Perjantai 3. heinäkuuta.
Nimipäivää viettää Arvo, Egil, Ejvind, Öjvind
Julkaistu 27.10.2016 00:00

Lasten parlamentti muuttaa asenteita Tansaniassa

Tansanialaisen Mwanzan kaupunkiin kaksi vuotta sitten perustettu maan ensimmäisen Lasten parlamentti on saanut runsaasti myönteistä huomiota, uusi Fida-lehti kertoo.

Fidan kummilapsihankkeen yhteydessä toimivan Lasten parlamentin tehtävänä on tarjota alueen lapsille foorumi tuoda esille omia toiveitaan ja tarpeitaan. Parlamenttiin valitut lapset ovat saaneet lasten oikeuksiin liittyvää koulutusta ja tietoa siitä, kuinka oikeuksia voi puolustaa konkreettisesti.

Parlamentin noin 200 jäsentä edustavat 84:ää eri koulua ja ovat koulutovereidensa valitsemia.

Historiallisen toimintamuodosta tekee se, että se tuo lasten äänen kuuluviin kansallisen päätöksenteon tasolle, jotta maan päättäjät voivat puuttua heidän hyvinvointiaan uhkaaviin asioihin, lehdessä todetaan. Esimerkiksi kesäkuussa Lasten parlamentin edustajat olivat Tansanian hallituksen pyynnöstä mukana valtakunnallisessa televisio-ohjelmassa esittelemässä lapsen oikeudet.

Fida-lehdessä haastatellun Lasten parlamentin puhemiehen Jeman, 12, mielestä lasten omaa parlamenttia tarvitaan köyhyyden ja eriarvoisuuden vastaisessa taistelussa. Hän pitää ongelmana esimerkiksi sitä, että vanhemmat suosivat poikien koulutusta tyttöjen kustannuksella. Parlamenttiin niin ikään valittu Asante puolestaan toivoo perheiden lopettavan vammaisten lasten piilottelun.

Kerran eräät Lasten parlamentin jäsenet havahtuivat siihen, että heidän naapurissaan lapsia rangaistiin polttamalla heidän ihoaan. He tekivät asiasta rikosilmoituksen, ja kyseiset vanhemmat jäivät kiinni pahoinpitelystä.

– Koulussa lapset saavat tietoja ja sivistystä, mutta Lasten parlamentissa opitaan myös tärkeitä arvoja. Täällä kasvaa tulevia vastuullisia johtajia, idean isä, Fidan kummilapsihankkeen koordinaattori Fredrick Eliackim toteaa lehdessä.

Jaa
Ennen puhuttiin liikaa, nyt asiasta vaietaan – Sanoma Jeesuksen paluusta tärkeä
Vähän erilainen leiri
Kristityksi kääntynyt teinipoika surmattiin Intiassa
"Opin kuulemaan selkeämmin Jumalan ääntä" – Yhteyden kaipuu on nuorille iso syy hakeutua opetuslapseuskouluun
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!