Torstai 28. tammikuuta.
Nimipäivää viettää Kaarlo, Kalle, Kaarle, Mies
Julkaistu 12.1.2017 00:00

Luther-Divari hyökkäyksen kohteena Helsingissä

Kuva: Luther-Divarin arkistoHelsinkiläinen antikvariaatti, Luther-Divari & Kristillinen kirjakauppa, joutui joulukuussa ilmeisen viharikoksen kohteeksi rautaputkella varustautuneen miehen hyökättyä myymälän tiloihin. Hyökkääjän mukaan isku oli kosto siitä, että yritys oli tehnyt Helsingin kirjamessuilla yhteistyötä perinteistä avioliittonäkemystä kannattavan Aito avioliitto ry:n kanssa sekä pitänyt myymälän ikkunassa esillä näkemystä puolustavaa kirjallisuutta.

Poliisi tavoitti miehen seuraavana päivänä, ja tapaus on käräjäoikeuden käsittelyssä ensi perjantaina. Hyökkäys alkoi 5. joulukuuta iltapäivällä, kun noin 25-vuotias mies astui myymälään pesäpallomailan kokoisen rautaputken kanssa.

– Mies sanoi, että tämä on paikka, josta levitetään vihapuhetta ja että hän vastustaa sitä. Sitten hän alkoi riehua silmittömästi ja rikkoa myymälän irtaimistoa, Luther-Divarin omistaja Hannu Halonen kertoo.

Yksin myymälässä ollut Halonen meni syrjemmälle ja kehotti miestä rauhoittumaan. Kun Halonen otti puhelimen käteensä ja alkoi soittaa poliisille, hyökkääjä lähti ja rikkoi mennessään tuulikaapin ikkunan ja näyteikkunan.

Pari päivää aiemmin mies oli soittanut Haloselle ja herjannut tätä puhelimessa sekä lähettänyt uhkaavan tekstiviestin.

– Pidätyksen aikana hän oli antanut poliisille ymmärtää, että kaikki liittyi Aito avioliitto ry:n läsnäoloon osastollamme kirjamessuilla. Lisäksi hän oli perustellut toimintaansa jollakin tavalla uskonnolla.

”Antikvariaatti tulee maksamaan kalliisti”

Luther-Divari ja Aito avioliitto -yhdistys olivat lokakuun lopussa hetken aikaa julkisen kohun keskellä, kun ensin mainittu oli ottanut yhdistyksen mukaan näyttelyosastolleen ilman Helsingin kirjamessujen järjestäjien lupaa.

Jälkeenpäin on selvinnyt, että hyökkäyksen tehnyt mies oli kohun aikana julkaissut sosiaalisessa mediassa useita uhkaavia viestejä, jotka kohdistuivat Aito Avioliitto -yhdistykseen, sen tiedotussihteeri Pasi Turuseen sekä Luther-Divariin. Eräässä kommentissa hyökkääjä oli muun muassa todennut, että antikvariaatti tulee maksamaan kalliisti yhteistyöstään yhdistyksen kanssa. Joku toinen kirjoittaja oli spekuloinut Luther-Divarin näyttelyosaston tuleen sytyttämisellä.

Halonen myöntää tehneensä virheen siinä, ettei tullut varmistaneeksi messujärjestäjiltä, voiko ottaa osastolleen muita toimijoita. Silti hän ihmettelee, ettei mikään taho kiinnittänyt huomiota netissä vellovaan vihapuheeseen.

Erityisesti hän näkee vastuuta medialla, joka kyllä kauhisteli Aito avioliitto ry:n läsnäoloa kirjamessuilla mutta ohitti vihakirjoittelun.

– Etenkin Ylen uutisointi mielestäni suorastaan yllytti vihamielisyyteen. Koko myöhempää hyökkäystä ei välttämättä olisi tapahtunut, jos kirjoitteluun ja uhkailuihin olisi puututtu jo silloin.

Mieluista myytävää

Luther-Divarilla on myymälä Helsingin lisäksi Vetelissä. Hannu Halonen aikoo jatkaa perinteistä avioliittonäkemystä puolustavan kirjallisuuden myyntiä ja esilläpitoa.

– Pidän entistä tärkeämpänä, että tästä aiheesta puhutaan, kun maallistunut yhteiskunta haluaa siitä vaieta.

– Silti jokainen voi miettiä, miltä tällainen hyökkäys tuntuu. Uhkakuvat historian kirjarovioista ihmisuhreineen eivät kuulu suomalaiseen oikeusvaltioon ja sivistysyhteiskuntaan.


Heikki Salmela

Jaa
Holokausti tuhosi lähes kaikki Sarajevon juutalaiset – muisto vainosta ja piirityksestä on aina läsnä bosnialaisessa kaupungissa
Mitä kristityn tulisi ajatella koronarokotteesta? 
Maahanmuuttajatyö vakiintumisvaiheessa – haasteena aidon monikulttuurisuuden saavuttaminen
Maailma mullistui – mitä nyt? Moni löytää poikkeuksellisesta vuodesta 2020 myös hyvää
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!