Luther-Divari hyökkäyksen kohteena Helsingissä

Kuva: Luther-Divarin arkistoHelsinkiläinen antikvariaatti, Luther-Divari & Kristillinen kirjakauppa, joutui joulukuussa ilmeisen viharikoksen kohteeksi rautaputkella varustautuneen miehen hyökättyä myymälän tiloihin. Hyökkääjän mukaan isku oli kosto siitä, että yritys oli tehnyt Helsingin kirjamessuilla yhteistyötä perinteistä avioliittonäkemystä kannattavan Aito avioliitto ry:n kanssa sekä pitänyt myymälän ikkunassa esillä näkemystä puolustavaa kirjallisuutta.

Poliisi tavoitti miehen seuraavana päivänä, ja tapaus on käräjäoikeuden käsittelyssä ensi perjantaina. Hyökkäys alkoi 5. joulukuuta iltapäivällä, kun noin 25-vuotias mies astui myymälään pesäpallomailan kokoisen rautaputken kanssa.

– Mies sanoi, että tämä on paikka, josta levitetään vihapuhetta ja että hän vastustaa sitä. Sitten hän alkoi riehua silmittömästi ja rikkoa myymälän irtaimistoa, Luther-Divarin omistaja Hannu Halonen kertoo.

Yksin myymälässä ollut Halonen meni syrjemmälle ja kehotti miestä rauhoittumaan. Kun Halonen otti puhelimen käteensä ja alkoi soittaa poliisille, hyökkääjä lähti ja rikkoi mennessään tuulikaapin ikkunan ja näyteikkunan.

Pari päivää aiemmin mies oli soittanut Haloselle ja herjannut tätä puhelimessa sekä lähettänyt uhkaavan tekstiviestin.

– Pidätyksen aikana hän oli antanut poliisille ymmärtää, että kaikki liittyi Aito avioliitto ry:n läsnäoloon osastollamme kirjamessuilla. Lisäksi hän oli perustellut toimintaansa jollakin tavalla uskonnolla.

”Antikvariaatti tulee maksamaan kalliisti”

Luther-Divari ja Aito avioliitto -yhdistys olivat lokakuun lopussa hetken aikaa julkisen kohun keskellä, kun ensin mainittu oli ottanut yhdistyksen mukaan näyttelyosastolleen ilman Helsingin kirjamessujen järjestäjien lupaa.

Jälkeenpäin on selvinnyt, että hyökkäyksen tehnyt mies oli kohun aikana julkaissut sosiaalisessa mediassa useita uhkaavia viestejä, jotka kohdistuivat Aito Avioliitto -yhdistykseen, sen tiedotussihteeri Pasi Turuseen sekä Luther-Divariin. Eräässä kommentissa hyökkääjä oli muun muassa todennut, että antikvariaatti tulee maksamaan kalliisti yhteistyöstään yhdistyksen kanssa. Joku toinen kirjoittaja oli spekuloinut Luther-Divarin näyttelyosaston tuleen sytyttämisellä.

Halonen myöntää tehneensä virheen siinä, ettei tullut varmistaneeksi messujärjestäjiltä, voiko ottaa osastolleen muita toimijoita. Silti hän ihmettelee, ettei mikään taho kiinnittänyt huomiota netissä vellovaan vihapuheeseen.

Erityisesti hän näkee vastuuta medialla, joka kyllä kauhisteli Aito avioliitto ry:n läsnäoloa kirjamessuilla mutta ohitti vihakirjoittelun.

– Etenkin Ylen uutisointi mielestäni suorastaan yllytti vihamielisyyteen. Koko myöhempää hyökkäystä ei välttämättä olisi tapahtunut, jos kirjoitteluun ja uhkailuihin olisi puututtu jo silloin.

Mieluista myytävää

Luther-Divarilla on myymälä Helsingin lisäksi Vetelissä. Hannu Halonen aikoo jatkaa perinteistä avioliittonäkemystä puolustavan kirjallisuuden myyntiä ja esilläpitoa.

– Pidän entistä tärkeämpänä, että tästä aiheesta puhutaan, kun maallistunut yhteiskunta haluaa siitä vaieta.

– Silti jokainen voi miettiä, miltä tällainen hyökkäys tuntuu. Uhkakuvat historian kirjarovioista ihmisuhreineen eivät kuulu suomalaiseen oikeusvaltioon ja sivistysyhteiskuntaan.


Heikki Salmela


40/2016

PuheenaiheViime aikoina seurakuntakenttää on puhuttanut vastuun siirtäminen vanhemmilta nuoremmille.
PääkirjoitusYritysmaailma puhuu kehittymisen suuntaviivoja hahmottaessaan visiosta, kristilliset toimijat taas hengellisestä näystä. Vaikka ne kommunikoivat eri sanoilla, niiden sisältö on kuitenkin sama. Molemma...
Miten onHelluntaiseurakuntien lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida International irtisanoi useita työntekijöitä noin vuosi sitten valtion kehitysyhteistyöleikkausten myötä.

Järjestö joutui lopetta...
UutisetHelluntaikirkko vetoaa poliitikkoihin rahankeräyslain uudistuksen kiirehtimiseksi.
UutisetIso Kirja -opiston seurakuntavierailut ovat jälleen täydessä vauhdissa.
UutisetTurkulaisille opiskelijoille esiteltiin seurakuntien toimintaa 13. syyskuuta Opiskelijaintrossa. Mukana olivat Katariinanseurakunta, Mikaelinseurakunta, Tuomiokirkkoseurakunta, Oppilaitospapit, Evanke...
UutisetKristillinen Radio Patmos aloittaa lokakuun alussa radiolähetykset kaikkiaan 24 taajuudella eri puolilla Suomea.

