Maanantai 25. toukokuuta.
Nimipäivää viettää Urpo, Urban
Julkaistu 27.11.2015 15:55

”Lyheneekö” seurakunnan syyskausi?

Kun syksy alkaa, kokoussalit täyttyvät. Kesän viime helteille saakka seurakunnissa saattaa silti olla hiljaista. Kuvituskuva Lahden helluntaiseurakunnasta. Kuva: Anssi TiittanenJoissain seurakunnissa on huomattu ilmiö, joka tuntuu voimistuneen viime vuosina: syyskausi ”lyhenee”.

Kysymys on siitä, että seurakuntaväki kotoutuu kesälomilta takaisin seurakunnan viikkorytmiin yhä myöhemmin, usein vasta syyskuun alussa. Kun joulujuhlaa vietetään joulukuun puolivälissä, on syyskausi lopulta vain noin viidentoista viikon mittainen rupeama.

Kokkolan helluntaiseurakunnan pastori Timo Syrjälä tunnistaa ilmiön.

– Kyllä tällaista on jonkin verran ollut huomattavissa.

– Työssäkäyvien loma-ajankohta on siirtynyt pidemmälle loppukesään, koska muutamina kesinä parhaat lomasäät ovat sijoittuneet sinne, Syrjälä arvioi.

Hiljainen heinäkuu

Kajaanin helluntaiseurakunnassa lähtölaukaus syksyyn on yritetty ampua totuttua aiemmin.

– Olemme kiinnittäneet tänä syksynä huomioita siihen, että seurakuntamme eri työmuotojen suunnittelupalaverin alkamisajankohta tulee aikaistaa elokuun puolelle, jotta työmuodot saadaan aikaisemmin käynnistettyä, pastori Marko Kaikula kertoo.

Käynnistysongelmaa ei ole ilmennyt kaikkialla. Pastori Tero Ojasalo Mikkelin helluntaiseurakunnasta kertoo, että väki löytää takaisin kokouskalenteriin hyvin elokuulla. Heinäkuu sen sijaan on hiljainen Mikkelissä.

– Kesäkuussa leirit pitävät monia seurakuntalaisia mukana työssä, Ojasalo kertoo.

Kajaanissakin väkeä on hankalaa saada tärkeimmällä lomakaudella liikkeelle.

– Vaikka kesäaikana meillä on ollut nimekkäitäkin vierailijoita ja muusikoita, silti syystä ja toisesta ihmiset eivät tahdo löytää tietään seurakuntaan.

Kohta on taas joulu

Kahden kolmen viikon päästä monessa seurakunnassa vietetään jo joulujuhlaa. Kaikissa kyselyn seurakunnissa joulun ajan tilaisuudet ovat perinteisesti vetäneet hyvin kävijöitä.

– Myös ihmisiä seurakunnan ulkopuolelta on usein mukana. Joulun aikaan ihmiset ovat avoimia kuulemaan evankeliumin ilosanomaa, Timo Syrjälä sanoo.

Myös Mikkelissä ollaan jouluna hereillä.

– Erityisesti joulukuun ehtoollisjuhla sekä joulujuhla ovat olleet hyvin kansoitettuja, Tero Ojasalo kertoo.


Anssi Tiittanen

Lue koko juttu .

Jaa
Avainmedian esirukoussivusto uudistui
”Koronasairaalan ikkunasta näkyi risti”– sairaanhoitaja kertoo toipumisestaan
Ruotsissa ”koronaväsymystä”
"Olemme päättäneet tunnustaa rehellisesti oman keskeneräisyytemme" – Eeva ja Lasse Riutamaa ovat käsitelleet vanhemmuuttaan lastensa kanssa
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!