayönä töissä.

 

Pastori Timo Virtanen Helsingin metodistiseurakunnasta pitää tärkeänä, että kun seurakuntaa koskettaa kriisi, se reagoi mahdollisimman pian.

 

– Perjantai-iltana isän luona oli paljon läheisiä ja seurakunnan ydinjoukkoa. Kun lähdimme sieltä, sovimme, että siirrämme sunnuntaiksi suunniteltua joululaulutilaisuutta.

 

Joululaulut vaihtuivat muistojumalanpalvelukseksi, jossa muisteltiin Pasi Runosta ja helsinkiläisperhettä. Seurakunta ilmoitti suunnitelmien muuttumisesta sekä suomenkielisen että englanninkielisen työmuodon Facebook-sivuilla. Lyhyellä varoitusajalla paikalle kerääntyi Virtasen arvion mukaan satakunta surijaa.

 

– Minä pidin puheen Pasista, ja perheensä menettäneen miehen veli muisteli pyhäkouluopettajana toiminutta äitiä ja lapsia. Olihan se tietysti äärimmäisen surullinen tilaisuus. Penkit olivat täynnä nenäliinoja.

 

Perhe kuului ghanalaisyhteisöön. Virtasta puhutteli afrikkalainen tapa ottaa osaa suruun suurella joukolla ja kohdata omainen henkilökohtaisesti. Kolehti kerättiin miehelle, joka oli menettänyt perheensä lisäksi kotinsa. Jäljellä olivat vain päällä olleet työvaatteet.

 

– Tällaisissa tilanteissa ihminen on ihan lyöty ja niin suurten kysymysten keskellä, että yksin jääminen olisi pahinta, mitä voisi tapahtua. Ei ole kyse vain yhden perheen menetyksestä, vaan se koskettaa koko yhteisöä ja seurakuntaa.

 

”Elämä on kaunis”

Samalle perjantaille sattunut Pasi Runosen kuolema tapahtui useiden kuukausien sairastamisen ja lyhyen saattohoitovaiheen jälkeen.

 

Runonen opiskeli Suomen teologisessa opistossa ja työskenteli vuodesta 2002 Porin metodistiseurakunnan pastorina. Piirikunnanjohtajana eli suomenkielisten metodistien johtajana hän ehti olla viisi vuotta.

 

Runonen tunnettiin myös aktiivisena motoristina, joka rakensi siltoja eri alakulttuurien välille. Hän kuului kristilliseen Preacher MC Finland -moottoripyöräkerhoon ja saavutti aseman motoristiyhteisön luottopastorina.

 

”Kehonsa väsyessäkin Pasi jaksoi iloita veljeydestä ja läheisistä ja jätti jälkeensä muistutuksen paitsi jälleennäkemisen toivosta, myös siitä, että elämä on kaunis”, Preacher MC Finlandin Facebook-sivulla todetaan.

 

Suomenkielisen metodistikirkon nykyinen piirikunnanjohtaja on Jori Brander.

 

 

Säde LoponenJaa
Ranska laajentaa tiedonkeruuta maata ehkä uhkaavista yksilöistä – muutos huolettaa evankelisia
Mitä kristityn tulisi ajatella koronarokotteesta? 
Maahanmuuttajatyö vakiintumisvaiheessa – haasteena aidon monikulttuurisuuden saavuttaminen
Maailma mullistui – mitä nyt? Moni löytää poikkeuksellisesta vuodesta 2020 myös hyvää
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!