Maanantai 6. heinäkuuta.
Nimipäivää viettää Esa, Esaias, Halvar
Julkaistu 28.7.2015 15:26

Lainaisiko Jeesus Kreikalle?

Lähimmäisenrakkaus, laupeus ja antaminen tarvitsevalle ovat kristillisen etiikan kulmakiviä. Mutta miten niitä pitäisi soveltaa kansakuntien välisissä suhteissa? Tulisiko Kreikan kriisissä maata armahtaa ”seitsemänkymmentäseitsemän kertaa”, kuten Jeesus kehottaa suhteessa lähimmäiseen?

 

Tiukimmin uutta tukipakettia ja vanhojen velkojen leikkauksia on sekä Suomessa että Saksassa vastustanut puolue, joka nimessään vakuuttaa edustavansa kristillisiä arvoja. Kristillisdemokraatit ovat vastustaneet rahan syytämistä valtiolle, joka ei osoita minkäänlaisia parannuksenteon merkkejä.

 

Kansanedustaja Sari Essayahin mielestä uudessa tukipaketissa on kyse ”hirveän suuresta itsepetoksesta”.

– Kreikkalaiset eivät ole itse sitoutuneet ohjelmaan, ja EU:n, Euroopan keskuspankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston muodostaman troikan osapuolet tulevat vaatimaan lainojen anteeksiantoa, Essayah sanoo.

 

Ennen tukipakettiin taipumista Suomen linjaa pidettiin euromaiden jyrkimpänä, vaikka Essayahista sekin oli aivan liian löysä. Hän esitti vaihtoehtoa, jossa ilman uusia lainoja olisi kuitattu Kreikan kesäkuussa erääntynyt lainanlyhennys ja samalla esimerkiksi lääkkeiden ja elintarvikkeiden jakelusta olisi huolehdittu.

 

Malli olisi antanut lisää aikaa seurata, ryhdistäytyykö Kreikka. Armoa se on saanut jo sylin täydeltä.

– Nyt annettavan yli 80 miljardin lisäksi maan kansantalouteen kohdennetaan valtavia panostuksia EU:n normaalin budjetin sisältä, Sari Essayah huomauttaa.

– Lähimmäinen on lähimmäinen, lähellä tai kaukana. Mutta kun puhutaan veroeurojen käyttämisestä valtion budjetista, ne on ensisijaisesti tarkoitettu oman maan kansalaisten hyvinvointiin, kuitenkaan esimerkiksi kehitysapua unohtamatta.

 

Lari Launonen

 

Artikkeli on julkaistu kokonaisuudessaan . Raamatun periaatteiden soveltamista Kreikan tilanteeseen pohtivat myös Kirkon ulkomaanavun kansainvälisen työn johtaja Tomi Järvinen ja Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa sosiaalietiikan professorina työskentelevä Jaana Hallamaa.Jaa
"Rasismi voi päättyä meidän elinaikanamme"
Vähän erilainen leiri
Kristityksi kääntynyt teinipoika surmattiin Intiassa
"Opin kuulemaan selkeämmin Jumalan ääntä" – Yhteyden kaipuu on nuorille iso syy hakeutua opetuslapseuskouluun
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!