Jo muutamana vuotena lyhyellä, muutaman kuukauden toimiluvalla toiminut kanava s...
UutisetAito avioliitto ry järjesti perjantaina 23. syyskuuta eduskunnan pikkuparlamentissa kansalaisinfon, jossa puhui amerikkalainen yhteiskuntatieteilijä Mark Regnerus. Regnerus tunnetaan laajasta tutkimuk...
UutisetSuomalainen Northwind Collective on yksi neljästä ylistysryhmästä lokakuun lopulla Tukholmassa järjestettävässä kansainvälisessä Awakening Europe -tapahtumassa.

Muita ylistysartisteja tapahtuma...
UutisetJos haluaa kohdata rikkinäisyyttä, on tultava sinuiksi oman pimeytensä kanssa.
UutisetHelsingin Saalem-seurakunta järjesti syyskuun viimeisenä viikonloppuna naisille suunnatun Kaunis-konferenssin teemalla ”Yhdessä”. Toista kertaa pidetty tapahtuma veti paikalle noin 300 naista eri puol...
UutisetEuroparlamentaarikko Hannu Takkula kertoo viime viikolla kuolleen Israelin presidentin ja valtiomiehen Shimon Peresin olleen ”suuri rauhan mies”. Takkula tapasi Peresin usein eri yhteyksissä.

...
UutisetMoni osallistuja heräsi miettimään yhteyden suurta merkitystä.
UutisetNoin 70 prosenttia Euroopan juutalaisista ei aikonut mennä synagogaan juutalaisen uuden vuoden aikaan 3.–4. lokakuuta eikä aio tehdä niin suurena sovituspäivänä eli Jom Kippurina 12. lokakuuta. Asia k...
UutisetRaamatun kuolleistaherättämisihmeitä muistuttava tapahtumasarja synnytti herätyksen saavuttamattoman kaakkoisaasialaisen kansanryhmän keskuudessa.

Yhdysvaltalaisen Etelän baptistit -yhteisön lä...
UutisetYhdeksänvuotisen oikeusprosessin jälkeen turkkilainen oikeusistuin on vihdoin julistanut tuomiot Etelä-Turkin Malatyassa vuonna 2007 tehtyjen kolmen kristityn miehen murhan johdosta.

Uhrien kid...
MuutKristillinen avioliittonäkemys saa Raamatun lisäksi tukea myös biologiasta, sosiologiasta, historiasta ja juridiikasta.
Kolumni”Olen nyt tullut siihen ikään, että on aika antaa tilaa nuoremmille ja siirtyä viettämään hyvin ansaittuja eläkepäiviä.”

Olen kuullut tuon lauseen lukuisia kertoja, mutta äskettäin se herätti m...
MielipideSanotaan, että vanha koira ei opi uusia temppuja. Olen ollut yli 35 vuotta helluntaiseurakunnassa, ja tänä aikana olen nähnyt ja kokenut monenlaista.

Kun tulin uskoon ja liityin helluntaiseurak...
MielipideElämme lopun aikoja. Siispä meillä ihan jokaisella uskovalla on peiliin katsomisen aika. On syytä päivittää tilanne, missä mennään. Raamattu sanoo: ”Mutta tiedä se, että viimeisinä päivinä on tuleva v...
MielipideKiitos Matti Kuosmaselle Ristin Voiton mielipidepalstalla olleesta kirjoituksesta ”Jumalan nimen JHVH oikea kääntäminen” (RV 38). Kirjoitus oli rakentava ja perusteltu.

Nykyisten raamatunkääntä...
MielipideOli pakko tarttua kynään ja ottaa kantaa erääseen TV7:n ohjelmaan. Ohjelman nimi on ”Jumala puhuu”. Mietteitä herättänyt jakso näytettiin 20.9.2016. Ohjelmassa pariskunta Jan ja Joy Cedercreutz toivat...
MielipideKun sukupuolineutraalia avioliittolakia vietiin kansalaisaloitteella viime eduskuntakaudella eteenpäin, joka käänteessä korostettiin, että uskonnollisilla yhdyskunnilla säilyy uskonnonvapaus päättää s...
MuutHelluntaiseurakuntien Musiikki ry järjestää syksyisen yhteislauluristeilyn jo kahdeksannen kerran. Kaikki saa Herralle laulaa -risteily tehdään Turusta Tukholmaan Vikingin Grace -laivalla 29.–30. loka...
MuutAimo Huttusen laulujen kauniit melodiat, syvällinen sanoma ja erityinen herkkyys ovat avanneet tuhansia sydämiä.
UutisetYhteinen perusnäky auttoi Räsäset pahimpien ruuhkavuosien läpi. He ovat "rakastuneita kuin naimisiin mennessään".
UutisetTiedeyhteisön konsensus väitti, että homovanhempien ja heterovanhempien lapset voivat yhtä hyvin. Mark Regneruksen tutkimus haastoi vallitsevan näkemyksen.
MuutUskonnonpedagogiikan tohtorikoulutettava Aino-Elina Kilpeläinen on tutkinut rippikoululaisten jumalakäsityksiä (Kirkko&kaupunki 35/16).

Valkopartainen ukkeli tuntuu kummittelevan monien aik...
MuutSukupuoliroolit puhuttavat säännöllisin väliajoin seurakuntaväkeä. Mutta kenelle lähetyskäskyn toteuttaminen oikeastaan lopulta kuuluu?
PikavisiittiInkeri Riihinen on saarijärveläinen opettaja, joka kuuluu helluntaiseurakuntien Toinen Toisellemme -avioliittotyön johtoryhmään. Viime talven hän työskenteli vastaanottokeskuksessa.

Kun k...
Koko kaupungin olohuone
Isä itärajalta
Muutto uuteen kotiin
Voisiko Jeesus-talo toimia nykyisin?
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!